reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

reklama
kasro-to masz strasznie daleko.
Ja jak w grudniu wziełam fiszke z kadr zeby zobaczyc jak mi to naliczyły to za chiny nie mogła dojsc do tego wszystkiego:tak:

a umnie juz własnie jest wypłatka na koncie,wiecej o 30zł. niz w zeszłym miesiacu-nie wiem czemu-moze dlatego ze grudzien byl dłuzszy o 1 dzien?

A mimo tego że mam raczej stałą pensję (ew. premia), to policzyli mi średnią za ostatnie 12 miesięcy. Ale jak policzyłam z ostatnich 6 to niewielka była różnica

Kasro,ja tez mam wahania w wyplacie,ale rozrzut jest wiekszy-raz mam 500zl mniej,a raz wiecej.moje kadry tez sa daleko,ale mysle,ze duze firmy nie moga oszukiwac,bo przeciez ich ksiegowosc jest monitorowana,sa kontrole-wewnetrzne i zewnetrzne,i inne obostrzenia,poza tym wszystko jest na papierze,nic na lewo.to jest zaleta duzych firm,wiec skoro tak licza,to znaczy,ze tak ma byc-przynajmniej ja tak to sobie tlumacze :tak:

Jednak się bierze średnią z ostatnich 12 m-cy.

Wynagrodzenie chorobowe wypłaca się za każdy dzień orzeczonej niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy (w tym wolnych sobót, niedziel i świąt). Za jeden dzień takiej nieobecności przysługuje 1/30 miesięcznego wynagrodzenia za czas choroby (bez względu na to, czy dany miesiąc liczy 28, 30 czy 31 dni). [...] Z kolei nieobecnemu z powodu wypadku w drodze do lub z pracy lub podczas ciąży należy się 100-proc. wynagrodzenie.

Na pewno w lutym dostaniemy dużo mniej niż w styczniu. Taki to już jest ten ZUS, że zawsze coś wymyśli, żeby 100 było równe 95 albo jeszcze mniej ;-)

reklama
witam,
chciałabym potraktować problem L4 z innego punktu widzenia...
mianowicie lekarz mi go nagminnie odmawia...
w 14 tyg miałam problemy z krwawieniem i plamieniem i wylądowałam w szpitalu.Leżałam 3 dni i dostałam przy wypisie jeszcze tydzień i przykaz żeby leżeć...
mój lekarz prowadzący nie przedłużył mi L4, motywując swoją decyzję tym że w sumie wszystko już jest w porządku a zus robi problemy. nie nalegałam.
dodam że pracuje w pubie. pracodawca, znajomy, zatrudnił mnie na umowe o pracę ( po studiach nic nie mogłam znaleźć:( ) i kiedy dowiedział się że jestem w ciąży poszedł na rękę i pracuje tylko rano do popołudnia kiedy nie ma takiego ruchu, co nie zmienia faktu że wxciąż przebywam wtowarzystwie palaczy itp.itd. jak to w pubie.
Nie stać mnie na to żeby teraz zwolnić się z pracy, a czuje sie fatalnie, mam mdłości i bóle krzyża.
w końcu lekarz powiedział mi że od 22 tyg dostanę to L4.
ale postanowiłam zmienić go na lekarkę.
jestem w 21 tyg i znowu mam plamienia i znowu słyszę to samo.
jak mi przejdzie to nie ma podstaw do L4
czy Ci ludzie powariowali ???
co mam robić ???

Do góry