reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Puchy na forum!
U nas zębów niet, ale ze starszym czekałam na pierwszego do 14 m.ż. Zresztą miesiąc temu wyszedł mu dopiero ostatni ząb :sorry2: także nam niespieszno.
Za to do dupy z alergią młodej, na pewno uczula jabłko i morela. Mój i jej jadłospis to jakieś 7 pozycji łącznie. :baffled: czasami mam dość :no:

reklama
Rety! U nas 3 głupie drzemki. Czemu głupie? Bo dwie po pół godziny maxa (czemu ona tylko tyle śpi!!?), jedna, środkowa, dłużej, bo biorę ją do nosidełka (manduka) i tak śpi, inaczej też by było pół godziny. Moja po 2 godzinach aktywności jest padnięta, tylko wieczorem wytrzymuje przed nocą 3-4 h.
Wieczorem budzi się za to 2-5 razy, zanim ja i mąż pójdziemy spać :dry::confused:

Ja za radą dziewczyn zaczęłam wprowadzać coraz więcej rzeczy w jadłospis i jem już wszystko no unikam grzybów i kwaśnych rzeczy oraz nadmiernie ostrych nie widzę żadnych uczuleń na szczęście. Tylko tak bym chciała żeby przespała noce te zęby mnie dobijają. No i ostatnio bardzo chce jeść w nocy i wisi na cycku no jakaś masakra.

Cześć :-)
Moja Ala śpi w ciągu dnia 2-3* po 1h na noc zasypia o 22 i śpi do rana około 7-8 :-) czasami w nocy się przebudza ale zazwyczaj wystarcza smoczek i dalej śpi :tak:
do tego mamy 4 ząbki, które wyszły prawie wszystkie na raz ;-) raczkuje, wstaje, ładnie siedzi a ostatnio zaczyna robić kosi, kosi i pa pa :-D

bakteria - a spisujesz sobie ile dziecko śpi na dobę? bo jakwięcej niż 15 godzin, to może warto zlikwidować tę jedną dzienną drzemkę (wtedy pozostałe dwie teoretycznie powinny być nieco dłuższe)? U nasjak jedna odpadła, to śpi w nocy 11-12 godzin (z 1 lub 2 przerwami, jak ząbkujeto czasem więcej)
anrezam - u mnie podobnie, wczoraj w nocy nie mogłam oderwaćglonojadka. Wyssał oba cyca, co mu się w nocy rzadko zdarza:-D.

z drzemkami u nas różnie, najcześciej dwie od 30 minut do 1 godziny o ile nic mu nie dolega.
wczoraj byliśmy z dwójką u pediatry i ...? OLEK ma znowu zapalenie ucha. nie ma gorączki. miał katar okropny i zaropiałe oczka, Dość dużo marudził, co 12 h dawałam paracetamol bo wizyte dopiero na wczoraj mieliśmy. i do wczoraj zdążyło się rozwinąć zapalenie :-( źle, bo drugi raz to samo ucho. Po nowym roku ide z nim do laryngologa.

pscółka, mała śpi łącznie ok. 13-14 godzin na dobę. Nie da się za Chiny wyciąć jednej drzemki, bo ona 2 h po każdej pobudce (nawet jakby drzemka trwała 2 h) jest nieżywa! No i niestety nawet padnięta (gdy czasami pójdzie spać np. po 3 h) śpi max 30 minut w łóżeczku. Na razie muszę przeczekać :no:

reklama
Bakteria – myślę, że wpadliście w błędne koło. Ja teraz trochę poczytałam o usypianiu, bo szukam dobrej metody i wpadło mi w oko info, że minimalna, optymalna długość drzemki, która zawiera wszystkie fazy snu (czyli taka która regeneruje) to 60 min, więc pewnie dlatego Twoja Mała jest taka padnięta. A błędne koło, bo im dziecko bardziej zmęczone tym gorzej zasypia i krócej śpi. Spróbuj może jak Mała wybudza się po tych 30 min jeszcze ją uspokoić i może dłużej pośpi. U nas czasem wystarczy dać smoczek, czasem jeszcze pogłaskam po buzi, a czasem wezmę na ręce i kilka minut polulam. Oczywiście nie zawsze się udaje, ale próbuję za każdym razem.

Szymek nam się dwa dni z rzędu niemiłosiernie popłakał i ma chrypę. Czy to się kwalifikuje na lekarza? Co z tym można zrobić, żeby przeszło?

Do góry