reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

To jest po prostu minimalizacja ryzyka. Kiedyś w Polsce kobiety pily w ciazy świeże mleko od od krowy i nic im nie było, wręcz przeciwnie. Listeria tak naprawdę jest bardzo rzadka. Tak samo np. szynka parmenska. W Polsce jest „zakazana” w ciazy, a Włoszki jedzą i rodzą dzieci. Ja bym sie bardziej bała listerii czy salmonelli w budkach z lodami, kebabami, jedzeniem na dużych imprezach typu wesela itp.
Ale bym zjadła kebaba!

reklama
Widzę, że nie tylko ja mam ochotę na sery. Dziś swojego wysłałam do sklepu po pizzę G u s e p p e cztery sery z tekstem, że bez niej ma mi nie wracać. Mam potworną ochotę ostatnio na taką pizzę jak i inne zasmażane z serem wynalazki [emoji39]

Ja mam ochotę na pastę jajeczna z potarkowanym żółtym serem i majonezem

Dziewczyny, czy te prenatalne usg jest juz przez brzuch czy to zalezy? Szczerze mowiac zapomnialam jak to bylo w pierwszej ciazy, moze ktoras z Was jest bardziej na biezaco :-)

Dziewczyny, czy te prenatalne usg jest juz przez brzuch czy to zalezy? Szczerze mowiac zapomnialam jak to bylo w pierwszej ciazy, moze ktoras z Was jest bardziej na biezaco :-)
Dwa latavtemu z córka miałam przez brzuch, ale długość szyjki sprawdzal na końcu dopochwowo

Nie da się otworzyć

„Sery pleśniowe, produkowane są zarówno z mleka pasteryzowanego jak i nie pasteryzowanego. Sery mogą występować jako te porośnięte pleśnią (np. Brie czy Camambert) jak również przerośnięte pleśnią (np. Rokpol, Roquefort). Okazuje się, że to nie pleśń może być przyczyną problemów z donoszeniem ciąży. W serach produkowanych z nie pasteryzowanego mleka, może rozwijać się Listeria monocytogenes, wywołująca listeriozę.

Wielu naukowców zaczyna skłaniać się więc ku tezie, że kobiety ciężarne mogą spożywać sery pleśniowe produkowane z mleka pasteryzowanego. Oczywiście, twierdzenie to ma tylu zwolenników, co przeciwników. Przeciwnicy podnoszą kwestie spożywania zarodników, np. Penicillium, znajdujących się w serach, które mogą- choć nie muszą- negatywnie wpłynąć na organizm. Stąd najbezpieczniej jest zachować zdrowy rozsądek i nie spożywać serów, nawet tych przygotowanych z mleka pasteryzowanego w nadmiarze.”
Ale bym zjadła kebaba!
Tez bym zjadła :D
Co do jedzenia pytałam mojego taty, weterynarz specjalista od chorób zakaźnych z 40 letnim doświadczeniem, to pytałam o wszystko i kazał mi wyluzować. Najlepiej nie jeść w knajpach, wszystko co jest przygotowane w domu ze świeżych składników jest ok. Po to mamy wyostrzony węch w ciazy zeby chronić sie przed potencjalnie szkodliwym pożywieniem .Powiedziałam mu ze marzy mi sie tatar, to powiedział ze przebada mięso i mama mi zrobi tylko bez jajka :)

Ja was czytam i wcinam lody, kupilam mezusiowi piwo na wieczor, niech ma nie kazdego dnia Sw. Jana :) no i sobie lody, dobrze ze nie kupilam wiecej bo wszystko bym zjadla na raz

reklama
Do góry