reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwiecień 2011

Witajcie dziewczynki

Troche mnie nie bylo ale jako tak wszystko na wariackich papierach.

Gratuluje udanych wizyt i trzymam kciuki za dziewczyny oczekujace wizyt.
A powiedzcie mi czy ten 13 tydz i 6dni to juz jest ostateczny termin kiedy mozna genetyczne robic? Czy jak np zrobie tydzien pozniej to juz bedzie za pozno? Nie ma lekarza az o 8-ego pazziernika:-:)-(

Spokojnej nocki dziewczynki

reklama
Krakowianko85 moje gratulacje. Tak się cieszę, że z dzidzią wszystko ok. Ja mam USG jutro i strasznie się boje. Jestem teraz dokładnie w 11 tygodniu i mam nadzieje, że wszystko będzie już widać i że serduszku już dobrze bije (przy pierwszym USG biło za wolno).

Krakowianka, super, że wszystko w porządku. Wiem, jakie to uczucie, kiedy dowiadujesz się, że nie ma się o co martwić i Maluszek rozwija się jak trzeba :)

aneczka85, będę trzymać kciuki, żeby wszystko było dobrze :) Na pewno jest dobrze i jutro się o tym przekonasz :*

Krakowianko - serdecznie gratuluję, fajnie tak poczuć ulgę i choć trochę mniej się martwić
Aneczko - trzymam kciuki
Jolu- 13t i 6 dni - to taki ustalony termin, ponieważ z każdym dniem dzidziuś rośnie i zmieniają się proporcje. grupa porównawcza jest właśnie tylko do tego okresu, potem nie wiadomo z czym przyrównać wartości pomiarów
------------------------------------------------------------------------
Genetyka Ginekologiczna

Przezierność fałdu karkowego, inaczej przezierność karkowa (NT) oceniana jest w badaniu USG między 11-14 tygodniem ciąży. Przeziernością karkową nazywamy obraz ultrasonograficzny, odpowiadający podskórnemu gromadzeniu się płynu w okolicy karkowej u płodu. Grubość fałdu karkowego rośnie wraz z wiekiem ciążowym, a tym samym długością ciemieniowo-siedzeniową CRL (ang. crown-rump length), która ściśle zależy od wieku ciąży.

Począwszy od 14 tygodnia trudniej jest zmierzyć przezierność karkową (wierzchołkowa pozycja płodu), a prawdopodobieństwo uzyskania pomiaru spada z 98-100% do 90%. Na dodatek nie istnieje grupa kontrolna, do której można by było przyrównać otrzymane wyniki NT.

Przezierność karkowa – normy:

Opracowane normy NT obejmują ciąże od początku 11 Hbd do końca 13 Hbd (13 tyg. + 6 dni).

Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm.
Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.

Ryzyko indywidualne obliczamy mnożąc wartość ryzyka wstępnego dla danej pacjentki (wynikającego z jej wieku oraz wieku ciążowego) przez różnicę między wartością NT zmierzoną a medianą dla danego CRL.

Przezierność karkowa – interpretacja:

Ryzyko wystąpienia aberracji chromosomowych i innych zaburzeń wrodzonych jest raczej związane z grubością niż z obrazem ultrasonograficznym fałdu karkowego. Skrining NT pozwala zidentyfikować około 72% płodów z zespołem Downa przy odsetku wyników fałszywie dodatnich wynoszącym 5%. W czasie 2 trymestru ciąży fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu, a tylko w nielicznych przypadkach rozwija się obrzęk karku (ang. nuchal edema) lub tzw. cystic hygroma (obrzęk wielokomorowy szyi), którym może towarzyszyć uogólniony obrzęk płodu. Ryzyko wystąpienia trisomii u płodu rośnie wraz ze wzrostem przezierności (grubości) fałdu karkowego NT.

- NT = 3 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 3 razy
- NT = 4 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 18 razy
- NT = 5 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 28 razy
- NT > 5 mm – ryzyko trisomii podwyższone ponad ryzyko wynikające z wieku matki 36 razy

miłego dnia wszystkim

Cześć kochane. Wczoraj próbowałam coś napisać ale forum szwankowało.

