reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kwietniowe mamy 2020

Trzymajmy się najbardziej optymistycznego wariantu, czyli, ze po 10tyg jest już bezpieczniej [emoji3590]

Któraś z Was nie ma jeszcze za bardzo objawów ciąży? Mnie trochę jeszcze bolą piersi ( bardziej sutki), ciągnie mnie podbrzusze i pachwiny, czasem wieczorem mnie mdli i szybciej się męczę. Poza tym zero innych objawów.
Ja już nie mam tak silnych objawów jak miałam. Mam mdłości co jakiś czas w ciągu dnia, ale delikatne. Nie na wszystko mam apetyt, ale tak może być przez całą ciążę. Ogromna senność też ustąpiła. Nie ucinam juz drzemek w ciągu dnia, ale wieczorem idę spać o 21. Najgorsze to spadki ciśnienia. Nie mogę też się najeść normalnie taką porcja jak zawsze tylko częściej, a mniejsze porcje. Nie mogę dopuścić do głodu, bo od razu mi niedobrze i słabo.

reklama
Byłam na USG, wszystko dobrze! Małe ma już ponad 3cm. Wg OM dziś 10+2, a wg USG uwaga - czary - zarodek 9+6 a worek owodniowy 12+2. Zapomniałam znowu zapytać dlaczego taki rozstrzał, ale lekarz zupełnie się tym nie przejmował więc i ja nie swiruję. Powiedział tylko chyba ze wiek ciąży "uśrednia" ze względu na rozbieżność.

Powiedział też że wiekowo jestem "na granicy" (34 lata) i w tym wieku poleciałby już badania prenatalne, więc mam się umówić na USG do poleconego przez niego specjalisty. Mówił jednak, że wszystko na jego oko wygląda dobrze i nie spodziewa się żadnych przykrych niespodzianek.

Zapytalam też czy jego zdaniem jest już na tyle bezpiecznie żeby mówić córce o rodzeństwie, zdziwił się że tak długo nie mówiłam i owszem, jak najbardziej :) powiedział oczywiście że gwarancji nikt mi nie da, ale że wszystko powinno być ok.

Dziś po wizycie kupiliśmy kinder niespodziankę i pomieniliśmy zabawkę na informację "będziesz starszą siostrą". Młoda w pierwszej chwili trochę się speszyła, ale po chwili już bardzo się cieszyła i posypały się pytania :) najważniejsze to oczywiście czy to dziecko też będzie mogło jeździć konno, bo młoda poza końmi swiata nie widzi. Z tego powodu nie kazaliśmy jej zgadywać jaka mamy niespodziankę, bo na bank myślałaby ze kupiliśmy konia i info o rodzeństwie by ją rozczarowalo [emoji14]

Co do objawów, to miałam kilka lepszych dni, ale potem mdłości wróciły ze zdwojoną siłą. Co prawda już coraz dłużej w ciągu dnia czuję się nieźle, za to jak wymiotuję to nagle, eksplozyjnie (często nawet nosem poleci) i w ilościach hurtowych. Z drugiej strony mąż miał problemy żołądkowe wczoraj i słyszałam o krążącej jelitowce, a mi się przyplątała biegunka, więc może to nie tylko ciążowe objawy.
IMG_20190918_103205.jpeg

Ja też miałam operowaną skoliozę.
A ile jesteś po operacji? I gdzie byłaś operowaną? Dokuczają Ci plecy w ciąży? Ja jestem 8 lat po ostatniej operacji ( 3 etapy) w Lublinie. I na samym początku ciąży plecy, lędźwia i prawy bok oraz kość ogonowa mega mi dokuczały, ryczałam z bólu. Niestety u mnie zrobili za długiego pręta o 3 cm i to może powodować dużo bólu w późniejszym etapie ciąży (mam nadzieję, że jednak tego uniknę). Masz Ola jakieś ćwiczenia wzmacniające, aby przygotować plecy? Ja marzę o basenie, ale dopiero, gdy skończy się 1 trymestr.

Ja nie mam żadnych objawów już. Nic. Zero. Co prawda zamuliło mnie dziś po plackach ziemniaczanych, ale specjalnie nudności nie mam. Szybciej się mecze i mam niskie ciśnienie.
Natomiast co do pulpetów drobiowych to polecam dodanie do mięsa posiekanej natki pietruszki i mielonego parmezanu.

Trzymajmy się najbardziej optymistycznego wariantu, czyli, ze po 10tyg jest już bezpieczniej [emoji3590]

Któraś z Was nie ma jeszcze za bardzo objawów ciąży? Mnie trochę jeszcze bolą piersi ( bardziej sutki), ciągnie mnie podbrzusze i pachwiny, czasem wieczorem mnie mdli i szybciej się męczę. Poza tym zero innych objawów.
ja mam dokladnie takie same jak Ty.

Gratulacje udanych wizyt, tylko na takie informacje czekamy[emoji4]
A macie jakieś sprawdzone metody na zgage? Od kilku dni się pojawiła i nie mam pojęcia co można

Hej dziewczyny! [emoji846] Czuję się coraz lepiej, mdłości już są na tyle że daję radę bez kropli. Mam nadzieję, że nie przechwalę dnia przed zachodem słońca [emoji16] Poza tym uruchamiać mi się zaczął syndrom wicia gniazdka. Zaczęłam szukać mebelków dla dziecka i już mam fajny zestaw. Partner nie za bardzo się tym interesuje i olewa co mu pokazuję. Bardzo podoba mi się ten komplecik. Jak myślicie, będzie pasować do obu płci? Ściany będą białe, bo całe mieszkanie mamy białe i żeby te mebelki były widoczne [emoji3526]
Screenshot_2019-09-18-18-38-29-239_com.android.chrome.jpeg

A macie jakieś sprawdzone metody na zgage? Od kilku dni się pojawiła i nie mam pojęcia co można
Nie przypominaj mi zgagi miałam ja cała ciążę, jak minęły mdłości pojawiła się ona i aż do porodu. Dzień w dzień!!!! Nic nie pomagało, to straszne uczucie już się tego boję że znów tak bedzie

reklama
O matko tylko nie zgaga. W pierwszej ciąży bardzo długo mnie męczyła. Ja jadłam płatki migdałowe i trochę pomagały.

Do góry