reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2018

Dziewczyny z UK.... zastanawiam się czy jest sens ustawiać się z midwife skoro nie mam zamiaru tu rodzić... 7 grudnia wracamy do Polski a póki co chodzę do prywatnego polskiego gina... w GP się zgłoszę, żeby robić podstawowe badania typu krew... Co o tym myślicie?

Mysle, ze jesli nie zalezy Ci na darmowych badaniach to chyba nie ma sensu skoro i tak jestes pod opieka ginekologa i faktycznie planujesz powrot do Polski w grudniu. Jedyne co by Ci to dalo to 2 darmowe USG (12-14 tydzien i 20 tydzien) i test PAPPA, a w razie czego darmowa dalsza diagnostyke. Nie wiem tez na ile Twoj prywatny ginekolog bierze pod uwage Twoja i rodzinna historie chorob/szczepien itd, bo u mnie taki dokladny wywiad i zlecenie na badania krwi zrobila polozna, a nie GP. Kurcze z drugiej strony, gdyby sie cos dzialo, to masz ta ksiazke ciazy od poloznej, z ktora mozesz jechac w kazdej chwili do kazdego szpitala i oni tam maja wszystko czarno na bialym. Nie wiem czy taki sam dokument dostalas od swojego ginekologa?

reklama
kredka - moi rodzice mieli taki bujany fotel. jakie my cuda wyczynialiśmy jako dzieci na tym fotelu to głowa mala :-D:-D
ja mam fotele takie ala ikeowskie, na drewnianym stelażu I one tak sprężynują do tyłu - lekko sie odchylają. to czasem usypiałam dzieci na tym fotelu tak się odchylając miarowo. też było ok. nie wiem jakby było na bujanym, nie testowałam nigdy.
dla mnie w kołysaniu/ usypianiu dzieci jednak od pierwszego dziecka hitem jest duża piłka gimnastyczna ;) każde dziecko ma z nią jakiś krótszy lub dłuższy epizod.

ale generalnie ja raczej bez większego kołysania uczyłam dzieci spać. w wózku, lub łóżeczku, lub na łóżku odkładając, bez długiego noszenia czy kołysania. więc raczej patrz pod siebie czy ci się przyda taki fotel, a nie pod kątem dziecka. jak masz miejsce I ci się podoba, a cena atrakcyjna to bierz :-) :)
Kupione. W sumie to chyba ciaza to pretekst do tego krzesla bo zawsze chcialam miec bujane[emoji16] jest superanskie. I przez ta kobstrukcje nie niszczy podlogi bo jest w jednym miejscu. Pamietam moja ciocia miala zwykly bujany i jako dziecko zawsze byla bitwa kto na nim siedzi[emoji16]

Jestem z Wami myślami :) sama jeszcze w pracy nie powiedziałam i stresuje mnie to trochę...szczególnie że... Wiem że sobie wkręcam ale wydaje mi się ze szkolnictwo to jeszcze takie tradycyjne podejście... Otóż nie jestem w związku małżeńskim i nie chce być z własnych powodów,mam partnera i oboje chcieliśmy dzidzie..ale przeraża mnie myśl że każdy będzie myślal że się "puściłam", wpadłam z nie wiadomo kim a nauczycielowi nie przystoi :( no i myślę często o tym i się czuje gorsza;)
Prenatalne ciekawa jestem u Was jak to wygląda.. Ja jeszcze przed,ale z racji wieku dostałam skierownie podobno na komplet. Zobaczymy czym ten komplet jest ;) liczę że nie wyjde z zerową wiedzą jak koleżanka z forum :( trzymam kciuki by gin coś więcej Ci powiedzial niż ten gość od prenatalnych! Miłego dnia Wam ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kochana zyj dla siebie i nie patrz co powiedza inni! Lydzie zawsze beda gadac i szukac pretekstu do plotek...

Dziewczyny z UK.... zastanawiam się czy jest sens ustawiać się z midwife skoro nie mam zamiaru tu rodzić... 7 grudnia wracamy do Polski a póki co chodzę do prywatnego polskiego gina... w GP się zgłoszę, żeby robić podstawowe badania typu krew... Co o tym myślicie?
Jak chodzisz do polskiego to chyba nie ma po co do szpitala

do kolysania usypiabia moses basket jest super bo mozna sobie robic cos innego a bujac noga ;)
Kurde a ni te kosze srednio sie podobaja. Ale za to kolyski widzialam sliczne[emoji16]

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dziewczyny udalo mi sie przeniesc scan prenatalny na 6.10 czyli piatek za tydzien -bede 12t 2d :) niby to tylko 4 dni wczesniej ale zawsze.
no i na 9 rano wiec zakladam ze jestem pierwsza niby cos tam recepcjonistka napomkbela ze mnie wciska ale ja mam wyraznie napisane co ma byc zrobione krew scan etc wyniki w ciagu 2 godzin plus jesli trzeba beda robic test harmony.

Mysle, ze jesli nie zalezy Ci na darmowych badaniach to chyba nie ma sensu skoro i tak jestes pod opieka ginekologa i faktycznie planujesz powrot do Polski w grudniu. Jedyne co by Ci to dalo to 2 darmowe USG (12-14 tydzien i 20 tydzien) i test PAPPA, a w razie czego darmowa dalsza diagnostyke. Nie wiem tez na ile Twoj prywatny ginekolog bierze pod uwage Twoja i rodzinna historie chorob/szczepien itd, bo u mnie taki dokladny wywiad i zlecenie na badania krwi zrobila polozna, a nie GP. Kurcze z drugiej strony, gdyby sie cos dzialo, to masz ta ksiazke ciazy od poloznej, z ktora mozesz jechac w kazdej chwili do kazdego szpitala i oni tam maja wszystko czarno na bialym. Nie wiem czy taki sam dokument dostalas od swojego ginekologa?

