reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki na zakupach!!!

ja zacznę chyba kupować wszystko stopniowo od marca ;) najpierw wybadam, co mogą kupić nam teściowie, dam potrzebną listę, a sama zacznę allegrować ;)

Jaka jest alternatywa dla kołderki? Czytałam gdzieś, że śpiworek, ale: 1) czy to na dłuższą metę (co noc) jest wygodne, 2) czy na śpiworek zakłada się pościel, tak jak na kołderkę?

reklama
Mitaginka spiworek zazwyczaj nie ma poszwy. Pierzesz go całego. Przy Majce używałam, bo urodziła się pod koniec września, więc chłodno już. A teraz kupuje na razie tylko kołderkę,potem zobaczę.

hermionka -
krakowianko - co do Travelera ja się sugerowałam opiniami matek, z którymi rozmawiałam na żywo i które miały go zamontowanego. Mało tego ma podobno dobre opinie rehabilitantów, bo dziecko w zasadzie do 6 m-ca życia powinno być w pozycji leżącej!

acronko
, akurat tu sie z Toba nie zgodze :-) dla dzieci wlasnie do 6mies polecana jest najbardziej tzw. pozycja zabki, czyli pozycja zgieciowo-odwiedzeniowa. popularne kubelkowe wozki, foteliki, no i noszenie dziecka w chuscie, badz na rekach w pozycji zabki wlasnie ja zapewnia. i to wlasnie ona jest najzdrowsza dla kregoslupa dziecka.
rozmawialam na ten temat z lekarzem, ktory przeprowadzal badanie stawow biodrowych moich chlopakow, a zostal mi polecony jako jeden z najlepszych w tricity. nawet najzdrowsze dziecko pod wzgledem stawow (moje przeciez nie mialy najmniejszych problemow z tym) kazal ukladac mozliwie jak najczesciej w takiej pozycji. ze w ogole dla dzieci najzdrowsze jest, gdy spia z uniesionymi nozkami (to w sumie najzdrowsze jest i dla nas ;-) )

ale wiem, ze na ten temat sami lekarze maja rozne opinie, niektorzy polecaja, niektorzy wredz zabraniaja. bylo juz wiele dyskusji na bb na ten temat ;-) nie wiem, mi sie wydaje, ze dziecko potrzebuje stymulacji i nie mze bc ciagle w jednej pozycji. i unoszenie dziecka poprzez sadzanie go w odpowiednio wyprofilowanym dla niego foteliku czy lezaczku bujaczku pozwala mu na zdrowy rozwoj od poczatku. oczywiscie nie caly czas, kazda przesada jest po prostu zla.

mitaginko
, spiworek to spiworek, nie nakrywamy go juz niczym (tzn ok, mozna nakryc jakims kocykiem, czy kolderka jak jest b.zimno) ani nie ubieramy w poszewki :-) ale czy wystarczy zamiast poscieli? hmm, to zalezy od tego, jak dziecku bedzie w nim cieplo - czy nie bedzie mu za chlodno, zalezy, z jakich jest materialow, jaka jest pogoda..

ja zacznę chyba kupować wszystko stopniowo od marca ;) najpierw wybadam, co mogą kupić nam teściowie, dam potrzebną listę, a sama zacznę allegrować ;)

Jaka jest alternatywa dla kołderki? Czytałam gdzieś, że śpiworek, ale: 1) czy to na dłuższą metę (co noc) jest wygodne, 2) czy na śpiworek zakłada się pościel, tak jak na kołderkę?
mitaginka ze śpiworkiem to różnie. ja mam,dostałam od koleżanki, której dziecko baaaardzo długo w nim spało i dużo go używała.
ja nie uzylam ani raz. przy żadnym chłopaku
jak dziecko malusie to rożek i kołderka ewentualnie
jak większe, to w śpiworku nie ma się jak kręcić,a dziecko paromiesięczne już przecież zboku na bok w nocy, na brzuszek, jak dorosłysię kręci w łóżku,no a jak w takim śpiworku się przekręcać.
a tak jak pisałam, zamiast małego śpiworka to wolę rożek, także jak nie masz to bym się zastanowiła na Twoim miejscu, zawsze to przecież można dokupić albo ktoś może sprezentuje:) ale ja znowu nie będę tego pewnie używać... niestety nie mogę odstąpić bo nie moje;)

0-12M Firmowy NOWY ŚPIWOREK cieplutki do SPANIA (1448937222) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

coś takiego mam tylko chyba w tesco bylo kupione, takie milusie z misia:) może do wózka mi się przyda....

tak się zastanawiam nad śpiworkiem ze względu na to, że taka kołderka to mnie zastanawia...jak w niej układać, żeby dzidzia sobie buźki nie zasłoniła...
no ale normalna pościel chyba wygodniejsza, nie?

dzisiaj w Dzień dobry TVN był Zawitkowski i pokazywał, jak przebierać dzidzię ;) nic mi jego porady nie dały :p coś mi się tak wydaje, że moja mała będzie przedmiotem licznych eksperymentów ;)

Mitaginka- mi sie wydaje ze przebieranie, kapanie, karmienie to sie robi instynktownie. np skad ja w wieku 17-stu lat mialam wiedziec co i jak?? a jednak corka zyje i ma sie dobrze :-D, wiec to chyba instynkt, albo pamiec jak sie lalkami bawilo. ale ja sie lalkami nie bawilam chyba ze w zle matki ale to inna historia :-D

no też tak myślę, że po kilku dniach człowiek się wprawi i będzie śmigał jak taki Zawitkowski lub super niania :)))

kurczę...a tak się miałam Ciebie pytać, czy denerwujesz się trochę tym, że już za tydzień będziesz w 33tc? myślisz jakoś o tym?

sa spiworki na lato i na zime. Maja rozne wypelnienia, ale dla nas taki spiworek sprawdzil sie dopiero pozniej jak maly zaczol sie ruszac podczas snu i odkopywac. Na poczatku dziecko sie nie rusza na tyle by sciagnac lub naciagnac na siebie kolderke/kocyk.
Ja na lato nie kupie, bedzie spac pod kocykiem. Dopiero zima uzyje spiworkow po Joshu.

reklama
staram sie nie myslec, ale nie wychodzi mi to. Jutro naszczecie USG i mam nadzieje ze gin powie nie ma szans zeby to juz koncowka byla. Bo ja jednak nawet jak sie zle czuje ( tzn wielka jestem i ciezko mi) to jednak chce wiedziec jak to jest w 9-tym msc ciazy. No chociaż do tych 35tc wytrzymac a to jeszcze 3 tyg. Damy rade

Do góry