Kredka - haha, to sie zdziwisz, bo tobie po porodzie tez nie umyja dziecka
nie myja w irlandii, wlk bryt, niemczech, nie wiem jak dalej na zachod
Tylko przecieraja lekko. Dziecko w tym wszystkim jest 9 miesiecy, ma naturalna bariere ochronna przed zarazkami z 'zewnatrz'. W moim szpitalu tez nie kapia dziecka od razu po porodzie, dopiero po dobie, w niemczech wogle w szpitalu nie kąpią, dopiero w domu sie kąpie dziecko. Może to wam sie wydawać dziwne, ale naprawde dziecko nie jest jakies mega brudne, we krwi itd... jak sie urodzi.
Ja nie zgodzilam sie na szczepienie po porodzie. Zaczelam szczepic pózniej, u siebie w przychodni jak bylam pewna ze dziecko jest zdrowe. Nikt mi z tego powodu dziecka nie odebral, w szpitalu byla ankieta na co sie zgadzam na co nie i sie podpisałam. Na karcie wypisu ze szpitala było wielkimi wołami, że dziecko nie szczepione ze wzgl na brak zgody matki
ale nikt mnie na szczescie nie szkalował z tego powodu. Nie jestem przeciwnikiem szczepien bo mam wszystkie dzieci zaszczepione. Najmlodsze nie bylo szczepione w szpitalu. Moja siostra rodzila w hiszpani i tam jej dziecka nie szczepili, dopiero jak wrocila do polski to zaczela kalendarz polski szczepien. Chyba tylko wzw jej szczepili, nic poza tym.