reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2013

Phelania- wiesz co mi pomagało np gorącym prysznicem jak sobie skamieniałe piersi polewałam :-) no i oczywiście laktator
jasne, ale laktator nie zawsze pomaga, bo zaczyna produkować więcej mleka, więc czasem lepiej poprostu delikatnie pod prysznicem ręką ściągnąć nadmiar, niż ściągać laktatorem, bo organizm może zacząć więcej produkować mleka myśląc, że musi :tak:

reklama
Pianka- myślałam, że ja taka jedyna z północnej części Polski :-)

Dotkass- fakt sztuczki pod prysznicem najlepsze... ja miałam taki nawał, że jak mała np przespała karmienie a jadła co 3 godzinki to musiałam odciągnąć... każda z nas chwyta się różnych sposobów, wiadomo ze na początku jest ciężko, zanim wypracuje się swoje metody i unormuje się jedzenie maluszków

ktora to pisala o chlebie drwala z lidla z maselkiem i pomidorami ???? aaaaaa....... slina mi cieknie!!!!! chyba oszaleje ;-)

:-)

ja dzis zaraz po usg zaatakowalam budke z preclami:-) a juz pod domem zrobilam nalot na spozywczaka, w ktorym kupilam surowke z kapusty i marchewki. tak mnie naszlo na ta surowke cos :-p

white_orchid gdzie zapisałaś się do szkoły rodzenia? W Żeromskim? I słyszałam że trzeba mieć pozwolenie od lekarza i będę musiała z nim pogadać, bo u mnie ciąża zagrożona i trzeba uważać :(
Ja też bym chciała i właśnie robię rozeznanie co gdzie i za ile, a piszesz że masz bezpłatnie.....

tak w Żeromskim :biggrin2: pozwolenie od lekarza trzeba miec na czesc dot. gimnastyki (podobno osobno sa spotkania dot. teorii i osobno gimnastyka). u mnie na razie tez ciaza zagrozona, ale do stycznia jeszcze troche czasu i mam nadzieje, ze wszystko juz bedzie dobrze. a jak nie to najwyzej bede opuszczac czesc gimnastyczna ;)

ja też wybieram się w góry bukowina tatrzańska lub białka w tamtym roku śmigałam na nartach w tym będę chodzić z córcią na banie - nie wiem czy byłaś na tych termach w białce, ale polecam :biggrin2:

ja mam w gory rzut beretem, wiec kilka razy w roku jestem ;) choc ja naleze do frakcji snowboardowej :biggrin2: w tym roku myslalam, ze sprobuje tez nart, ale trzeba to bedzie odlozyc na rok nastepny ;)
co do term to bylam i w Bialce i w Bukowinie, bo nie ma to jak po calym dniu na stoku wymoczyc sie podczas gdy sniezek pruszy na glowe :biggrin2:
w tym roku tez chetnie termy zalicze, choc troche sie boje o ewentualne infekcje... no ale w sumie nigdy nie bylam na tego typu infekcje podatna, wiec moze nic sie nie stanie ;)

ja juz po usg (kolejnym :-p w sumie konczymy dzis 8 tc a ja juz mam za soba 5 usg :szok:).
maluszek rosnie prawidlowo:-) osiagnal 14.5 mm wiec podrecznikowo :)
a termin z usg wyszedl mi dzien pozniej niz z OM ;)
nawet sie dowiedzialam, ze podczas zaplodnienia owulacja byla z lewego jajnika i co ciekawe... mam tylozgiecie macicy :eek:

za to okazalo sie, ze bardzo dobry lekarz (legenda u mnie w pracy:)) robi usg genetyczne w ramach Medicovera, wiec moze rzeczywiscie nie ma potrzeby robic dwoch:confused:

white, gratuluję wizyty, boszzz, jak dużo miałaś tych USG :szok:, a co do tyłozgięcia, większość kobiet ma tyłozgięcie :tak: i w niczym nie przeszkadza, no może tylko łatwiej zajść w ciążę w pozycji od tyłu ;-)...a co do owulacji ponoć jak z lewego jajnika to na dziewuszkę ;-)

krolewna,
widac macie zdrowe zeby :-p

no ja raczej zawsze miałam zdrowe, mąż tez, więc jakoś te zarazki chyba nie są w stanie zniszczyć Mai silnych ząbków :D to tez własnie zalezy od tego, bo niektórzy jak mają słabe zęby to moze bardziej są narażone takie dzieciaki, akurat moja odzieziczyła zdrowe zęby :D

ejjj ja tez bym na snowboardzie pojedziła :p ale w tym roku nici ;[;[
ale to moze dobrze, bo w tamtą zime sprzedałam buty i jeszcze nie mam nowych, a po zimie będą przeceny to coś zakupie na nstepny sezon :D

