reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L4, zasiłki, urlopy wypoczynkowe, wychowawcze , macierzyńskie

reklama
No właśnie nie jestem pewna. kolezana w swojej pracy dostala...u mnie powiedzielie ze dla ojca bo to wynika z INTERPRETACJI, ale kadrowa znajomego tez powiedziala ze sie nalezy....

a jeśli przerwię wypoczynkowy i w dn. w którym powinnam wrócić do pracy, przyniosę zwolnienie, to bedą przecież płacić, prawda?

a jeśli przerwię wypoczynkowy i w dn. w którym powinnam wrócić do pracy, przyniosę zwolnienie, to bedą przecież płacić, prawda?

teoretycznie powinni -bo pojdziesz na zwolnienie w czasie pracy, ale nie wiem czy nie sciagnies zsobie na kark kontroli z zus-u w ten sposob

heh no to z tymi dwoma dniami jest tak ze sie nam naleza ale jakos dziwnie to popisali ze nie wiadomo kiedy kobieta moze wziac takie dni i to jedyna trudnosc.
Na portalu prawniczym przeczytalam takie cos :" Nie tyle jest to urlop, co nieobecność w pracy uznana za usprawiedliwioną. Mogłaby Pani wykorzystać dwa dni wolne z tytułu urodzenia dziecka pod warunkiem jednak, że między faktem urodzenia dziecka a terminem takiego zwolnienia istnieje jakaś więź. Np. matka nie wykorzystuje urlopu w całości i chce wykorzystać te dwa dni wolne w związku z przywiezieniem dziecka do domu" :oo2:

Na portalu prawniczym przeczytalam takie cos :" Nie tyle jest to urlop, co nieobecność w pracy uznana za usprawiedliwioną. Mogłaby Pani wykorzystać dwa dni wolne z tytułu urodzenia dziecka pod warunkiem jednak, że między faktem urodzenia dziecka a terminem takiego zwolnienia istnieje jakaś więź. Np. matka nie wykorzystuje urlopu w całości i chce wykorzystać te dwa dni wolne w związku z przywiezieniem dziecka do domu" :oo2:

Ja dzisiaj jestem pierwszy dzień na urlopie wypoczynkowym. Nie dam rady wykorzystać całego urlopu, bo mam go za dużo, mogłabym siedzieć na urlopie do końca grudnia, ale zobowiązałam sie poprowadzić zajęcia w tym semestrze (zostanie na wakacje). Tak więc do 24 października mam jeszcze labę, a potem 2 dni w tygodniu do pracy, mam nadzieję, że nie będzie tak źle. Myslałam, zeby własnie po tym urlopie wziąc jeszcze 2 dni opieki, tak jak pisza na portalu.

Ja wzięłam zwolnienie przed wypoczynkowym, u mnie tak wszystkie dziewczyny robiły. Były 3-4 miesiące na zwolnieniu a później wypoczynkowy brały i dopiero do pracy wracały.

ile mam urlopu do wykorzystania jeśli pracowałam od 18-07-2006 do 3-12-2006, bo od tego dnia byłam na zwolnieniu. i czy mogę mailem wysłac wniosek o urlop i o wychowawczy?

ile mam urlopu do wykorzystania jeśli pracowałam od 18-07-2006 do 3-12-2006, bo od tego dnia byłam na zwolnieniu. i czy mogę mailem wysłac wniosek o urlop i o wychowawczy?

zależy od stażu
1 - jeżeli 10 lat (wliczajac szkole srednia i studia - czyli musialabys miec 3 lata pracy) - ale u Ciebie ze względu na wiek to chyba jeszcze nie, to podstawa do obliczenia jest 26
2 - jeżeli mniej to podstawą jest 20 dni
i liczymy:
za ubiegły rok 18.07-31.12 - to jest (5 m-cy i 13 dni) x 20/12 = na pewno 9 dni, byc może nawet 10 - bo powinno się zaokrąglać na korzyść pracownika - tylko nie jestem pewna jak się liczy te pojedyncze 13 dni - jeżeli jako 13/31 to powinnaś mieć 10 dni
za ten rok pełne 20 dni + 2 opieki nad dzieckiem

czyli "wolnych dni" powinnaś mieć 32 dni

jeżeli podstawą jest 26 dni to powinnaś mieć wolne 40 dni

wniosek możesz wysłać mailem - ale powinnas dostać odpowiedź od nich jako akcepotację - tzn, jak napiszesz ze chcesz teraz wychowawczy w calosci a potem bezposrednio idziesz na wychowawczy to nie moga sie nie zgodzic

a najlepiej zapytaj jeszcze na portalu: :: Zobacz Forum - Urlop macierzy�ski i wychowawczy
są naprawdę dobrzy

reklama
Do góry