reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

L u t y 2 0 1 1 - nasz wątek codzienny

Wg mnie karuzela wpływa stymulująco na dziecko i ma pozytywny wpływ na niemowlę. Uczy dziecko skupiać wzrok i wodzić nim za przedmiotami. Podaj mi w takim razie chociaż jeden przykład w jaki sposób telewizja wpływa pozytywnie na niemowlę skoro wg Ciebie przynosi pożytek.

moze sie zagalopowałam - ale mam nadzieję ze nie napisałam ze wplywa jednoznacznie pozytywnie - po prostu chodzi mi o to ze serwowana z umiarem nie ma NEGATYWNEGO wpływu;)... a taki pozytywny zaobserwowany wpływ uwazam ze ma na slownictwo i wymowę - ale znowu mozna podjac polemikę - bo ja będe za - a ty przeciw;) - dodam tylko ze jestem za tylko na podstawie wlassnych obserwacji - swojego i dzieci znajomych - i widze taka zależność - ogladanie tylko bajeczek zle wpływa, a słuchanie wiadomosci , ogladanie roznych programów edukacyjnych , naukowych , reportazy czyli taki misz-masz - wplywa pozytywnie na mowę i zasób słonictwa - i mysle ze bardziej o to osłuchanie chodzi;) - taka moja opinia , ale nikomu jej nie narzucam;)

Ostatnia edycja:
reklama
witam się po dłuższym nie pisaniu, ale w czytaniu jestem na bieżąco, tzn dopiero nadrobiłam pare ostatnich stron.
nazbierało się :)
co do pieluch to ja używam w zasadzie tylko tych dadowych, naprawdę są wg mnie super i w sumie nie widzę zbytniej różnicy między nimi a pampersami. Skończyłam w końcu paczkę rosmanowych i uff bo jakoś nie wiem czemu ale mi jakoś nie pasowały, Filipowi to bez różnicy ale wg mnie są do d*py nie w tym sensie jakie przeznaczenie ich jest :)
co do oglądania tv ja mam zdanie takie jak Tab, może jak Filip zerknie na ekran to tragedii nie ma ale i tak uważam że na tv jeszcze przyjdzie pora i to nie prędko. Za dużo i za szybko się zmieniają obrazy na ekranie, mózg dziecka tylko mózgopląsu może dostać, też wolę odpuścić parę rzeczy i zrobić jak mały pójdzie spać lub jak Tatuś się nim zajmie niż jak bym miała mu pokazywać do oglądania. Moje zdanie.

mi w ciąży tak super włosy rosły, takie błyszczące były i wiele nowych mi urosło a z natury mam ich mało, są cieknie i łatwo się łamią i teraz po ciąży znów problem powrócił, znów wypadają i to b.sporo i zaczęły się oporowo przetłuszczać. Może znacie jakieś domowe sposoby na maseczki na przetłuszczające się włosy albo może macie sprawdzone specyfiki godne polecenia? Byłabym baaardzo wdzięczna za rady. A paznokcie dalej twarde i szybko rosną, więc z nimi ok na szczęście :)

Filip ma jakiś kryzys w ciągu dnia, ostatnio tylko na rączkach, mało śpi w ciągu dnia, marudzi i nie potrafi sam się sobą zająć ;-/ na szczęście wie, że w nocy MUSI sam spać bez maminych rączek i to najważniejsze.

Pozdrawiam was dziewczynki bardzo serdecznie i życzę miłego wieczorku i zdrówka też życzę :*

Jednak moje dziecko gorzej zniosło szczepienie niż ostatnio. Po południu miał temperaturę 38,3. Udało się szybko zbić paracetamolem w czopku, ale niedawno mi jeszcze do kompletu zwymiotował i to tak porządnie, no i już nie spał, tylko ryk się zaczął. Zadzwoniłam do przychodni, która ma dyżur i rozmawiałam z pediatrą. Powiedziała, że mam się nie martwić, bo mógł tak zareagować na szczepionkę. Teraz dałam mu viburcol i położyłam spać. Mam nadzieję, że więcej sensacji tego typu nie będzie i noc będzie spokojna.

witam !!
czytam o tej telewizji i z jednej strony się zgadzam ale z drugiej uważam że to jest niemożliwe żeby dziecko do trzeciego roku nie oglądało bajek ani telewizji.
Ja też tak uważałam jak miałam trzymiesięczne dziecko.
TAB to co piszesz jest super ""Ja wolę sama wychować swoje dziecko i nie zostawiać tego telewizji." Tylko pogadamy jak twoje dziecko będzie miało skończone dwa lata nie będzie spało w dzień, tylko chciało się cały czas bawić. a ty będziesz musiała ugotować obiad, posprzątać itp. Albo po prostu odpocząć. Albo bedziesz miała drugiego malucha którym się trzeba zając.
moja mała też teraz nie ogląda ale nie oglądanie bajek do 3 lat to bzdura według mnie.
A pozatym dwuletnie dziecko uczy się z bajek bardzo dużo widzę to po moim synu oczywiście są bajki dostosowane do wieku.

