reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

ja piję herbate earl grey raz dziennie a poza tym herbatki owocowe lub ziołowe (malina+zurawina, melisa+pomarancza) a poza tym soków z kartonika nie odmawiam sobie ale to jest mniej wiecej 1-2 szkl dziennie. A kawę to rzadko, tylko wtedy kiedy czuję, że boli mnie głowa. Dzisiaj np wypiłam dwie z cynamonem tylko że kazda była z połowy łyżeczki rozpuszczalnej. Ziołowych herbatek też nie powinno sie wiecej niz 3 szkl dziennie.

A ja o próbkach pampersów nie słyszałam.... :(((

Ligotka super, że problem sie rozwiązał. A teraz kuruj się, jak pozostałe chore dziewczyny:))

reklama
majusia221 a konsultowałaś ten problem ze swoim lekarzem? Może zalecił by Ci jakąś dodatkową kurację wapienną, ja mam wizytę u gin w czwartek i jak nie zapomne to zamierzam się zapytać, czy mogę takie wapno sobie codziennie pić bo mi się trochę ząbki kruszą. Mam też tendencję do próchnicy, nawet przy plombach mi się czasem robią dość szybko po naprawieniu ;-/ Piję codziennie z pół litra mleka minimum plus min. 1 jogurt pitny 500 ml plus jakiś serek homogenizowany, czasem jeszcze trochę sera żółtego i jak na razie ząbki się trzymają,pewnie to od tego białka. Więc może i Tobie by choć trochę to pomogło..

A ja wróciłam ze SZ.R. normalnie dziś to na gimnastyce zaszalałam, super dziś się czułam, główka nie zaczęła boleć i jestem wyjątkowo zrelaksowana :)
Dziewczyny, a gdzie można dowiadywać się o takie próbki dla maluszków? Też przed kupnem wolałabym przetestować niż nakupować a potem by się okazało, że Dzidziusia będzie uczulać ;-/

Ja herbate staram sie ograniczac bo zawiera sporo kofeiny. Kobiety w ciazy moga przyjmowac 200mg kofeiny. Tak na szybko znalazlam to zestawienie:

• One mug of instant coffee has about 100 mg caffeine.
  • One cup of instant coffee has about 75 mg caffeine.
  • One mug of filter coffee has about 140 mg caffeine.
  • One mug of tea has about 75 mg caffeine.
  • One cup of tea has about 50 mg caffeine.
  • One 50 g plain chocolate bar has about 50 mg caffeine. Milk chocolate has about half the caffeine as plain chocolate.
  • One can of cola has up to 40 mg caffeine.
  • One can of 'energy' drink may contain up to 80 mg caffeine.
  • Check the label on medicines for quantities of caffeine

Przez pierwsze 3 miesiace nie pilam kawy ani herbaty, moglam pic tylko wode truskawkowa :-) Potem jak zaczelam sie lepiej czuc to pilam slaba kawe moze 2 w tygodniu (jedna lyzeczka kawy rozpuszczalnej, i sporo mleka) czasem pije cafee latte ale tylko jeden shot. Herbate to tylko earl grey lub lady grey i to z cytryna innej nie moge :). Patrzac na to zestawienie stwierdzialm ze jak wypije jedna kawke i 2 herbatki w ciagu dnia to sporo kofeiny. Od jakiegos czasu pije raz dziennie jedna slaba kawe rozpuszczalna i bezkofeinowe herbaty (earl grey, czasem bezkofeinowa kawe ) Takze kofeina sporo ograniczona ;-)

Do tego pije czasem soki owocowo -warzywne ktore sama robie i tego samego dnia wypijam, wode oczywiscie. Nie lubie zadnych sokow z kartonika i nie pijam ich.

ja tez ograniczlam kofeine do minimum
kawe pije bez kofeiny chodz on i tak ma do 10mg plus jedno czasem dwie zielone herbaty bo uwielbiam a tak to woda lub herbata rumiankowa

ja jestem straszna herbaciara, z herbaty najwiecej kofeiny zawiera czarna moze miec nawet do 120mg,
najmniej ma zielona bo 20mg i biala 15mg lub ziolowe

