reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

reklama
ja nie chodze do tych polskich klinik szkoda mi im placic bo gdyby cos sie dzialo musza zrobic mi usg wczesniej normalnie w szpitalu:) w pierwszej ciazy
mialam maly wypadek (spadlam ze schodow) i zabadali mnie i zrobili usg w szpitalu
teraz nic sie nie dzieje ale gdybym miala jakies podejrzenia od razu bym poszla
u ciebie bardzo pozno robia usg w sumie nic dziwnego ze poszlas przynajmiej ci pomogli z krwiaczkiem

a dlaczego sie tak boisz? mialas juz jakies poronienie?

Nie mialam i to moja pierwsza ciaza...W sumie nigdy u mnie poronien nawet w rodzinie nie bylo...Powiem szczerze, ze odkad jestem na forum i widze ile poronien zdarza sie dziewczynom i jak ciezko utrzymac ciaze to nachodzi mnie jakis nieopisany lek, co jest przedziwne bo z natury jestem radosna, optymistyczna osoba....
U mnie w pracy jest tez dziewczyna, ktora juz ok 5 razy poronila pod rzad...ale ona ma jakies problemy z jajeczkowaniem chyba...
Widzisz, nawet sama nie wiem skad to sie u mnie wzielo:(

ankzoc, no to uffff..... :happy:

eevciaa88, madra babka jestes, nie daj sie ranic, rozmowa obowiazkowa! masz dla kogo zyc...

jestem zaskoczona opieka medyczna w UK i Irlandii serio.... myslalam ze u nas to jest jakos po macoszmu ..... pierwsze usg dopiero w 12tc?? albo ze w ogole przeziernosci nie badaja.... niesamowite! :rofl2:

Nie mialam i to moja pierwsza ciaza...W sumie nigdy u mnie poronien nawet w rodzinie nie bylo...Powiem szczerze, ze odkad jestem na forum i widze ile poronien zdarza sie dziewczynom i jak ciezko utrzymac ciaze to nachodzi mnie jakis nieopisany lek, co jest przedziwne bo z natury jestem radosna, optymistyczna osoba....
U mnie w pracy jest tez dziewczyna, ktora juz ok 5 razy poronila pod rzad...ale ona ma jakies problemy z jajeczkowaniem chyba...
Widzisz, nawet sama nie wiem skad to sie u mnie wzielo:(
ja ci powiem skad sie to u ciebie wzielo z forum i czytania glupot:) mi tez.. moja babcia 6 dzieci moja mama 4.. moja mama raz miala ciaze biochemiczna ale zdarza sie..niestety
ale ogolnie zadnych poronien nie mialam w rodzinie i problemow... sama jestem po 1 ciazy i powiem ci ze wszystko robilam w 1 ciazy jadlam wszystko pilam cole nawet i sie nie przejmowalam...przeprowadzalam sie 3 razy w okresie ciazy ..co jest meczace bo pakowalam wszystko nosilam... i wszystko okej! a dodam ze w 10 tygodniu ciazy wlamywali mi sie do domu kiedy spalam z tego przerazenia spadlam ze schodow.. plakalam ze strachu i wpadlam w panike.. ale z dzidzia wszystko okej!
takze chyba nie latwo stracic ciaze.. chyba ze wlasnie zarodek ma duzo wad i organizm sam usowa taka ciaze....ale ja tez sie stresuje teraz jak uslysze ze ktos tam poronil... najbardziej przeraza mnie ta ciaza obumarla ktora nie daje zadnych onjawow...

notkadodam ze tu w uk wogole sie ginekologa nie widdzi:) chyba ze cos jest nie tak:) opieke nad ciezarna sprawuje polozna:) ale podoba mi sie ta opieka tutaj:)
w szpitalu jest super bo w Polskich szpitalach rodzic nie fajnie przynajmiej u mnie w miescie.. a tutaj naprawde rewelka:)

nawet dostajesz codziennie karte menu i masz do wyboru sniadania obiady deseryy:)wszystko

Ostatnia edycja:
Hej Dziewczyny. Poroniłam :sad:

Meago bardzo mi przykro :( ściskam gorąco ...nie wiem co mam ci powiedziec, napewno musisz sie wypłakać, masz wsparcie męża i miałas super opieke w klinice ...teraz tylko wziąć się w garść i mieć dobre mysli co do nastepnej ciąży..Trzymaj sie :*

Dziewczyny może wstyd sie przyznać ale ja niemysle o ciąży, i nie mysle o najgorszym poki nie zjawie sie na usg.
Narazie mam jakies tam mdłosci , ląduje w kibelku i tyle...