My po weselu bardzo zadowoleni. :-) Jaw trybie siedzącym ale i tak towarzystwo mnie nie pozostawiało samej tak więc nie narzekam na brak atrakcji. Kacperczak okazał się super grzeczny i brylował na parkiecie odbijając panie :-D Był zauroczony światełkami migającymi. Padł o 20 i spał do rana :tak:Ja wczoraj zawiozłam papiery na podyplomówkę i się lekko wkurzyłam bo nie wiadomo czy uruchomią kierunek bo mało chętnych...:wściekła/y:

Gratuluję dziewczyny udanych wizyt. Dobrze że dzieciaczki pięknie się rozwijają.

Cucumber ty kobieto uważaj na siebie!

Nati trzymam mocno kciuki żeby z maleństwem było wszystko jak najlepiej.

Jolu a nie możesz na to badanie pójść do innego lekarz jakoś prywatnie?

nati_k bardzo mi przykro, ja też mam w niebie swojego aniołka. Maleństwo odeszło w 9tc. Teraz mam pod serdusiem fasolkę i to mi dodaje siły.
Czy Aniołek sam się wchłonie? Dobrze że jest jeszcze 2 Bobo.

Bardzo dziękuję wszystkim za słowa otuchy, będę starała się myśleć tylko pozytywnie. Powiedziałyście już w pracy? Bo ja właśnie zaliczyłam dzisiaj małą wpadkę, ubrałam się rano, wydawało mi się, że sweterek jest wystarczająco luźny a tu już dwie osoby mnie zapytały czy w ciąży nie jestem L. Kiepsko, wolałabym poczekać do czwartku z informowaniem o swoim stanie (w środę o 18 mam USG). Jak wygląda sprawa u Was? Bo ja to mam brzuch na jakiś 5 miesiąc jak nic.

nati_k bardzo mi przykro, ja też mam w niebie swojego aniołka. Maleństwo odeszło w 9tc. Teraz mam pod serdusiem fasolkę i to mi dodaje siły.
Czy Aniołek sam się wchłonie? Dobrze że jest jeszcze 2 Bobo.

Tak ma sie sam wchlonąc wiec moj 2-gi maluszek bedzie kanibalem :(, moj maz stwierdzil ze przynajmniej duchow sie nie bedzie bal, wiem malo smieszna sytuacja. wczoraj moj M przyznal sie ze bardzo sie bal, ze z jednym wszystko bedzie ok a z drugim nie i trzeba by bylo podjac decyzje, czy "zabic oba" czy jednak urodzic. Wiec teraz moj maluszek jest juz wielki 6,8 cm wiec duzy chlop z niego rosnie.

WItam porannie:-)
Bardzo dziękuję wszystkim za słowa otuchy, będę starała się myśleć tylko pozytywnie. Powiedziałyście już w pracy? Bo ja właśnie zaliczyłam dzisiaj małą wpadkę, ubrałam się rano, wydawało mi się, że sweterek jest wystarczająco luźny a tu już dwie osoby mnie zapytały czy w ciąży nie jestem L. Kiepsko, wolałabym poczekać do czwartku z informowaniem o swoim stanie (w środę o 18 mam USG). Jak wygląda sprawa u Was? Bo ja to mam brzuch na jakiś 5 miesiąc jak nic.
Aneczka85 ja powiedziałam szefówce jakiś miesiąc temu bo po pierwsze strasznie źle się czułam i chciałam iść na zwolnienie, a przede wszystkim żeby oderwać się co jakiś czas od kompa - na szczęście szefową mam na tyle wyrozumiałą, iż sama zwraca uwagę żeby np. ksero omijać łukiem albo robić sobie przerwy od kompa.

reklama
Witajcie. :*

Dziękuję Wam za ciepłe słowa. :)

Jola.24 - z tego, co widzę u nas w mieście, to dziewczyny chodzą na USG genetyczne nie do własnych lekarzy, tylko do punktów, gdzie to USG jest wykonywane - mają tam czulsze aparaty, niż w "zwykłych" gabinetach. Także jeśli zależy Ci na tym badaniu, to dowiedz się, gdzie u Ciebie je robią. :) A jak nie, no to następne genetyczne robi się w 20 tc.

Aneczka - kciuki za wizytę! Ja od razu musiałam w pracy powiedzieć, bo musiałam iść na L4.

Do góry