Mam problem od kiedy dowiedziałam się ze jestem w ciąży niedawno zaczęłam brać kwas foliowy a wizytę u ginekologa mam na 23 października .Przeczytałam w internecie że kwas foliowy można nawet zacząć wcześnie brać bez kontroli lekarza czy to prawda już sama nie wiem pani farmaceutka powiedziała ze tak i nawet jeżeli teraz biorę to do końca ciąży mogę go zażywać czy tylko przez jakiś okres.Przez pierwsze dwie ciąże brałam tak jak lekarz zalecił a teraz nie wiem.
reklama
D
Deleted member 176021
Gość
Ja bralam kwas foliowy, a jak juz zaszlam w ciążę kupilam femibion 1 po 13 tyg femibion 2Mam problem od kiedy dowiedziałam się ze jestem w ciąży niedawno zaczęłam brać kwas foliowy a wizytę u ginekologa mam na 23 października .Przeczytałam w internecie że kwas foliowy można nawet zacząć wcześnie brać bez kontroli lekarza czy to prawda już sama nie wiem pani farmaceutka powiedziała ze tak i nawet jeżeli teraz biorę to do 4końca ciąży mogę go zażywać czy tylko przez jakiś okres.Przez pierwsze dwie ciąże brałam tak jak lekarz zalecił a teraz nie wiem.
mamaAWR
Fanka BB :)
Kwasu foliowego nigdy dość!
To jest suplement, który baaardzo ciężko przedawkować. Raczej ma się jego spory niedobór a dla dzidziusia jest kluczowy. Ja brałam całą ciążę kwas foliowy i przed ciążą i teraz, kiedy syn ma już 4 miesiące, nadal biorę kwas foliowy.
Jest szczególnie ważny przy suplementacji żelaza. Bez kwasu foliowego i witamin z grupy B, żelazo się nie przyswaja.
To jest suplement, który baaardzo ciężko przedawkować. Raczej ma się jego spory niedobór a dla dzidziusia jest kluczowy. Ja brałam całą ciążę kwas foliowy i przed ciążą i teraz, kiedy syn ma już 4 miesiące, nadal biorę kwas foliowy.
Jest szczególnie ważny przy suplementacji żelaza. Bez kwasu foliowego i witamin z grupy B, żelazo się nie przyswaja.
bezeluszek
Aktywna w BB
ja zaczęłam brać jak zaszłam w ciąże nie pamiętam ile czasu potem lekarz zalecił jakis witaminy to brałam falvit mama
Hej. Spokojnie mozesz brac, ja sie dowiedziałam ze jestem w ciąży robiac test i od razu polecialam wlasnie po kwas foliowy i witaminy akurat wtedy femibion i kiedy ginekolog potwierdził na wizycie ciaze to bralam to samo do konca ciazy. Pozdrawiam
bezeluszek
Aktywna w BB
a czemu chcesz wrócić do kwasu ?Mi ginekolog powiedział, aby kwas foliowy brać do 12tc i zgodnie z jego zaleceniem juz nie biorę bo jestem w 15tc biorę tylko Falvit mama. Teraz zastanawiam się czy nie wrócić do kwasu foliowego....
Wagobunda
Fanka BB :)
Ponieważ spotkałam się z wieloma dziewczynami które biorą kwas do końca ciąży i twierdza, ze tak właśnie powinno być bo nawet w poźniejszych etapach jest on potrzebny dla dziecka.a czemu chcesz wrócić do kwasu ?
reklama
bezeluszek
Aktywna w BB
nie wiem nie słyszałam , ja we wszystkich 3 ciążach brałam tylko na początku właśnie do ok 13 tygPonieważ spotkałam się z wieloma dziewczynami które biorą kwas do końca ciąży i twierdza, ze tak właśnie powinno być bo nawet w poźniejszych etapach jest on potrzebny dla dziecka.