Mąż wrocił, kupil w niemcach swoim kobietkom duza czekolade z milki z ciastami i melkiem w srodku pysznosci :) malo słodyczy mi podchodzi ale to bylo pyszne...dobrze ze jeszcze troszke zostało :)

Wogole malo jedzenia mi podchodzi musze naprawde miec na cos smaka zeby cos zjesc, najbardziej to bym zupy jadla..moze byc w kolko pomidorowa :)
Ostatnio pulpety zjadłam z buraczkami tak aby cos zjesc.
Wczoraj w drodze powrotnej po odebraniu meza podjechalismy do baru ..od zawsze sie tak stołowaliśmy a mielismy roczna przerwe a ja mialam ochote na pyzy z miesem i pojechalismy wsysłam 3 wielgasne pyzy wielkosci pięści :) i w koncu pomyslalam ze zjadłam cos dobrego co naprawde mi podeszło hehe

Maz mial miec postojowe wrrrrrrr. 2 tyg poza domem a szef mu marudzi ze znowu wyjazd na niemcy jest ze musi jechac ja ocipieje.wrrrrrrrrrrr
TAk fajnie bylo znowu miec go przy sobie , dzisiaj napawde spałam, chociaz snił mi sie szpital i ze mnie na oddzial przyjeli ia takie tam dziwne ze wchodzac do kuchni szpitalnej znalazłam sie na dzialce mojego dziadka normalnie smiech na sali :)

ok znikam potem sie moze odezwe:)

Ostatnia edycja:
ladies- to fakt normalnie ludzie nie nakręcają się na takie tematy, ale jak zaczynasz czytać, słyszeć to zaraz pojawiają się nery i obawy... ja w pierwszej ciąży miałam mięśniaka na przedniej ścianie macicy i lekarz powiedział, że jak dziecko będzie silne to rozepcha mięśniaka i nie będzie rósł większy... ja wierzyłam, że mam silną dzidzie i sobie poradzi chociaż za każdym razem gdy miałam usg bałam się panicznie... teraz też mam mięśniaka i wierzę, że będzie dobrze... zresztą lekarz powiedział, że skoro w 1 ciąży nic się nie działo to teraz też będzie dobrze... i tego powinnyśmy się trzymać...
twój maluch też miał silną wolę przetrwania :-)

NOTKA w Irl uwazaja, ze ciaza jesli wybroni sie sama do 12 t to znaczy, ze jest silna i nie ma obciazen genet. Ja oczywiscie takie badanie zrobie, ale przeciez przeziernosc karkowa, jelsi pomyslimy bada sie nie od tak dawna a kiedys kobiety jakos tez rodzily.Moja mama nie miala zadnego usg i jakos ja zyje na tym swiecie:)
W Irl traktuja ciaze jako stan bardzo naturalny, w ogole cenia kobiety ktore decyduja sie na karmienie piersia...w szpitalu decydujesz o wielu rzeczach, np. czy zyczysz sobie czy dziecko po porodzie polozyc ci na brzuszu, czy nie, czy najpierw umyc itp. Szkola rodzenia, szkola poporodowa jest za darmo, rowniez porody rodzinne.

Jedyny minus to wlasnie brak zainteresowania ciaza do 3 miesiaca. Ale tak jak wspominala ladies-jesli sa krwawienia i pojde do szpitala-musza mnie przyjac i zrobic usg.

Czesc dziewczyny

Kurcze u nas taka smętna pogoda że nic się nie chce, najchętniej bym nie wychodziła z wyrka :) a do tego wiercą w mieszkaniu po sąsiedzku i łebek to już pęka mi a synek się boi wiercenia i cały czas chce się przytulać :)

Majra - powodzenia i czekamy na wiadomości

meago
[*] dla aniołka trzymaj się dzielnie :) jesteśmy z Tobą

ankoz - dużo zdrówka dla Majeczki

Zgadzam się z ladies- to wszystko przez te fora. U mnie w rodzinie tak samo, nie było takich historii, ja czułam się dobrze, tak samo robiłam wszystko, przeprowadzka i takie sprawy. Dopiero na forum naczytałam się takich rzeczy, no a później minie to spotkało. Wszyscy piszą że w wątkach o poronieniach można znaleźć pocieszenie, ale oprócz pocieszenia czytasz tam tysiące smutnych historii i zaczynasz się stresować i zamartwiać, że może nigdy nie będziesz mieć dzieci.
Dlatego wydaje mi się, że po prostu nie można tego wszystkiego czytać, bo można się załamać.

reklama
ladies, grunt ze Ci to pasuje :)
ja w swoim szpitalu tez mam bardzo ok :-) i swieza prasa co rano dostarczana prosto do lozka :laugh2:
ale nie o to chodzi przeciez
nie wyobrazam sobie by nie prowadzil mnie lekarz ginekolog, plozna nie ma przeciez takiej wiedzy co gin..
pamietam na grudniowkach mam kolezanke z UK bardzo sie zalila na opieke w ciazy, ze praktycznie zerowa i ze od nas na forum dowiadywala sie o badaniach.... obciazenia glukoza w polowie ciazy tez nie robia :szok:
zeby az takie oszczednosci? czy to niefrasobliwosc? nie wiem, ale ja jakos nie umiem tego zrozumiec
w PL jest naprawde ok :happy:

Do góry