reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Nie wiem czy lilly Allen palila w ciazy, ja dowiedzialam sie akurat z angielskiej tel czy gazety...a wczoraj akurat na wirtualnej polsce bylo jedno zdjecie z papierosem...ona juz raz poronila , wydaje mi sie ze to zdjecie to jakas sciema ?

Podalam jej przyklad , ale potem zaczelam czytac historie roznych osob ktore poronily w 22 tyg :(

reklama
Na te moje duszności spróbowałam starego indiańskiego sposobu (żart) :)) Położyłam się z nogami uniesionymi na dużej poduszce i w sumie było trochę lepiej. Ale niepokojące to jest trochę, mówiłam ostatnio o tym lekarzowi ale on na to nic, czyli pewnie nic nowego w ciązy. Ostatnio jedna mamuska mi powiedziała, że dziecko uciska mi na przeponę i to stąd może być.
Ja czuję jak moje dziecko zmienia pozycję. Widać jak się zmienia czasem kształt brzucha - moja bulinka (pisałam już o tym). Wczoraj też mnie kopało nisko jakby w szyjkę, to bolało nawet. Dzisiaj poczułam je tez w okolicy żeber ale nie bolało. Na tym etapie nasze dzieciaczki chyba jeszcze się kręcą bo mają miejsce. W którym tygodniu powinny się już układać głowką do dołu jak do porodu??
I mam jeszcze jedno pytanie, bo czasem matki opowiadają, że przez brzuch widać jak dziecko pietkę "wystawia" albo rączkę. Na jakim etapie ciązy może być to widoczne?? Ja na razie widze te moje bulinki to pewnie głowka albo dupcia ale chyba za wczesnie bym dostrzegła pietkę?

Dla mnie poronienie po 22 tyg to już w zasadzie poród przedwczesny. A czasem jest tak, że dochodzi do tego z powodu niewydolności szyjki i to nie ma nic wspólnego ze złymi nawykami mamy. A czasem jest tak, że nawet kobieta pali czy pije i donosi w ciąże aczkolwiek nie zawsze zdrowe dziecko jest.
Dlatego jak mi lekarz każe leżeć i odpoczywać to staram się nie przeginać, bo wolę posiedzieć w domu niż trafić do szpitala. Chociaż póki co moja szyjka jest ok.
A poza tym to nie nakręcajmy się za bardzo na przedwczesne porody po wpadniemy w panikę.

DorissŁ macica naciska na przeponę, bo masz ją jeszcze wysoko położoną, odpuści troszkę jak zacznie juz brzuch sie obniżać. Ja miałą dziwne duszności często i myślałam, ze to serducho, ale przez to że wszystko jest poprzestawiane w naszym organizmie to po prostu był to nacisk na przełyk i czesto były jak za długo nie jadłam alba za szybko. Żołądek też jest wyżej.
A co do wystawiania piętek przez dziecko to chyba pod koniec, jak dziecko miejsca już prawie nie ma. Też czekam na to.:-)

Ostatnia edycja:
DorissŁ ja ostatnio dość często zauważam u siebie takie stany... Ostatnio będąc w sklepie (sama) stojąc w niedużej kolejce do kasy tak mi się zrobiło słabo że prawie się położyłam na taśmę do wykładania zakupów. Oczywiście nikt się mną nie zainteresował. Spóściłam głowę w dół i starałam się mocno oddychać bo bym inaczej zemdlała. Miałam juz ciemno przed oczami ale jakoś się wybroniłam. W sklepie zrobiło mi się momentalnie duszno i stwierdziłam że brakuje mi świeżego powietrza. Po wyjściu na zewnątrz od razu zrobiło mi się lepiej.
Ostatnio też w pracy zauważyłam jakieś nagłe osłabienia ale nie takie mocne jak w sklepie. O braku powietrza w nocy to już nie wspominam - mimo że śpię na lewym boku to mi jest duszno i gorąco a mojemu mężowi zimno - kiedyś było zawsze odwrotnie a teraz on marznie a mnie jest gorąco !
Chyba już taki nasz los... kobitek w ciąży :(

odnośnie ułożenia dziecka - już w 27 tygodniu może ułożyć się główką w dół , ale zazwyczaj zmienia jeszcze pozycję - pisałam , że mam taką fajną książkę i tam dokładnie opisane są pozycje dziecka i dodatkowo jakie niedogodności niesie za sobą dana pozycja zarówno na etapie ciąży jak tez porodu - jak znajdę kiedyś bezuciskową chwilkę to może popisze w tym temacie:tak:

