reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

dziewczyny, poważnie widzicie korelację między bólami brzucha a poronieniem? Byłam w 9t6d we wtorek na usg, mówiłam o tym, że brzuch mnie boli - nie skurcze, tylko taki tępy ból - lekarz powiedział, że wszystko ok. No i teraz po tym co piszecie nie wiem co myśleć.

reklama
Dziewczyny a czy któraś z Was orientuje się czy można jeść serki topione w ciąży?
Można :) nie są jakieś zdrowe.., ale można [emoji16]
Sery dozwolone w ciąży

• mozarella
  • cheddar
  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • Double Gloucester
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego
Nie wiem co z tym kozim serem.. na liście serów zakazanych jest chevre, a to przecież to samo.
Ja tez wczoraj, bo akurat przeczytałam, ze któraś napisała, ze je chleb z serkiem topionym i oczywiscie poczułam tez ogromna ochotę na serek. Sery możemy jeść poza pleśniowym i tymi, w których mleko jest niepasteryzowane.
to ja! to ja!

dziewczyny, poważnie widzicie korelację między bólami brzucha a poronieniem? Byłam w 9t6d we wtorek na usg, mówiłam o tym, że brzuch mnie boli - nie skurcze, tylko taki tępy ból - lekarz powiedział, że wszystko ok. No i teraz po tym co piszecie nie wiem co myśleć.

Dla mnie to wymysly.
I w poprzedniej ciąży miałam takie bóle i teraz.
Poprzednia książkowa, to póki co tez.

Szczerze powiem, że dziwi mnie wypisywanie takich rzeczy, bo potem co wrażliwsze zaczynają sie niepotrzebnie nakręcac.

Komu ufasz, lekarzowi, który się było nie było zajmuje ciężarnymi, czy anonimowym osobom z ogólnodostępnego forum?

U mnie jeśli chodzi o preferencje smakowe to nastąpiła diametralna zmiana. Nie mogę patrzeć na słodycze, które kiedyś tak kochałam. Za to króluje twaróg i białe bułki, najlepiej świeże :)

Ja też leżę już od 3 tygodni. Każda kosteczka ciała mnie boli. Ale dla dzidzi wszystko [emoji7] też w zeszłym tygodniu miałam odklejoną kosmówkę i plamiłam. Na szczęście dzięki leżeniu się przykleiła, ale lekarz i tak kazał leżeć [emoji20] chyba do końca 1 trymestru nie mamy wyjścia. Fajnie masz bo już widać maleństwo. Ja czekam na środę. Już powinno być! Też tak miałam przy poprzedniej ciąży i również poroniłam. Bóle brzucha nawet jak się zbyt dużo nie ruszałam. Wtedy myślałam, że to brzuch się rozciąga. Teraz jednak wiem, że coś w tym było.

W jakich pozycjach lekarz kazał Ci leżeć? Mi w szpitalu mówili, że na lewym boku, ale ja nie dam rady tak 24 h/dobę. Leżę też na prawym, w ciągu dnia dużo na plecach na półleżąco. Mam nadzieję, że tak też można. W nocy staram się cały czas na lewym boku, żeby dobrze maluszka dotleniać.

Super wiadomość:) i jakie piękne zdjęcie! Dzięki za te słowa... nie pozwalam sobie za szybko na zwolnienie ale wczoraj przenyslalam decyzję. Ale i tak nie pójdę szybciej niż za 3 tygodnie bo mam zadania w pracy które muszę zamknąć. Dobra wiadomość. Na wakacjach, na których to poczelismy naszego groszka jadłam same ryby. Na obiad j na kolację codziennie świeżo wędzona ryba, jeszcze ciepła. Także skladalam się w 90% z ryby:) bardzo ja lubię. Wczoraj i dzisiaj zjedzony był śledzik w oleju, pycha :)
Ja dokładnie ta sama dieta. Nasz bobo również poczety na urlopie nad morzem i miałam ogromna ochotę na ryby :) smażona,wędzona...i tak codziennie.

reklama
Do góry