reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

katia, no wez, kup cameleona ;-) bedziemy sie razem 'wozic' ;-) kurcze, nie slyszalam nic o elei. ale bebe confort od lat ciesza sie dobra opinia, wiec cos powinnas w necie wyczytac :-) Forum Szukaj - Szukaj - Gazeta.pl

dla mnie odtraszajaca jest waga (19kg z gondola) i troszke nie podoba mi sie wizualnie, tzn. nie przepadam za takimi przypominajacymi parasolki stelazami. ale na pewno jest to jakas nowosc i jak ci sie podoba to przemysl :-)
ale, tak osobiscie, jakbym nie brala cameleona to zastanawialabym sie nad mura (ale tez ciezka), w tej samej cenie co elea, i ewentualnie ten jane unlimit.

a cameleon uzywany czy nowy.. no nie wiem, ja jeszcze swojego nie widzialam :angry: wiec ci nie powiem. jak tylko zobacze na pewno napisze na forum, czy warto bylo.

madziarkas
, ja na codzien uzywalam bambino krem ochronny lub nivea ochronny sos do pupy, sudocrem na odparzenia tylko :-) duuuzo mi schodzilo, ale na poczatek ta probka spokojnie wystarczy, wyslesz malza do apteki najwyzej :-)

ja na poczatek jakies emolienty (tzn parafina, po paru tyg moze emolium czy cos w ten desen), a pozniej juz j&j naturals.

reklama
Dziewczyny, a w wózku w czym się dzidzię wozi? czy wózki mają standardowo jakiś śpiworek, prześcieradło itd., czy to trzeba dokupić? co najlepiej?

katia_o tym wózku też nic nie słyszałam Ja zdecydowałam się na Boldera z Implastu, koleżanki maja i zadowolone maksymalnie są. Mój będzie taki:
w

dziewczyny ile dzieci tyle przypadków, same odkryjecie które kosmetyki dziecia podpasowały a które nie, tak było w moim przypadku metoda prob i bledow, u nas jest problem bo maly do dzis ma bardzo sucha skore, dzis juz nie uzwyamy hippa (wydaje mi sie juz za mało nawilzajacy) tylko nivei hypoalergicznej mydła i balsamu, jest mocno tłusty i jak na razie dobrze nawilża, ale zaraz po urodzeniu mlody mial alergie na nivee co objawilo sie wysypka, pamietam że kąpalismy go wtedy w balneum przez jakies pierwsze 3 miesiące, tez polecam świetnie nawilża, ale i tak po tym małego jeszcze oliwkowałam hippem, no ale tak jak mowie u nas mały ma skłonność do suchej skóry taka jego uroda..
aenye no właśnie bugaboo jeśli będzie to używany planuje na niego wydać tak do 2500, i jak wczoraj zobaczyłam ta eleę to mi się spodobała, cena podobna jak do używanego bugaboo, ale to nie bugaboo, no i boję sie troche używanego wiadomo wszyscy piszą że sprzedają w bdb stanie, a to bardzo chodliwe wozki, więć nie chciałabym byc 3 czy 4 użytkowniczką z kolei wiesz o co mi chodzi, nie mniej jednak bardzo mnie kusi bugaboo, waga, wygląd i praktyczność, oglądałam go na żywo w sklepie, i strasznie sie napaliłam na niego, na nowy szkoda mi kasy, więc biorę pod uwage tylko używany, mam nadzieje że uda mi się trafic cos fajnego na allegro, a Twój widziałm bardzo fajne kolory, i koniecznie daj znac jak go dostaniesz, czy spełnił Twoje oczekiwania itd. zmykam bo dziec z drzemki wstał ciao

moj mial taki pseudo-piankowy wkladzik, kladlam na to cienki kocyk i pieluszke jeszcze na wierzch, tak zawijalam, ze nic sie nie rolowalo.
wiekszosc wozkow teraz ma cos takiego jak materacyk.

wozki (gondolki!) maja taki materacyk. Ja kupilam sobie takie przescieradla ktore docelowo napis mialy ze do tych koszykow sa, a mi idealnie pasowaly na ten materacyk w wozku. Wiesz zima to i tak spiworekszedl w ruch itp, a teraz na przescieradlo poloze pieluche flanelowa/tetrowa pod glowe i tyle. No i wiadomo kocyk do przykrycia ale nic wiecej klasc nie bede bo po 1 bedzie cieplo (z dodatkowym kocem pod pupa moze sie przegrzac) a po 2 ten materacyk jest naprawde miekki :-)

skoro już jesteście przy temacie kosmetycznym moja lista pytań:

1. na co sie zdecydować od pierwszych dni życia, bo chciałam od razu z grubej rury Oilatum do kąpieli, ale mam wątpliwości

2. większość moich znajomych po 1 m-cu tak czy siak przeszła na emolienty bo był problemy skórne (wysypki, łojotokowe zapalenie skóry, suchość)

3. ja nie znosze smarowania oliwkami itp. a po umyciu emolientem już nic nie trzeba robić..- to mi pasuje

