reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

Laurka - pisząc pościel miałam na myśli powleczenie na pościel, a nie wsad :) bo takowoż zrozumiałam Twój wpis :) Więc mam na myśli 2 komplety powleczenia :)

z tą ceratką to aenye ma rację.

Na brodawki - mam całą listę z jakiejś gazety dla Mamusiek porównanie itp. Moja siostra stosowała zwykły Alantan do pupy swojej córy też.

A propos Sudocremu mam pewną anegdotkę - syn znajomych 2-3latek widocznie w wyniku obserwacji zabiegów pielęgnacyjnych młodszej siostry - wysmarował swojej mamie całego laptopa - klawiatura, monitor,wszystkie gniazda z ogromną pieczołowitością. Krem był wszędzie. Ot chwila nieuwagi rodziców i laptop został skutecznie zabezpieczony :D

reklama
acronka ja też miałam na myśli powłoczkę ;-) Na razie kupię jedną, bo i tak po wypraniu zwykle pościel prasuję i ubieram. Mimo, iż sama mam kilka kompletów, to ciągle śpię w jednej i tej samej- mojej ulubionej :-) Jak pościel będzie się prała w dzień, to maluszka przykryję kocykiem. A jeśli to nie zda egzaminu, to po porodzie kupię drugi komplet :-)

Laurka - to robisz z pościelą tak jak ja. Rano piorę, wieczorem zakładam. Tak się przyzwyczaiłam do jednej,że reszta jest beee.

Co do tego porównania kremów na brodawki - to mogę te listę tu wstawić, tylko trochę zajmie,więc dajecie znać czy jestescie zainteresowane. Jak nie to moge podesłać na maila.

ja uzywalam:
- soli fizjologicznej i wacikow do przemywania oczek,
- chusteczki spirytusowe do pepuszka,
- krem do pupy, musisz sprobowac chyba wszystkich zanim trafisz na ten co odpowiada pupce malenstwa,bo ja kupilam bephanpen a nie pomagal a tylko jeszcze bardziej psuł, potem szly inne ustrojstwa az na koncu sudokrem i tak zostalo do dzis ;)
- szapon i plyn do kompieli (ja uzywalam NIvejki 2w1 bo wydajne tanie i nie uczulalo)
- oliwka lub balsam po kompieli (co kto lubi, my na poczatku uzywalismy oliwki bo lepiej sie masuje a potem przeszlismy na balsam)
- krem do buzki na kazda pogode

i to wsio co uzywalismy na codzien,

potem doszla
-sol morska jak mlody dostal 1 katarku i aspirator,

reszty (a mialam spora apteczke) nie uzywalam, a nawet jak potem trzeba to mozna isc i dokupic, nie trzeba odrazu zapasow w waszym przypadku robic (bo w moim tak bo tu polskich aptek brak, a na prosbe o masc rumiankowa pani "farmaceutka" zapytala mi sie jak z kwiatka mozna zrobic masc? ;/ )

aenye po co uzywalas parafiny cieklej?

asiunia - zamiast oliwki lub balsamu, parafina jest 100% naturalna i nie zawiera zadnych barwnikow i konserwantow, zadnych sztucznych dodatkow, wiec jest najzdrowsza dla dziecka. zreszta ma najlepsze wlasciwosci natluszczajace. jest bezzapachowa i bezbarwna, nie brudzi bardziej niz oliwka. a mniej sie rozlewa wrecz :-) ale do kapieli sie tez dodaje na poczatku, zamiast wszystkich balneow czy oilatow.

ja do mycia cialka po tygodniu -dwoch zaczynalam uzywac zwykle wlasnie johnson&johnson naturals, albo zwykle, np. lawendowy. ja lubie, jak mi pachnie ladnie.

laurka
, nie, wlasnie nie frotte.. chociaz jak kto lubi, pewnie moze byc, tylko sie to gorzej suszy na pewno i musisz miec ich wiecej. ale ja uzywam takiej ceratki:

jesu, ile sie naszukalam, ale mam, tylko nie ten wymiar co trzeba - PRZEŚCIERADŁO PODKŁAD CERATKOWY Z GUMKĄ 70x140 (1282258796) - Aukcje internetowe Allegro

to jest normalna cerata, taka jak te podklady ceratkowe wlasnie, co chcialas kupic, tylko nie luzem kladzione na lozko, bo te sie roluja, ale wlasnie na gumce, czyli kladziesz na materac, a potem na to dowolne przescieradlo.
ale jest ogromny wybor przescieradel z cerata, tylko to sie gorzej suszy, bo ta cerata ciagle mokra, musisz recznie dosuszyc, wiem, bo pralam nieraz te podklady moje i dupa. recznie wycierac musialam. ale ogolem pewnie dobry patent, ciut drozszy tylko. no ja juz sie przyzwyczailam do moich podkladow i juz ;-)

..aenye teraz zrozumiałam :-) Lepiej późno niż wcale :-) Kładę na materac taki podkład z gumką (wystarczy kupić 1) i na to prześcieradło, pewnie najlepiej też z gumką. A prześcieradełek w takim razie trzeba mieć ciut więcej ;-) Nie wiem, dwa, albo trzy ;-)

asiunia dzięki, o taki zestaw właśnie mi chodziło ;-) Widzę, że na mojej liście jest o wieeeele za dużo ;-)

Ostatnia edycja:
Ładne te Wasze brązowe łóżeczka:-)
Laura, niezła ta Twoja lista, rozumiem że to pierwsze dziecko;-) i przypomniało mi się jak też taką robiłam.

*Ja od początku kładłam małą na prześcieradle z pieluszką pod główką zawiniętą w jakiś kocyk lub rożek i obkładałam jaśkiem z tyłu, żeby sobie na boczku spała. Komplet pościeli kupiłam ale na początku używałam tylko ochraniacza na łóżeczko a kołdrę i poduszkę trzymałam w szufladzie łóżeczka. A propos praktyczne w małym mieszkaniu łóżeczko z szufladą. Nasze dzieci urodzą się w kwietniu i miejmy nadzieję, że zaraz zrobi się ciepło, więc ja zamierzam używać kocyka, ewentualnie do opatulenia jakiś rożek na rzepy.
*Z kosmetyków to tak jak dziewczyny pisały. Ale dla mnie do kąpieli najpraktyczniejsze jest Oilatum. Nie trzeba już potem dzidziusia smarować żadnymi oliwkami ani kremami i ciałko ma super.
*Z kremów do pielęgnacji pupy to jeszcze Linomag jest bardzo fajny. Z Sudokremem nie ma co przesadzac, tylko jak są odparzenia.
*Bepanthen na brodawki działa również bardzo dobrze a i dla dzidzi sie stosuje.
*Ja żadnych nakładek na brodawki nie stosowałam bo dla mnie to jest nie naturalne, miałam w domu Aventu jak już z bólu cierpiałam strasznie i krwawiły mi brodawki to spróbowałam ale moje dziecko nie chciało w nich jeść.
*Teraz chciałabym też mieć kołyskę bo dla córci nie miałam (za małe mieszkanie wtedy) i trochę mi brakowało.

*Z kremów do pielęgnacji pupy to jeszcze Linomag jest bardzo fajny. Z Sudokremem nie ma co przesadzac, tylko jak są odparzenia.

Linomag u nas nie dzialal a Sudokrem uzywamy codziennie przy zmianie pieluszki od 2 lat i powiem szczerze ze jak sie zapominam np jakiegos dnia i nie smaruje wcale to odrazu dostaje wysypki, wiec moim zdaniem sudokrem nie tylko doraznie ale i profilaktycznie jak najbardziej sie sprawuje.

reklama
Ostatnia edycja:
Do góry