Sunshine a earl grey to czasem nie czarna herbata?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Anja ja pije elarl grey ale bezkofeinowa :) ogolnie nie lubie herbaty tylka ta bo ma inny smak :-) wczesniej pilam normalna i pewnie ma tyle samo kofeiny co normalna dlatego przerzucilam sie na bezkofeinowa. Dodaje cytryne (choc czytalam gdzies kilka razy ze nie powinno pic sie herbaty z cytryna )

Ja przed ciążą piłam namiętnie i nałogowo zieloną herbatę, bo uwielbiam :) Potem czytałam, że zielona herbata może utrudniać wchłanianie kwasu foliowego, więc ją praktycznie odstawiłam, bo wolałam dmuchać na zimne. Teraz piję maksymalnie dwie zielone dziennie. Oprócz tego czasem mięta, sporo rooibosa, herbatkę dla kobiet w ciąży, sporadycznie owocowe, no i wodę. Za czarną herbatą nie przepadam i piję ją od święta, a kawy mi się chyba zdarzyło wypić ze trzy w ciągu ostatnich miesięcy. Mimo, że przed ciążą nie wyobrażałam sobie, żeby zacząć dzień inaczej niż od kawy, to w pewnym momencie przestała mi smakować :)

Ja jeszcze zapomnialam dodac ze pilam czasem czerwona herbate, zielonej jakos nie moge bo mnie zawsze mdlilo po niej :) Mnie czasem glowa boli wiec wole wypic slaba kawe niz herbate bo nie przepadam za bardzo

Sunshine czerwona tez dobra.

A ja jestem uzalezniona od kawy bez kofeinowej. Co dzien musze jedna i to tylko z jednego miejsca starbucks. Tak jak wczesniej mi ta kawa byla obojetna teraz co dzien musze ja wypic. Jak nie jade do pracy to specyjalnie jade do starbucks po ta kawe chodz mam w domu kawe bezkofeiny, normalnie zboczenie.

Ja kurcze nie spotkałam się z Earl Grey bezkofeinowa, tak jak i wiele owocowych jest robionych na bazie czarnych herbat. Za to polecam herbatkę Rooibos, zdrowa i bez kofeiny. Ja piję zwykłą firmy Astra ale są też smakowe.

Twinings Decaffeinated Earl Grey, nie wiem czy jest w Polsce, ja mieszkam w uk i tu sa :)
Anja moj Chris mieszkal 10 lat w Ameryce i tez uwielbial Starbucks, byl od niej uzalezniony. Ja zawsze lubilam mocna kawe i ta ze starbucksa jest (byla) dla mnie za slaba. Wole Nero, Costa czy Prett bo sa mocniejsze. Odkad Ch jest ze mna zarazilam go wlasnie tymi kawami , teraz sie zastanawia jak mogl pic kawe ze Starbucksa:-D Oczywiscie nie pilam czesto caffee latte bo ma duzo kalorii, przewaznie jak sie z kims umawialam na kawke czy jak mialam ochote pospacerowac to kupowalam sobie kawke , szczegolnie zima :-)

reklama
Oj widze dziewczynki ze walicie na zdrowie jesli chodzi o picie.Ja tam bez normalnej kawy o 6:30 rano nie wstane.Normalna to w moim przypadku 3 lyzeczki kawy rozpuszczalnej w 100% kofeinowej na duuzy kubek (300ml) w tym 1/3 mleka.Bez takiego poczatku dnia ani rusz.Czasami jak mi spadnie cisnienie to wtedy jeszcze poprawka (ale to juz raz na kilka dni).Bez kofeinowa kawe nie wiem wogole kto wymyslil i jaki jest sens jej picia.Ja pije zeby wstac i funkcjonowac a bez kofeiny to niby jak ??
Trzymajcie sie po zdrowej stronie (bo to pewnie lepsze dla malenstw).Ja zostaje wierna KAWUSI...

Do góry