a kobiety w ciąży mogą korzystać z basenów termalnych ?? bo bym sie chętnie wybrała a w sumie to nie wiem czy mozna czy nie ??:p

aaa wiecie co nie chce zapeszać ale od wczoraj moge w miare normalnie jeść :OOO

white_orchid- no ja z pomorza, więc trochę mam daleko w góry, ale to będzie tygodniowy wypad w ferie.. powiem szczerze, że przeraża mnie podróż... no ale co tam trzeba sobie urozmaicać życie :-D no i frajda dla córci. O zakażenia też się martwię , ale nigdy nic nie załapałam więc myślę, że będzie dobrze :-) Ja znowu nigdy na snowbordzie nie próbowałam bo od 3 roku życia tata szkolił mnie na nartach i tak mi zostało.
Gratuluję udanej wizyty i ja też mam tyłozgięcie macicy... ale to w niczym nie przeszkadza

white, gratuluję wizyty, boszzz, jak dużo miałaś tych USG :szok:, a co do tyłozgięcia, większość kobiet ma tyłozgięcie :tak: i w niczym nie przeszkadza, no może tylko łatwiej zajść w ciążę w pozycji od tyłu ;-)...a co do owulacji ponoć jak z lewego jajnika to na dziewuszkę ;-)

no mi wlasnie dotychczas w niczym nie przeszkadzalo, dlategol pewnie dopiero teraz sie o nim dowiedzialam :-)
a ja myslalam ze o plci decyduja plemniki :-D aczkolwiek ciekawe to co piszesz... na razie Twoja teoria jajnikowa plus wszystkie kalendarze chinskie wskazuja na dziewczynke :-)

a kobiety w ciąży mogą korzystać z basenów termalnych ?? bo bym sie chętnie wybrała a w sumie to nie wiem czy mozna czy nie ??:p

w sumie woda ma podobna temperature jak w normalnym basenie (bo jakas goraca to nie jest) to moze przeciwwskazan nie ma :confused: oby :biggrin2:

w sumie woda ma podobna temperature jak w normalnym basenie (bo jakas goraca to nie jest) to moze przeciwwskazan nie ma :confused: oby :biggrin2:

to nawet nie chodzi o temperature, tylko o to co w tej wodzie jest, jakieś sole i minerały, bo np. jak chcielismy zabrać małą to okazało sie ze takie dzieci nie mogę przebywać w tych solankowych wodach, ze na basenach termalnych i to nie na wszystkich są wyznaczone specjalne baseny własnie dla dzieci i one niby ta wode mają lepszą

a co do teorii jajników, to ja miałam zdaje sie z prawego jajnika a kalendarz chinski mówi o dziewczynce :d wiec sie nie pokrywa :D

ankzoc, jak chodziłam na termy, to nie raz widziałam panie w już zaawansowanej ciąży, czy w I trymestrze może zaszkodzić nie wiem, najlepiej upewnić się u lekarza, ale w sumie jak pisze white, nie powinno :sorry:

white, :-D no właśnie tyle teorii, a i tak będzie co ma być, a z ciekawości z mojej teorii wieku krwi co Ci wyszło? sprawdzałaś? ;-)

krolewna z skąd wiesz, że miałaś z prawego? monitoring miałaś, czy też na USG Ci lekarz powiedział?

reklama
piszecie o karmieniu piersią, no cóż nie każdej będzie to dane, ja bardzo chciałam ale okazało się że małej nie wystarcza, bardzo szybko musiałam dokarmiać, pewnie dlatego że jak się urodziła to leżała w inkubatorku i położne ją z butelki dokarmiały- nie wolno było wyjmować z inkubatora, nawet jak przewijałam to tez w inkubatorze. ale wracając do tematu, moje dziecie karmione enfamilem do prawie 4 roku życia, nie chorowało dopóki nie poszło do przedszkola, potem to wiadomo, a co do kontaktu z niemowlęciem, wy myślicie, że jak matka nie karmi piersią to dziecka nie nosi i nie przytula? no bzdura, takie maleństwo najlepiej się czuje jak poprostu lezy na mamie. zgodzę się tylko z tym, że karmienie mlekiem modyfikowanym to dość droga impreza, takie mleko jak enfamil ar, czyli antyrefluksowy, kosztuje ok 34 zł za puszkę, a dziecko trzymiesięczne potrzebuje kilku puszek tygodniowo, potem mniej, ponieważ pokarm jest bardziej urozmaicony.

white
- dobre wiadomości, a co do tyłozgięcia, za miesiąc macica się wyprostuje i nie będzie śladu

Ostatnia edycja:
Do góry