reklama
a jeśli przerwię wypoczynkowy i w dn. w którym powinnam wrócić do pracy, przyniosę zwolnienie, to bedą przecież płacić, prawda?
teoretycznie powinni -bo pojdziesz na zwolnienie w czasie pracy, ale nie wiem czy nie sciagnies zsobie na kark kontroli z zus-u w ten sposob
heh no to z tymi dwoma dniami jest tak ze sie nam naleza ale jakos dziwnie to popisali ze nie wiadomo kiedy kobieta moze wziac takie dni i to jedyna trudnosc.
Na portalu prawniczym przeczytalam takie cos :" Nie tyle jest to urlop, co nieobecność w pracy uznana za usprawiedliwioną. Mogłaby Pani wykorzystać dwa dni wolne z tytułu urodzenia dziecka pod warunkiem jednak, że między faktem urodzenia dziecka a terminem takiego zwolnienia istnieje jakaś więź. Np. matka nie wykorzystuje urlopu w całości i chce wykorzystać te dwa dni wolne w związku z przywiezieniem dziecka do domu"
Na portalu prawniczym przeczytalam takie cos :" Nie tyle jest to urlop, co nieobecność w pracy uznana za usprawiedliwioną. Mogłaby Pani wykorzystać dwa dni wolne z tytułu urodzenia dziecka pod warunkiem jednak, że między faktem urodzenia dziecka a terminem takiego zwolnienia istnieje jakaś więź. Np. matka nie wykorzystuje urlopu w całości i chce wykorzystać te dwa dni wolne w związku z przywiezieniem dziecka do domu"
Ewitka
Majowo-lutowa mama
Ja dzisiaj jestem pierwszy dzień na urlopie wypoczynkowym. Nie dam rady wykorzystać całego urlopu, bo mam go za dużo, mogłabym siedzieć na urlopie do końca grudnia, ale zobowiązałam sie poprowadzić zajęcia w tym semestrze (zostanie na wakacje). Tak więc do 24 października mam jeszcze labę, a potem 2 dni w tygodniu do pracy, mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Myslałam, zeby własnie po tym urlopie wziąc jeszcze 2 dni opieki, tak jak pisza na portalu.
Ja wzięłam zwolnienie przed wypoczynkowym, u mnie tak wszystkie dziewczyny robiły. Były 3-4 miesiące na zwolnieniu a później wypoczynkowy brały i dopiero do pracy wracały.a jeśli przerwię wypoczynkowy i w dn. w którym powinnam wrócić do pracy, przyniosę zwolnienie, to bedą przecież płacić, prawda?
ile mam urlopu do wykorzystania jeśli pracowałam od 18-07-2006 do 3-12-2006, bo od tego dnia byłam na zwolnieniu. i czy mogę mailem wysłac wniosek o urlop i o wychowawczy?
zależy od stażu
1 - jeżeli 10 lat (wliczajac szkole srednia i studia - czyli musialabys miec 3 lata pracy) - ale u Ciebie ze względu na wiek to chyba jeszcze nie, to podstawa do obliczenia jest 26
2 - jeżeli mniej to podstawą jest 20 dni
i liczymy:
za ubiegły rok 18.07-31.12 - to jest (5 m-cy i 13 dni) x 20/12 = na pewno 9 dni, byc może nawet 10 - bo powinno się zaokrąglać na korzyść pracownika - tylko nie jestem pewna jak się liczy te pojedyncze 13 dni - jeżeli jako 13/31 to powinnaś mieć 10 dni
za ten rok pełne 20 dni + 2 opieki nad dzieckiem
czyli "wolnych dni" powinnaś mieć 32 dni
jeżeli podstawą jest 26 dni to powinnaś mieć wolne 40 dni
wniosek możesz wysłać mailem - ale powinnas dostać odpowiedź od nich jako akcepotację - tzn, jak napiszesz ze chcesz teraz wychowawczy w calosci a potem bezposrednio idziesz na wychowawczy to nie moga sie nie zgodzic
a najlepiej zapytaj jeszcze na portalu: :: Zobacz Forum - Urlop macierzy�ski i wychowawczy
są naprawdę dobrzy
reklama
Podziel się: