reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwiecień 2009

Niktosia gratuluje dziewczynki. Ja siedzę dziś sobie w pracy na szczęście to tylko 6 godzin i dwa razy w tygodniu.resztę dni siedzęw domku.Dziś mija rok jak pierwszy raz z moim M poszliśmy na kolacje.Już tak zostało do dziś,nierozłączni :-)

reklama
Niktosiu gratki! Może miesiąc temu doktor pępowinę wziął za antenkę.. :-)

Ania g
wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy :-)

U nas dziś znów pada deszcz a mnie za chwilę coś trafi bo Czarek przewrócił od rana dom "do góry nogami". :rofl2: Chyba zaraz zapakuję go w kalosze i idziemy na deszczowy spacer przed obiadem.

a ja sie witam z ranka :) hihi troche późnego ...ale...udanego :)

mam fazę na opiekane kanapeczki - pycha...z zółtym serkiem...mniam mniam :)

USG połówkowe robi sie pomiędzy 18-22 tyg.oto co znalzłam na necie
-Ocena liczby płodów, ich położenia i czynności serca, ilości naczyń w pępowinie. Biometria płodu. BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (EFW). Ocena budowy płodu czaszka - ciągłość, kształt twarz - profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej,mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek,kręgosłup - ciągłość, symetryczność,
klatka piersiowa, serce - wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, jama brzuszna - ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit,pęcherz moczowy, nerki - opis ewentualnych nieprawidłowości ( szerokość UKM ),kończyny - ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn.Ocena łożyska. lokalizacja struktura - stopień dojrzałości (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych ) Ocena sznura pępowinowego_Ocena ilości płynu owodniowego - w przypadku nieprawidłowości AFI (Amniotic Fluid Index)
Ewentualna ocena mięśniaków, zmian patologicznych w przydatkach.
W uzasadnionych klinicznie przypadkach - ocena szyjki macicy (długość, kształt ujścia wewnętrznego)

ojojoj dużu tego....

ale chyba dzięki temu można miec pewnosc że z dzidzią wszystko ok :)

Aniu _g wydaje mi się,że usg połówkowe to dokładne zwykłe usg. Mierzy się wszystko co się da:-) łącznie z ilością wód płodowych.
Moja Niunia ważyła wczoraj 136 g.
I jeżeli komuś wygodnie ( dla mnie tak) to całą ciążę można spać na brzuchu:-D Ginek powiedział, że dziecko to jak ziarnko grochu w baloniku - zawsze gdzieś sie ułoży. Nie można też zbyt często dotykać brzuszka- bo to wywołuje już skurcze macicy.

Dziękuje bardzo, ale wstrzymuje się jeszcze z radością. U mnie jak u Bubaska jeszcze miesiąc temu był Nikodem:-D Oglądam bez przerwy płytke dvd i nie ma " antenki" między nóżkami:-D:-D:-D
Gratuluje dziewczynki!
Dziewczynki,mam jeszcze pytanie.Jak to jest z tym usg połówkowym??? Na jakiej to jest zasadzie?
To normalne USG tylko lekarz robi więcej pomiarów. bada czy wszystko u maluszka rozwija się prawidłowo.

I jeżeli komuś wygodnie ( dla mnie tak) to całą ciążę można spać na brzuchu:-D Ginek powiedział, że dziecko to jak ziarnko grochu w baloniku - zawsze gdzieś sie ułoży. Nie można też zbyt często dotykać brzuszka- bo to wywołuje już skurcze macicy.
To dobrze :-) Bo ja chyba się nie odzwyczaję. Dla mnie jest tak wygodnie na brzuchu.
No słyszałam o tym , że nie można zbyt często i intensywnie głaskać brzuszka, że to może wywoływać skurcze macicy. Ja to tylko kładę ręce i po prostu trzymam.

alka303 dzieki za wyczerpujaca odpowiedz jesli o te usg polowkowe chodzi :D Ja mam nadzieje przy okazji tego usg poznac tez plec maluszka :D

reklama
Ja może nie tyle głaszcze brzuszek co bez przerwy przykladam ten sprzecik do słuchania serduszka:-) Później trzeba wytrzeć brzuszek z żelu i to też forma dotykania hihi

Do góry