4. czy kupić np. Nivea i czekać na efekt...i czymś jeszcze smarować - zgłupiałam normalnie
ja przy obydwóch maluszkach oilatum, teraz kupilam oillan bo tańszy a to samo.
potem chyba nivea 2w1 albo myłam nivea i potem oliwka, J&J nie lubię, wolę NIVEA, bambino nie lubię, teraz kupiłam ZIOŁOLEK z lanoliną, bardzo dobra, bardzo tania firma.
ja do pupci na codzien Alantan/ a jak będzie źle to Bepanthen (wszyscy go chwalą i dobry tez nasutki) więc chyba kupie oba
ja na brodawki tylko LANSINOH.
Ja na johnsona też bym nie stawiała, często zdarzają sie uczulenia.
Co do oilatum, to ja byłam bardzo za ale ostatnio położna w SR powiedziała, ze to się głównie sotsuje na problemy skórne, a jeśli to bęziemy od razu stosować, to co używać jak się zaczną jakieś probllemy??, dlatego zdecydowałam się na poczatek na nivea baby a w razie czego przejdę na oilatum.
zresztą smarowanie maluszka oliwką po kąpieli to dobra okazja do masażu, maluszkowi dajemu wtedy dużo przyjemności i wyciszzamy go przed snem, myślę, że to bardzo fajne, ja np uwielbiam taki wieczorny masaż, ostatnio głównie brzuszka kremem przeciw rostępom, ale zawsze to lekki masażyk, więc dzidzikowi też na pewno się spodoba :tak:
nie wolno masować brzuszka, zwłaszcza tak zaawansowanej ciąży. to powoduje skurcze, uważaj więc baby_55
i właśnie tego dotyczą moje wątpliwości, że sie skóra maluszka "rozleniwi", ale z drugiej strony sporo osób pisze że stosuje od początku i OK. Już nawet wpadłam na to żeby na początku połowe zalecanej dawki wlewać, ale jest jeszcze kwestia mycia nimi główki. Już o tym dziewczyny pisały gdzieś, że jak maluch ma dłuższe włosy (tego nie wiem :)) to są tłuste.....
myślę że na początek dla takiej delikatnej skóry to lepsze oilatum niż nivea.
co do główki, to włoski nawet jak długie ma dziecko jak się urodzi to potem się wytrą więc dzidziule raczej mało owlosione są, a potem to juz rezygnuje sie z oilatum. ja dlugo nie mylam szamponem wlosów (jest taki fajny nivea 2w1 szampon do mycia ciala i wlosów i to bylo dla mnie wygodne do kąpania dzieci...)
Dziewczyny, a w wózku w czym się dzidzię wozi? czy wózki mają standardowo jakiś śpiworek, prześcieradło itd., czy to trzeba dokupić? co najlepiej?
ja podkładałam kocyk i na to ew. pieluszkę pod buźkę.
w zimie to wiadomo i tak śpiworek czy ocieplacz i kocyk....
mitaginka jakbys tak urodzila w terminie to w maju zaczniesz dopiero chadzać na spacerki więc żadnego śpiworka grubego nie potrzebujesz.
w kocyki się zaopatrz, jeden cieńszy, jeden grubszy i będzie git;)

p.s. matko jaka ty przerażona jesteś....

pandora pomóc Ci w wyborze pościeli?:D
ja dzisiaj byłam w glucku (koło Auchan) nie mają fajnych pościeli, zresztą tylko Glucka mają, nie mają nino ani mini mini.
ale za to ciuszki w rozmiarze 46 i 50!! piękne!!!
kurde nawet nie drogie ciuchy tam mają. do chrztu też śliczniusie.... ale ja mam sukienkę do chrztu, tyle że w rozmiarze 68!!!!!! kurde przecież 2miesięczne dziecko to 62 nosi!!!! no zobaczymy co będzie z tą kiecką... chrztu na wrzesień z powodu sukienki nie przełożę przecież.... nie przełożę? hmmm :):-):-D:-D:-D:laugh2:

Morgaine pytałam lekarza powiedział że kilka minut wieczorem na wmasowanie balsamu nic złego nie zdziała więc jest ok :)

Mam pytanie do aenye - nie wiem czy dobrze pamietam ale ty chyba kupiłaś ostatnio używany laktator Medela Mini electric. Wczoraj skypowałam z koleżanką i mówi, że super(ona już swój opyliła niestety)...chyba sie przekonałam ale chce jakąś używkę . Na co powinnam zwrócić uwagę? czy coś tam powinnam wymienić , ten lejek, czy niekoniecznie....znalazłam fajną ofertę, ale dosć lakoniczny opis za 120zł (tylko tyle że używała 2 m-ce i zestaw kompletny)

reklama
antonino, nie, tam sie nie da nic wymienic, ewent. nowa membranka (taka niby uszczelka). jak 120zl i uzywany 2 mies to warto chyba. :-)
moja np przyszla w idealnym pudelku, normalnie ani ryski na buteleczce ani na lejku.. widac, ze laska prawde pisala, ze uzywala kilka razy, zeby wywolac laktacje po cesarce, ale sie jej nie udalo.

Do góry