reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Ligotka to tak jak napisała vive i rachell, jeśli złożysz wniosek o zmniejszenie etatu to cię nie może zwolnić, poza tym nie ma czegoś takiego jak nie zapłacenie za urlop. Jak Ci się kończy macierzyński wręcz masz obowiązek wg kodeksu pracy wziąć zaległy urlop a potem bieżący, z tego co wiem jak wypiszesz na jednym wniosku to nie mają ci prawa go odmówić. Poza tym jak szefowa zamknie działalność to muszą Ci wypłacić za niewykorzystany urlop a i jeszcze masz prawo do zasiłku- parę groszy, ale zawsze jest.

Ja miałam dzisiaj marudę w domu, płakał wieczorem przy jedzeniu, ale usnął dość szybko. Spał mało dziś tylko 3 krótkie drzemki a potem nie spał od 15.30 do kąpieli i strasznie dużo kup dziś zrobił, jak dawno nie. Obiad jadłam z Kuba na kolanach, bo go odłożyć nie mogłam na chwilę. Ale za to jak do mnie zagadywał to normalnie super, straszna gaduła z niego jest.:-)

reklama
ligotka, współczuję "odwiedzin" w pracy, mam nadzieję że wyjaśni się z korzyścią dla ciebie

odnośnie kreacji na chrzciny, to ja miałam eleganckie spodnie w kant w kolorze stalowym i do tego bluzka z kokardą z boku, i żakiet czarny

moja lenka dziś do południa jakiegoś śpiocha złapała, senna była jak nigdy, jedynie na poczatku spaceru jak nie widziała świata trochę marudziła, ale podniosłam jej lekko oparcie tak do pozycji półleżącej i już była happy :) a potem sobie usnęła i przez 2 godziny śpiochała jak nigdy :)

Ligotka fatalnie z tą pracą wyszło. Teraz chyba wypada ci złożyć pismo o urlop wychowawczy, to urlop zwykły też będą ci musieli wypłacić. Bo o ile kobieta w ciązy jest pod ochroną, to niestety po macierzyńskim mozesz zostać zwolniona (redukcja etatów itp).
Ewuśka dobre z tą oszustką Weidera. :-D:-D:-D
A tak na serio kiedyś zaczęłam robić brzuszki, ale brzuch mnie zaczął boleć w miejscu cięcia, więc chyba dla mnie jeszcze za wcześnie.
Dowiedziałam się dzisiaj, że jest u nas szansa dostać pół roku urlopu zdrowotnego. Wcześniej ktoś mi mowił, że otrzymanie takiego urlopu graniczy z cudem, tak więc szansa, że będę z dzieckiem do roku coraz bardziej się zwieksza :-)
Ewuska masz rację, przy pierwszym dziecku człowiek czuje się zdecydowanie bardziej "samotny" na macierzyńskim. Z większą liczbą dzieci człowiek się nie nudzi. Przy pierwszym dziecku urlop wypadł mi praktycznie na całe wakacje (edukacja :-)), więc pracowałam do końca kwietnia i już w listopadzie wróciłam do pracy, więc praktycznie jakbym nie miała urlopu macierzyńskiego, niektórzy nawet nie zauważyli mojej nieobecności. Teraz postanowiłam sobie to "odbić" i do pracy mi się nie spieszy. A teraz synka tata odwozi do przedszkola i jedzie do pracy, ja sobie śpię z Agniesią do 10-11 odsypiamy nocki :-) potem cos porobię, spacerek i już trzeba iść po synka do przedszkola. A żebym nie zgnuśniała w domu, to dwa razy w tygodniu mam angielski. Dla mnie super.

Ligotka, moja zasnęła o 20:30 i już się obudziła :-(

Mój łobuz tez własnie zasnał pierwszy raz mu sie zdazyło tak póxno usnać!!Zawsze juz po 19 szedl spac a dzis szok!!! Generalnie cały dzien mało spał moze ze 2 godz nie wiem co mu odbiło!! Mam tylko nadzieje ze w nocy dłuzej pośpi chociaz raczej w to nie wierze i bede miała conajmniej 3 pobutki:(

Miłej nocki zycze dziewczynki!!!! Dr House i czas na lulu:)

Ligotka fatalnie z tą pracą wyszło. Teraz chyba wypada ci złożyć pismo o urlop wychowawczy, to urlop zwykły też będą ci musieli wypłacić. Bo o ile kobieta w ciązy jest pod ochroną, to niestety po macierzyńskim mozesz zostać zwolniona (redukcja etatów itp).

Po macierzyńskim jest pod ochroną jeżeli złoży wniosek o zmniejszenie etatu (ważne, żeby w takim wniosku uwzględnić to, że nie jest to zwykłe zmniejszenie etatu, a opcja wybrana zamiast urlopu wychowawczego). Tak jak już dziewczyny pisały ochrona przed zwolnieniem jest przez rok od złożenia takiego wniosku lub do końca umowy, bo jeśli umowa wygasa to żadnej ochrony już nie ma.

Pracodawca nie ma prawa odmówić takiego zmniejszenia etatu, więc Ligotko na Twoim miejscu bym się nie zastanawiała nawet, tylko od razu po macierzyńskim składała wniosek o urlop zaległy i tegoroczny (też nie mają prawa odmówić), a potem o zmniejszenie etatu. Nie wiem czy jest sens zmniejszania etatu aż o połowę, bo jeśli np. zmniejszysz do 3/4 to teoretycznie będziesz w pracy 6 godzin, a w praktyce 5, bo jeśli karmisz piersią to przy pracy przynajmniej 6 godzin przysługują Ci dwie półgodzinne przerwy na karmienie, które możesz połączyć w jedną. Gdybyś wzięła pół etatu to przysługuje ci jedna przerwa i w pracy będziesz 3,5 godziny z taką przerwą. A na 3/4 zawsze kasa większa.

Ewitko-niestety ligotka nie może pójść na wychowawczy, bo ma umowę na czas określony.

Ligotko-tutaj możesz zadać pytanie pani prawnik (tylko radziłabym Ci pisać wszystko bardzo szczegółowo :-)) Porady prawnika Specjalizuje się ona w prawie pracy :-)

reklama
Ewitko-niestety ligotka nie może pójść na wychowawczy, bo ma umowę na czas określony.

Ligotko-tutaj możesz zadać pytanie pani prawnik (tylko radziłabym Ci pisać wszystko bardzo szczegółowo :-)) Porady prawnika Specjalizuje się ona w prawie pracy :-)

Przy umowie na czas określony można iść na urlop wychowawczy, z tym, że tylko do końca umowy. No i urlop wychowawczy jest niepłatny, chyba, że spełnia się kryterium dochodowe (bodajże 500zł z kawałkiem na osobę) i wtedy zasiłku macierzyńskiego jest 400zł z kawałkiem.

A jeżeli chodzi o porady prawnika na BB, to jakoś moje pytania pani prawnik omijała i mimo podbijania wątku nie doczekałam się odpowiedzi.

Do góry