Witam
zauważcie jak wcześnie wstałam
pójdę z małą na spacer póki nie jest jeszcze bardzo gorąco, mam wycieczkę do jednej przychodni z receptą bo jeszcze w ciąży wydałam leki na receptę która była źle wypisana i teraz muszę się "bujać" do lekarza żeby łaskawie poprawił...
co do antybiotyków to jeśli infekcja jest wirusowa to antybiotyk nie ma raczej sensu... 40 stopni gorączki to bardzo dużo ale przecież tak jak było pisane wyżej - antybiotyk sam w sobie nie zbija gorączki, od tego są inne leki... co to za tekst lekarza że zapisuje antybiotyk "profilaktycznie" czy też "osłonowo"...?
Jak to dobrze że ja mam fajnego lekarza który akceptuje to że pracuję w aptece i mam czasem swoje zadnie
poza tym to fajny facet z którym da się konstruktywnie pogadać
na gardełko dobry jest hascosept w aerozolu czy też tantum verde (to jedno i to samo), działa i przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, można go stosować u naszych maluszków (za zgodą lekarza). Działa także przeciwgrzybiczo więc na pleśniawki też jest OK. To bardzo fajny lek, ma szerokie zastosowanie, na wszelkie infekcje jest super. Oczywiście jak jest już mokry kaszel, zajęte oskrzela to lek tam nie dotrze
dla maluszka polecam też syrop drosetux, i na ból gardła, i na pokasływanie... to homeopatia w którą nie wierzę
ale w ciąży przekonałam się do tego syropu i to bardzo. Natalii dawałam go już jak miała miesiąc, był taki moment że zaczęła pokasływać, dawałam jej strzykawką do buzi taką ilość żeby jej tylko buzię w środku zwilżyło i pomógł od razu - zaznaczam że to na kaszel suchy, jak już dziecko odkrztusza to ten syropek nie pomoże (można podać wspomagająco ale do tego musi być lek wykrztuśny)
co do wózka to ja przesadziłam małą już do spacerówki. Nie siedzi jeszcze sama ale w gondoli dźwigała główkę no i ta gondola taka niewygodna przy pakowaniu się do auta...
co prawda w spacerówce w pozycji pół-leżącej też główkę dźwiga... podciągam jej oparcie tak że prawie siedzi i już, myślę że nic jej nie będzie, podkładam jej tylko pod pupę i kolanka zrolowany mały kocyk tak żeby nie objeżdżała i siedziała pewnie, myślę że jest OK