ogladanie tylko bajeczek zle wpływa, a słuchanie wiadomosci , ogladanie roznych programów edukacyjnych , naukowych , reportazy czyli taki misz-masz - wplywa pozytywnie na mowę i zasób słonictwa - ;)
mój Krzyś zamiast oglądać tv to czyta,od małego mieliśmy ustalone,tv to dobranocka,w miarę jak był starszy to do 2 godzin dziennie.Komputer w ni wolne od szkoły także do 2 godzin.Weszło mu to w krew i jestem z tego dumna.Na jego zasób słownictwa wpływa przeczytana książka( w 3 miesiące skończył 6 tomów harrego pottera co daje ok 2000 stron)i wyobraznia super,widze to po tym jak bawią się z Jasiem i co wymyślają:)
także jako mama 10 latka widzę teraz pozytywną stronę braku tv.

madziacha-Tab napisała tylko że nie powinno a nie że nie będzie.Teraz niestety w przedszkolach bajki z tv to norma.
Pamiętam jak kiedyś chwaliłam się koleżance że udało mi się uniknąć teletubisiów w domu i na szczęście Krzyś nie oglądał.Na tę rozmowę wchodzi Krzyś i mówi"mamo ja znam te baje,w pseckolu Pani pusca".
wrrrrr

Ostatnia edycja:
witam !!
czytam o tej telewizji i z jednej strony się zgadzam ale z drugiej uważam że to jest niemożliwe żeby dziecko do trzeciego roku nie oglądało bajek ani telewizji.
Ja też tak uważałam jak miałam trzymiesięczne dziecko.
TAB to co piszesz jest super ""Ja wolę sama wychować swoje dziecko i nie zostawiać tego telewizji." Tylko pogadamy jak twoje dziecko będzie miało skończone dwa lata nie będzie spało w dzień, tylko chciało się cały czas bawić. a ty będziesz musiała ugotować obiad, posprzątać itp. Albo po prostu odpocząć. Albo bedziesz miała drugiego malucha którym się trzeba zając.
moja mała też teraz nie ogląda ale nie oglądanie bajek do 3 lat to bzdura według mnie.
A pozatym dwuletnie dziecko uczy się z bajek bardzo dużo widzę to po moim synu oczywiście są bajki dostosowane do wieku.

Nie mówię, że uda mi się dziecko wychować zupełnie bez telewizji, ale nie usprawiedliwiajmy swojego braku czasu dla dziecka (a w niektórych wypadkach wygodnictwa) twierdząc, że telewizja jest czymś dobrym. Moje dziecko w tej chwili też nie śpi w dzień (no dziś śpi - po szczepieniu ;)), więc podejrzewam, że dużej zmiany nie odczuję. Moi rodzice nie włączali mi telewizora, żeby mnie czymś zająć, a naprawdę dużo czasu spędzali w pracy, więc wiem, że da się tak zrobić. U mnie czytało się książki. Zawsze można też nie mieć telewizora w domu (kilka lat nie miałam i jakoś żyłam), albo po prostu postawić go w najmniej uczęszczanym pomieszczeniu w domu - to z doświadczenia w moim domu rodzinnym - telewizor stał w pokoju, w którym mało przebywaliśmy i szło się tam specjalnie, żeby sobie pooglądać tv. Z racji tego, że nie oglądało się wtedy telewizji przypadkiem, oglądało się jej u nas naprawdę mało.

To forum jest o wychowaniu dzieci, wchodzą tu też niezalogowane, niedoświadczone osoby, które szukają informacji - moim zdaniem nie powinny znajdować wiadomości, że wychowanie z tv jest ok, tym bardziej pisanych przez moderatorkę, która zawsze jest "z urzędu" autorytetem.

Takie jest moje zdanie, a i tak każdy zrobi to co uważa za słuszne.

A moja usnela... ale najpierw mama przy kapieli zrobila jej krzywde, zaplatala sie jej w raczke nitka z recznika ktory podkladamy pod glowke w wanience, a ja tego nie zauwazylam i myk ja na przewijak, nie musze chyba mowic ze mokry recznik ciagniety przez malutki paluszek na nitce boli jak nie wiem, wiec byl potezny placz :((( strasznie sie czuje i jestem zla na siebie, no nic trzeba myslec... Na szczescie szybko usnela - byla padnieta. MOje dziecko w dzien spi bardzo duzo, maks 1,5 godzinki czuwa a tak spi, czy powinnam sie martwic, czy wy tez tak macie??

My mamy jutro pierwsze szczepienie. Juz sie boje co to bedzie ile bedzie placzu :-( tak mi zal malutkiej ehhh... Dzisiaj bylysmy sie wazyc i Nadusia ma juz prawie 5 kg takze bardzo dobrze co do miesiecy :tak:

reklama
Rachell dzięki za podpowiedź w sprawie ciastek holenderskich (rzeczywiście nie mają mleka w proszku ani serwatki), cheriosów wielozbożowych i delmy z witaminami (tu bym nie pomyslała, że to tylke tłuszcze roślinne):-)

A tak w ogóle to chyba go uczuliło emolium, bo od kiedy używam do kąpieli emulsji to się drapie, wcześniej tego nie robił, jutro znowu go umyje w kostce natłuszczającej oillanu.

Vickigus programy edukacyjne to nie dla 3 miesięcznego malucha chyba ;-)

Co do tv to tab ma racje, że dziecko nie powinno oglądać tv do 3 roku życia ale tego się nie da uniknąć, skoro oglądają dorośli. Tylko najgorsze jest traktowanie bajeczek w tv dla swojego świętego spokoju.

Do góry