Szczerze mówiąc to nie mam nic. Na początku był wywiad, ale niezbyt dokładny... do tej pory miałam tylko dwa badania ginekologiczne i dwa usg... dziś mamy się zająć papierkową robotą. Zobaczę co mi dziś powie. Najwyżej zgłoszę się do położnej na te dwa miesiące :)

dziewczyny udalo mi sie przeniesc scan prenatalny na 6.10 czyli piatek za tydzien -bede 12t 2d :) niby to tylko 4 dni wczesniej ale zawsze.
no i na 9 rano wiec zakladam ze jestem pierwsza niby cos tam recepcjonistka napomkbela ze mnie wciska ale ja mam wyraznie napisane co ma byc zrobione krew scan etc wyniki w ciagu 2 godzin plus jesli trzeba beda robic test harmony.

To super, że się udało :)

Kurde a ni te kosze srednio sie podobaja. Ale za to kolyski widzialam sliczne[emoji16]
no urodne moze nie sa ( ja mialam zdjeta budke) ale latwe w przenoszeniu dziec w koszyczku za uszy i stelaz osobno :) ale bardzo praktyczne i malo miejsca zajmuja ...aczkolwiek do czasu tylko az dziec zaczyna sie podnosic /siadac bo wtedy sie robi niebezpiecznie! moj synek byl malutki i nie specjalnie ruchliwy to prawie 6mcy w nim spedzil:) tata tez lubil bo sovie gral na ps4 a malego noga bujal i pbaj byli zadowolwni bo maly tate widzual bo to dosc niskie....

Szczerze mówiąc to nie mam nic. Na początku był wywiad, ale niezbyt dokładny... do tej pory miałam tylko dwa badania ginekologiczne i dwa usg... dziś mamy się zająć papierkową robotą. Zobaczę co mi dziś powie. Najwyżej zgłoszę się do położnej na te dwa miesiące :)
koniecznie zglos sie do GP a on Cie zglosi do midwife....tfu tfu gdyby cos np szpital to kupe czasu lekarze zaoszczedza bo juz beda mieli podstawowe info w pregnancy book plus mozesz tak jak ja trafic na specjalistyczny szpital z prenatalnym usg i zamiast poprostu sonographera to usg robi lekarz obstetryk plus masz inne" fancy" badania. raczej warto :)

no urodne moze nie sa ( ja mialam zdjeta budke) ale latwe w przenoszeniu dziec w koszyczku za uszy i stelaz osobno :) ale bardzo praktyczne i malo miejsca zajmuja ...aczkolwiek do czasu tylko az dziec zaczyna sie podnosic /siadac bo wtedy sie robi niebezpiecznie! moj synek byl malutki i nie specjalnie ruchliwy to prawie 6mcy w nim spedzil:) tata tez lubil bo sovie gral na ps4 a malego noga bujal i pbaj byli zadowolwni bo maly tate widzual bo to dosc niskie....
No ja choruje na biala kolyske i nawet sie zastanawiam czy na poczatek nie bedzie lepsza niz lozeczko? Bo raz ze moge ja obok lozka postawic a bujanie bardzo dobrze wplywa na bobasy. Tylko ze ja musze miec cos i na dole i na gorze... a lozeczko turystyczne z racji 2 siersciuchow odpada. Jeszcze musze to przemyslec czy nie kupic pierwsze kolyski a tak po miesiacu lozeczka i kolyske na dol wtedy? Doswiadczone mamuski jakie sa Wasze spostrzezenia?

koniecznie zglos sie do GP a on Cie zglosi do midwife....tfu tfu gdyby cos np szpital to kupe czasu lekarze zaoszczedza bo juz beda mieli podstawowe info w pregnancy book plus mozesz tak jak ja trafic na specjalistyczny szpital z prenatalnym usg i zamiast poprostu sonographera to usg robi lekarz obstetryk plus masz inne" fancy" badania. raczej warto :)

Ok dziękuję. Po dzisiejszej wizycie działam z GP... nie wszystko na raz, bo i tak się stresuję :D

No ja choruje na biala kolyske i nawet sie zastanawiam czy na poczatek nie bedzie lepsza niz lozeczko? Bo raz ze moge ja obok lozka postawic a bujanie bardzo dobrze wplywa na bobasy. Tylko ze ja musze miec cos i na dole i na gorze... a lozeczko turystyczne z racji 2 siersciuchow odpada. Jeszcze musze to przemyslec czy nie kupic pierwsze kolyski a tak po miesiacu lozeczka i kolyske na dol wtedy? Doswiadczone mamuski jakie sa Wasze spostrzezenia?
Ja mam mieszkanie więc zastanawiam się nad koszem Mojżesza u moich znajomych sprawdził się super. Ale jak piszesz o kołysce to chyba muszę się jeszcze poważnie zastanowić. Dziewczyny które już mają więcej doświadczenia, doradzcie. Co lepiej, czy od razu też kupowaliscie łóżeczko dla pierwszego maluszka? Ps. Ja już dzisiaj zauważyłam że brzuszek jest zaokrąglony już rano jak wstajemy dzisiaj 12w5d...

reklama
Ja miałam dla moich dziewczynek poprzednie łóżeczko z dodatkowymi biegunami, łatwo i szybko się jej montowalo, a mogłam sobie lezec na łóżku, bujac je i w ten sposób zasypialy. Teraz upatrzylam łóżeczko dostawke z dodatkowymi biegunami właśnie no i jest nie duże bo 95*40 cm więc akurat do mojej zagraconej sypialni a no i to jest dostawka ale spokojnie montujemy bok i jest lozczeczko.

p19ucsqvyg9mlpha.png

Do góry