reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

laurka, mam pare wskazowek odnosnie konkretnych rzeczy :-)

masc na odparzenia - obowiazkowo w kazdym domu, SUDOCREM - jedyny taki srodek, 100% dziala, i BEPANTHEN - lagodzacy. poza tym na zapobieganie odparzeniom, jesli nie chcesz uzywac sudocremu non stop (jest dosc drogi) to cokolwiek tlustego, ja np bardzo lubie nivea ochronny, albo np bambino taki rozowy.

masc na brodawki - purelan, nic lepszego nie ma. i polecam nakladki na brodawki silikonowe, z aventu np. rewelacja. ja uzywalam, zeby mi cycki nie umarly z bolu. i moim dzieciom nie przeszkadzalo.

smoczki - polecam nuki, dzieci najlatwiej zasysaja. silikonowe, nie lateksowe.

wkladki laktacyjne - mi mleko sikalo strumieniami, i mam wyprobowane wszystkie firmy. nie przeciekaja tylko te rozowe johnson & johnson, albo penaten (to to samo po prawdzie, inne opakowania).

pieluszki - ofkors pampers ;-)

do ciala zamiast oliwki i balsamow - parafina ciekla. do kupienia w aptece za ok 2zl. nie ma nic bezpieczniejszego i bardziej odpowiedniego dla skory noworodka. pewnie powiedza wam to tez na szkole rodzenia, ale uprzedzam fakty, zeby nie przeplacac :-)

a takie rzeczy jak ceratka do lozka - lepiej kupic jedno przescieradlo ceratowe, nie trzeba zmieniac, jak sie zmoczy - przeciera sie czyms mokrym i tyle.
cerata na przewijak - a po kit? ;-) przeciez przewijak jest wlasnie nieprzemakalny ;-) na to sie kladzie albo frote taka, albo jak ja robilam - pieluszki flanelowe.

na razie tyle z dobrych rad ciotki klotki :-D

reklama
Dziękuję zaq wszystkie rady ;-) Nie chciłam zaśmiecać forum, więc pisałam w tym temacie, ale jestem za, aby moderatorki wycięły te posty i utworzyły z nich nowy wyprawkowy temat kwietniówek :-)

Krakowianko, sterylizator na pewni sterylizuje też butelkoi. Wiem, bo moja znajoma ma taki.
Mówicie, że to zbędny wydatek? Nie wiem czy będzie mi się chciało ciągle wyparzać w wodzie, tym bardziej, że nie wszystkie plastikowe można wygotowywać.

acronkaja właśnie celowo kupię jedną pościel. Wcześniej w ogóle chciałam z niej zrezygnować, bo do 1 roku chciałam zastąpić ją kocykiem. ALe dziewczyny z tego forum mnie namówiły, więc 1 komplet kupię. Podczas prania mogę dziecko przykryć kocykiem. A ja i tak nie mam gdzie składować prania, więc zawsze od razu prasuję i ubieram. Zresztą, jeśli okaże się, że 1 komplet to za mało, zawsze możemy dokupić :-) Co do kosmetyków, hmm, też mi się wydaje, że jest ich dużo. Myślę, że zrobię rozeznanie dopiero jak będę kupowała je w rossmanie. A skoro mówicie, że w szpitalu też coś dają, to zapytam znajomej, która rodziła w tym samym szpitalu i będę widziała :-)

acronka dałaś mi do myślenia z tym proszkiem. Dziewczyny na innym forum podawały, że używają właśnie takiego zestawu, więc sobie to zakodowałam :-)

..aenye a czy bapanthenu nie można też używać zamiast maści na brodawki? Tak gdzieś obiło mi się o uszy. Dziekuję za radę dotyczącą smoczków. Właśnie nie wiedziałam, jakie kupić :-) Wykreślam też ceratkę na przewijak, no a co do prześcieradła, to nie wiem, jakoś nie mam przekonania. Będę musiała wymacać je w sklepie :-)

Laurka oszczędziłaś mi pracy:) skopiowałam sobie Twoją listę i teraz tylko naprowadzam na niej zmiany i dopisuję korzystając z rad:)właśnie tak zastanawiałam się z tą parafiną bo jest tyle tych kosmetyków,a słyszałam, ze dla dziecka tak naprawdę najzdrowsze są te najprostsze kosmetyki.i żeby nie łączyć oliwek,balsamów z zasypkami bo może to doprowadzić do odparzeń.

A i jeszcze dodałabym zabawki-wiem, że na początku taki Maluszek ich nie potrzebuje, ale przecież tak szybko rośnie, a już tak od2-3 miesiąca przyda się jakaś karuzela czy pałąk z zabawkami do wózka-uważam, ze nie powinno się "zawalić"dziecka zabawkami, ale myslę, że nie bedę mogła się powstrzymac, żeby kilku od razu nie kupić:)

Asiunia, dzięki! Pewnie bym je kupiła, bo nawet już oglądałam, ale do listy zapomniałam dopisać ;-)

A dziewczyny, które już mają dziecko, mogłybyście w takim razie na podstawie mojej listy podać tylko te kosmetyki, które są wg Was niezbędne?

na poczatek:
sudocrem,
parafina ciekla,
jakis krem ochronny na tylek zwykly - bambino, nivea, cokolwiek
ewentualnie do twarzy jakis krem z serii od 1 dnia zycia. lekki, nawilzajacy, jakby mial sucha skore. ale niekoniecznie.
do kapieli - balneum albo oilatum, albo z serii emolium cos - najtansze, bedzie tak samo dobre jak najdrozsze.

chyba wsio :-)

a przescieradlo to to samo co ceratka ;-) tylko po prostu na gumce ;-) nie roluje sie.
a bepanthenu nie stosowalam na brodawki, nie wiem.. tylko ja jakos w ogole nie moglam sie przekonac. nigdy nie pomogl mi przy chlopakach, ja na odparzenia sudocrem, a nawet na wypryski tluste tez - dziala wysuszajaco. a jak sucha buzia, to uzywalam ochronnego nivei albo zwyklego nawilzajacego kremu od 1 chwil.

tylko bepanthen i purelan maja inny sklad, mi w kazdym razie pomagal super :-)

a co do watku - nie wiem, czy faktycznie potrzebny? przeciez tu rozmawiamy o zakupach :-)
ale jak dla mnie nie ma problemu. moze utwozyc jakis taki ogolniejszy, np PORADY ? takie roznego typu. na poczatek wyprawki ;-) ale moga byc rozne, socjologiczne, prywatne.. nie wiem. jak uwazacie, ja sie nie wtryniam :-)

Właśnie udało mi się wylicytować 3 nowe body z krótkim rękawkiem za 18 zł razem z przesyłką :-) Dwa żółte z aplikacją i jedno białe :-)

..aenye ja myślałam, że to się robi tak: najpierw ceratka, a na to prześcieradło z gumką ;-) A powiedz mi to prześcieradło ceratkowe, o którym mówisz nie jest jakieś sztywne czy niemiłe dla ciała? Bo jeśli nie, a wystarczy jedno zamiast 3, to pewnie wyjdzie to taniej i praktyczniej :-)

reklama
Do góry