Ok, wklejam moją listę rzeczy z którymi ostrożnie
ZABRONIONE
Surowe mięso (tatar) i surowe ryby (sushi)
W trakcie ciąży niedopieczone mięso, krwiste befsztyki, tatar, surowe ryby i skorupiaki są bezwzględnie zabronione -ryzyko zakażeni apokarmowego bakteryjnego lub infekcji pasożytniczej.Wg niekt źródeł można jeść surowe ryby ,które były przemrożone 24 h, bo wtedy z ew.jaj pasożytów już nic sie nei wylęgnie.
Sery dojrzewające (typu brie, camembert) z niepasteryzowanego mleka i pasztety
Produkty te mogą zawierać bakterie Listeria monocytogenes, powodującą uszkodzenie płodu, poronienie i przedwczesny poród. Objawy zakażenia u noworodka pojawiają się w ciągu dwóch pierwszych tygodni życia zwykle w postaci zapalenia opon mózgowo rdzeniowych.
Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę, chorobę będącą poważnym zagrożeniem dla płodu. Zakażenie dziecka następuje poprzez łożysko lub w trakcie porodu.
Kobiety ciężarne znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na tę chorobę, która jest w ich przypadku szczególnie groźna. Zakażenie Listeria monocytogenes należy do grupy zakażeń oportunistycznych, czyli takich które związane są z obniżoną odpornością chorego.
Bakteria ta jest szeroko rozpowszechniona w środowisku naturalnym, ze względu na odporność na niską temperaturę (1-5 stopni) bytuje i rozmnaża się nawet w lodówce, przez co może być przyczyną zanieczyszczenia przechowywanej tam żywności.
By zmniejszyć ryzyko zachorowania należy pamiętać o higienie podczas przygotowywania i przechowywania żywności. Listeria monocytogenes ginie podczas gotowania. Należ ograniczyć spożywanie produktów surowych i wędzonych, gdyż mogą być one przyczyną zakażenia listeriozą.
Pasztety ze sklepowej półki zawierają ponadto sporo tłuszczu i mięso niskiej jakości.
Alkohol
Całkowicie zrezygnuj z picia alkoholu w trakcie ciąży. Nawet niewielka ilość alkoholu może źle wpłynąć na rozwój dziecka -trudno ustalić bezpieczną dawkę
Surowe jajka
Wyeliminuj z diety takie desery jak kogiel-mogiel, torty, kremy i tiramisu, gdyż zawierają one surowe jajka, które mogą wywołać
salmonellę.
Duże ryby morskie np rekin, miecznik ,marlin
Duże ryby drapieżne znajdują się na końcu łańcucha pokarmowego, dlatego w ich organizmach gromadzą się olbrzymie ilości rtęci.Rtęć może spowodować uszkodzenie układu nerwowego płodu.
Niektóre zioła -krwawnik pospolity, mięta polna, serdecznik pospolity, tasznik pospolity, pluskwica groniasta (wg. Odkrywam macierzyństwo dr.Preeti Agrawal)
Należy ograniczyć
Tłuste ryby morskie np śledź, tuńczyk,makrela,łosoś, pstrąg
Są one źrodłem kwasów Omega 3 ale ze wględu na gromadzące się w nich zanieczyszczenia -dioksyny i PCB (polychlorowane bifenyle) mogące doprowadzić do uszkodzenia płodu.Bezpieczne wydaje się spozywanie np.2 porcji tuńcztka tygodniowo ( 140 gram) lub 4 puszek.
Kawa, herbata czarna i produkty typu cola
Duże ilości kofeiny w diecie mogą spowodować zaburzenia pracy serca dziecka. Ponadto kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały oraz podnosi ciśnienie krwi.
Kobieta w ciąży powinna ograniczyć spożywanie kawy do maksymalnie dwóch filiżanek sporządzonych z jednej łyżeczki kawy dziennie.
Warto również ograniczyć ilość wypijanej herbaty i zrezygnować z napojów typu cola.
Herbata zielona
Zawiera EGCG -epigalokatechiny, związki skądinąd korzystne w walce mi.n z nowotworami ale ich działanie uszkadza nowotworowe komórki poprzez wiązanie sie z kwasem foliowym i w ten sposób zaburzanie ich wzrostu.W ciąży płód potrzebuje zwiększonych ilości kwasu foliowego dlatego nie należy przesadzać z ilością wypijanej zielonej herbaty.Zawiera ona również taninę , która w duzych ilościach może powodowac poronienie (w badaniach wykazano ten efekt przy 8 filiżankach dziennie)
Dla anglojęzycznych więcej
Green Tea During Pregnancy A Risk?
Produkty wędzone (sery, wędliny i ryby)
Zawierają rakotwórcze
nitrozoaminy oraz spore ilości soli. Nitrozoaminy stanowią jedne z najniebezpieczniejszych związków karcenogennych.
Produkty wędzone zawierają saletrę, w której skład wchodzi azotan. Azotany pod wpływem soku trzustkowego i żołądkowego zamieniane są przez bakterie w azotyny, które w połączeniu z białkiem w pokarmach i organizmie tworzą rakotwórcze nitrozoaminy.
Spore ilości soli w produktach wędzonych mogą przyczynić się do zatrzymywania nadmiaru wody w organizmie i powstania obrzęków. Ograniczenie spożywania soli jest również wskazane ze względu na profilaktykę nadciśnienia tętniczego.
Żywność zawierająca konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty i polepszacze smaku
Nadmiar sztucznych dodatków może powodować zaburzenia żołądkowe i odczyny alergiczne. Unikaj żywności z zawartością:
benzoesanu sodu (konserwant);
kwasu fosforowego,
fosforanu sodu ( znajduje się w proszku do pieczenia i słodzonych napojach gazowanych);
glutaminianu sodu (produkty typu instant, przyprawy polepszające smak, konserwy, itp.),
aspartamu (substancja słodząca).
Warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet na produktach spożywczych, by świadomie wybierać wartościową żywność.
Żywność wysoko przetworzona, paczkowana i w puszkach
Tego typu gotowe produkty są bardzo często pozbawione wielu cennych witamin, mikroelementów i błonnika, natomiast zawierają sporo ulepszaczy, sztucznych barwników i konserwantów.
Ciekawe sprawdzone źrodło
Food Standards Agency - Eat well, be well - Pregnancy