reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Trochę dziwna ta rada pediatry, przecież Nutramigen to nawet nie normalne mleko, a preparat mlekozastępczy. Normalne mleko ma sporo sodu i może obciążać nerki u dziecka, ja bym jeszcze nie ryzykowała podawania normalnego mleka - ewentualnie mm, albo przetwory mleczne, żeby sprawdzić czy nietolerancja przeszła (bo chyba była skoro podawany był Nutramigen, a nie normalne mm?..), można dawać jogurty, sery itp., normalne mleko od krowy jest ciężko tolerowane nawet przez część dorosłych (np. ja nie piję w ogóle mleka, bo mnie po nim brzuch boli, za to przetwory mleczne jem bez problemu).

A jeśli chodzi o refundację to dobrze słyszałaś, Nutramigen nie jest teraz refundowany. Jeśli dobrze pamiętam to teraz kosztuje około 30zł za puszkę.

reklama
moja pije nutramigen, mamy zapas 6 puszek po zeszłorocznej cenie, nawet nie wiedziałam ze aż tak zdrożeje...
mój lekarz też poradził zmianę na mleko modyfikowane i od kilku dni dodaję trochę bebika do mieszanki, na razie jest ok, żadnych wysypek i bólu brzuszka

Mnie właśnie też nie bardzo podoba się ten pomysł z mlekiem zwykłym dlatego właśnie chciałam się dowiedzieć jak inne dzieciaczki nutramigenowe. Ala ma podawany nutramigen dlatego że strasznie wymiotowała po zwykłych mm i nie przybierała na wadze.
Czyli jest to objaw skazy ale żadnych wysypek nie miała - właśnie mam zamiar jej wprowadzać te serki i jogurty dla dzieci chyba one są po 6 i 9 mies. i zobaczymy co się będzie działo.

Hej
my nie jestesmy na nutramigenie ale na enfamilu 0 lac caly czas tym poczatkowym i pediatra chce wprowadzic inne mleczko dopiero po roku takie z laktoza ale jak to bedzie to narazie nie wiemy. Ale o normalnym mleku tez nic nie wspomniala, choc skazy nie mamy, chyba uznala, ze to za wczesnie.

Ja też jestem w szoku jesli chodzi o propozycję wprowadzenia zwykłego mleka po nutramigenie. Mleko w postaci przetworzonej (serki, jogurty, sery, masełko) owszem, ale nie zwykłe mleko. Powiem wam, że ja synka karmiłam 1,5 roku, w tym czasie mleko modyfikowane spożywał tylko w kaszkach, jadł normalnie jogurty i serki i wszystko bylo OK. Jak zaczęłam wprowadzać mu NAN2 to zaczęły się problemy - liszaje, wzdęcia, na NAN3 długo nie mogłam przejść, bo organizm reagował na zmianę alergicznie, w końcu na modyfikowanym byliśmy do 36 m-ca (pił to Nestle bez cukru), choć jogurty, serki normalnie jadł.
Teraz pije zwykle mleko i wszystko jest w porządku. Udało nam się uśpić reakcje alergiczne.
Madzia, najlepiej wprowadź na początek np NAN2 a potem NAN3 jak wszystko bedzie OK, no i za jakiś czas próbować zwykłe, ale wszystko po kolei i spokojnie.
Dziewczyny a ile płacilyście za Nutramigen z refundacją? To jest taka puszka 200g czyli dwa razy droższa od mleka NAN?

dawno nie pisałam ale jestem na bieżąco :)

u nas wszystko ok, Filipek przestał domagać się mleka w nocy natomiast ok 2 w nocy płacze bo chce do nas do łóżka i dopóki go nie przytulę i nie wezmę do siebie to nie uśnie z powrotem sam w łóżeczku :-( i tak jest prawie codziennie ;-/ więc już się pewnie uzależnił od tego ;-/ czasem jednak potrafi usnąć i spać do 6-7 sam, potem się budzi ale jak go wezmę do siebie to śpimy czasem nawet do 9-9:30. Więc się nawet wysypiam :)
ostatnio mamy też już 1 drzemkę w ciągu dnia, nawet 2 godzinną,chyba że śpi krócej to czasem jeszcze uśnie ok 17 na nie całą godzinę.
mamy 7 ząbków i 8my chyba zaraz będzie wybijał.

buziaki dla chłopców Figi z okazji roczku i dla wszystkich naszych bąbelków

Jak czytam ile wasze dzieci maja zebow to sie zastanawiam czy moja Lenka skonczy tylko na dwoch;-)

A ci pediatrzy to sie powinni zdecydowac czego chca bo jeden kaze mleko dawac juz teraz a mojej siostrze dopiero pozwolil u 3 letniego dziecka. Pamietam jak Lenka miala 4 miesiace to ja pediatra kazala przestawic na 2-to tez bylo conajmniej dziwne-przynajmniej dla mnie.

A ja przyzwyczajam Lenka do innego ksztaltu smoczka bo te kuleczki ktore ona miala do tej pory ciezko dostac i w dodatku strasznie nieestetycznie wygladaja bo sa takie ciemne zolte. Zawsze mi sie wydawalo ze sa poprostu brudne. Teraz ma sliczne lateksowe no i wybor o wiele wiekszy :-)

reklama
Polis moja Ala też ma tylko dwa więc chyba tak może być.
Jadę dziś z Kubą do alergologa to spróbuje go podpytać co myśli o tym pomyśle z tym mlekiem dla Ali.WX

Ostatnia edycja:
Do góry