reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

reklama
Ostatnia edycja:
krakowianka masz je już w domu? jaka jest ich wielkość bo nigdzie nie mogę znaleźć? No i czy są miękkie?

asiunia876 dzieki, ale ja go jeszcze nie kupiłam :-) Na razie tylko wybrałam, ale myślę, że to już zostanie. Jest stosunkowo niedrogie, ale za to śliczne :-)

krakowianka85 śliczne te rożki :-) Chyba się na taki skuszę :-) A powiedz mi, jaki jest materiał na tym rożku? Tzn. ta poszewka jest z takiej porządnej bawełny czy takiej cienkiej i sztywnej?

super lozeczko, laurko! :-)

krakowianko
, siwetne rozki - no i cena! mam to samo pytanie, czy sa miekkie i czy wypelnienie jest przyjemne? gietkie takie, czy z tych sztywniejszych raczej?

powiem, ze ja chyba jednak wole pojsc do sklepu i pomacac ;-) mam tak jak jedna z was, co pisala, ze musi najpierw stestowac na zywo :-)

i zapomnialam o spiworkach! uwielbiam ten patent, a odkrylam przy Maksie dopiero :-) ja polecam ikea, jak zwykle. :-)

Pomyślałam, że wkleję swoją listę wyprawkową i doświadczone mamy może coś podpowiedzą ;-)

KARMIENIE:

Laktator
wkładki laktacyjne ultracienkie
maść gojąca brodawki
butelka - 2 szt.po 125 ml, (mam już 1 TT i dokupię tylko 1 z AVENTU)
szczoteczka do mycia butelek
podgrzewacz i sterylizator w jednym (planuję zakupić ten: PODGRZEWACZ/STERYLIZATOR oryginał TEDDY PROMOCJA (1282414801) - Aukcje internetowe Allegro )
śliniaczek frotte 1szt, śliniaczek ceratowy 1szt

SEN
łóżeczko z materacem gryka-pianka-kokos
ochraniacz do łóżeczka
1 komplet pościeli (poszewka na poduszkę, poszewka na kołderkę, prześcieradło, kołderka) z wypełnieniem,
2 kocyki - jeden cieńszy, drugi grubszy polarowy
1 becik
smoczek normalny, profilowany
smoczek uspokajający

UBRANKA

bawełniane śpioszki- ok. 7 szt.
bawełniane bluzeczki- ok. 3 szt.-
Body z długim i z krótkim rękawem- ok. 6 szt w rozm. 56-62 z długim rękawem, 3-4 szt w rozm. 56-62 z krótkim rękawem,
pajacyki bawełniane- 6 szt. (czy to nie za dużo???)
Bluza 2 szt.
Sweterek 2 szt.
Cienki sweterek 2 szt
Dresik bawełniany 2 szt
pajacyk polarowy 1 szt
czapeczka osłaniająca uszy i czoło ciepła 1szt.
czapeczka cienka bawełniana 2szt.
skarpetki cienkie 3 pary, frotte 3 pary

KĄPIEL

wanienka
2 dziecięce ręczniki frotte
termometr do pomiaru temperatury wody
Myjka

HIGIENA

Przewijak
ceratka nieprzemakalna do przewijaka (gruba)
ceratki nieprzemakalne cienkie pod prześcieradło Ok. 3 szt.
pieluszki jednorazowe
oliwka dla niemowląt
kremy na odparzenia
Krem nawilżający
Krem tłusty do twarzy
Zasypka
szczoteczka miękka do czesania
chusteczki nawilżające
Chusteczki higieniczne
Patyczki higieniczne
Wata bawełniana
Waciki bawełniane
Gaziki
spirytus 70 %
sól fizjologiczna – do przemywania oczu
Proszek do prania Dzidziuś
Aspirator do noska FRIDA
opakowanie na smoczek
pieluszki tetrowe - 10 szt.
Pieluszki flanelowe- 5 szt.
Płyn do płukania Lovela
Pieluszki jednorazowe

SPACER

wózek 3 w 1 z pełnym wyposażeniem i fotelikiem
kocyk, ciepły z polaru
moskitiera do wózka

To na razie tyle :-) Macie jakieś wskazówki?

Kozica, Aenye - niestety będę Was musiała potrzymać w niepewności, bo zapłaciłam za nie w pt, więc myślę, że jutro kurierem zostaną wysłane i we wt powinny być, wtedy dam znać. Stwierdziłam, że za tak niewielkie pieniądze mogę zaryzykować. ;)

Laurka - z opisu aukcji wydaje mi się, że ten sterylizator/podgrzewacz sterylizuje tylko smoczki... Beciki lepiej kupić 2 (jak się jeden ubrudzi). Pudru (zasypki) lekarze radzą już nie używać (pyli i wdycha ten pył dziecko).

A co Wy na to, żeby w ogóle założyć wątek pt. LISTY WYPRAWKOWE? Wtedy wszystko w tym temacie będziemy mieć w jednym miejscu. :)

Ostatnia edycja:
reklama
Laurka - piękną listę podałaś :)
sterylizator - kiedyś nie było i mamy radziły sobie z wyparzaniem stosując gorącą wodę. Jak dla mnie to zbędny wydatek.
SEN - ja kupiłabym 2 komplety pościeli -jeden pierzesz to drugi zakładasz.
higiena/Kosmetyki dla dziecka - moim zdaniem za dużo tych kremów - poczekaj na próbki od położnej lub ze szpitala, sprawdzisz i wtedy dokupisz, nie ma co robic zapasów, mogą się nie przydać.
Jeśli idzie o kosmetyki -lepiej na początek kupic mniej, a resztę dokupić z czasem.
Podobnie rzecz się ma z aspiratorkiem - moja siostra dostałago w wyprawce ze szpitala.
Jeśli proszek dla dzieci - to płyn do płukania uważam za zbędny. Moim zdaniem za duzo czynników alergogennych. Zamiast proszku może lepiej płyn do prania?

to tyle z grubsza.

Jeśli założymy wątek z listą wyprawkową to dopiero się będzie działo. Proponuję podczytywać wątki już upieczonych mam.

Do góry