jesli chodzi o mnie - to jakiś tydzień , półtora temu - pierwszy raz ułożyła mi sie główką w dół - rewelacja- brzuch tylko na środku i nic nie uciska po bokach i nie kopie w dole tylko wysoko pod same żebra i chyba jest to mniej bolesne , a komfort chodzenia z takim ułożeniem jest lepszy...niestety po kilku dnia znów ułożyła się poprzecznie - pisałam raz, że jakbym kloc jakiś w brzuchu nosiła:shocked2: i jak tak leży niestety moje narządy typu wątroba czy trzustka są bardziej zagrożone i w nocy gorzej się śpi
:-(
teraz to wierci się jak na karuzeli - zabawne , choć czasem boli , ale takie ciąży uroki :tak:

Ostatnia edycja:
Witam;-), dawno już nie pisałam, ale nie mam już sił czasem pisać:-p Praca, szukanie nowego lokum no i mieliśmy gości więc ciągle coś się dzieje/działo. Mój mały z pozycji miednicowej przewrócił się na poprzeczną:sorry: tak więc daje znać o sobie po dwóch stronach z taka intensywnością, że naprawdę nie wiem gdzie jego główka, a gdzie nóżki:sorry: Mnie co chwila teraz męczy zgaga:-p
Doriss, ja miałam takie duszności i u mnie pomogły: pozycja wysoka przy leżeniu i spaniu + okazało się, że miałam niski poziom hemoglobiny, więc po dodaniu żelaza objawy minęły;-)
sunschine, super, że wózeczek w domku. Ja mam kupiony, ale póki co jest w pl.
Ja idę coś zjeść teraz i jakiś serial obejrzę;-)

Mi się młody ułożył kilka dni temu głową w dół i daje mi popalić kopiąc po żebrach. Szczególnie z prawej strony się rozpycha, czuję jakby mi nogi pod żebra wpychał jak siedzę :)

Nie wiem czy lilly Allen palila w ciazy, ja dowiedzialam sie akurat z angielskiej tel czy gazety...a wczoraj akurat na wirtualnej polsce bylo jedno zdjecie z papierosem...ona juz raz poronila , wydaje mi sie ze to zdjecie to jakas sciema ?

Podalam jej przyklad , ale potem zaczelam czytac historie roznych osob ktore poronily w 22 tyg :(
Może i ściema... Nie wiem. Wiem natomiast jedno, że kobieta która wie, że jest w ciąży na tym etapie, najczęściej też wie, czy ciąża jest zagrożona (typu niewydolność szyjki) i powinna być skierowana na oddział patologii ciąży do szpitala. Wtedy najczęściej leży i dwa razy dziennie sprawdzają KTG, że nie wspomnę oo dodatkowych badaniach. A jeśli kobieta nie ma problemów tego typu, to albo prawdziwy pech (to są te bardzo rzadkie przypadki), albo np sauna czy fajki (zgadzam się, że można donosić i paląc, ale fajki właśnie wpływają na wydolność łożyska - może się np odkleić) i dlatego niestety może to być wina matki.
Nie nakręcaj się, na pewno wszystko będzie dobrze u każdej z nas. Pewnie spora część z nas będzie przeterminowana ;)
W którym tygodniu powinny się już układać głowką do dołu jak do porodu??
I mam jeszcze jedno pytanie, bo czasem matki opowiadają, że przez brzuch widać jak dziecko pietkę "wystawia" albo rączkę. Na jakim etapie ciązy może być to widoczne?? Ja na razie widze te moje bulinki to pewnie głowka albo dupcia ale chyba za wczesnie bym dostrzegła pietkę?
O ile dobrze pamiętam, ale myślę, że tak, to dziecko potrafi się obrócić główką w dół nawet tuż przed porodem (znam przypadek gdzie lekarka prowadząca, będąca właśnie w szpitalu na zmianę podjmowała decyzję - cc, sn, bo dziecko ze 4 razy się obróciło w pierwszej i drugiej fazie porodu. Ostatecznie ułożyło się główką i urodziło naturalnie.
A co do piętki - ja nigdy nie widziałam tego na żywo i myślałam nawet, ze to tylko photoshop może zdziałać. Mi się bowiem dziecko bardzo rozpychało, ale ciężko było poznać, łokieć, piętka, piąstka czy co tam jeszcze :)

reklama
Do góry