dorota123456789
oliwka,alanek i lilianka
ZESPOL TURNERA zdrowe kobiety ,dziewczynki maja zapis 46 XX a chlopcy 46 XY chodzi o hromosomy.Moja Oliwka zamiast 46 XX ma 45 X .Oliwka ma teraz jajniki w trakcie zanikania,Tak jakby przechodzila teraz menopauze.Oliwka bedzie dostawala leki aby dostac @,bedzie i jest bezplodna.Za kilka miesiecy zacznie brac hormon wzrostu a to sa codziennie zastrzyki ktore ja bede jej robila.Ta choroba spowalnia tez wzrsot dziecka.Moja Oliwka ma skonczone 19 miesiecy a ma 78 cm wzrostu a 12 kg wagi.Wage ma za duza co za tym idzie jak zdrowe dziecko je to idzie to we wzrost a Oliwka idzie w otylosc.Otylosc jej grozi.Trzeba uwazac na wszystkie infekcje zwlascza ucha bo grozi jej gluchota.Oliwka jest w tej dobrej sytuacji ze nie ma z zespolem turnera wspolistniejacych wiekszych chorob jak wade serca czy nerek itp.To jest pluse. Tak ja z ojcem tego dziecka co jestem teraz w ciazy bylam bardzo krotko.To bylo bardzo nieplanowane.Zabezpieczylismy sie ale byl wypadek.Wzielam tabletke po ale nie zadzialala.Teraz TO JA SIE CIESZE Z TEJ CIAZY i kazdego dnia drze o zdrowie i dobro fasolki :-).