reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwas foliowy i witaminy w ciąży. Co i ile ?

reklama
ja nie biorę żadnych witamin, jedynie kwas foliowy do 3 mca. Lekarz powiedział że mam b. dobre wyniki i nie muszę łykać tabletek, zwłaszcza, że teraz jest masa owoców i warzyw. W pierwszej ciąży od 8 mca brałam femibion bo miałam gorsze wyniki, być może i teraz też będę musiała coś brać.

hej dziewczyny!

jestem w 4/5tc,robiłam badania i poziom kwasu foliowego u mnie wynosi 7,6 ng/ml ...także chyba w normie?
gin powiedziała, że jak mam dobry wynik to nie muszę nic brać.

i co mnie zdziwiło -mój chłopak jest z Niemiec i mówi,że tam kobiety w ciąży w ogóle tego nie biorą i pierwszy raz w życiu słyszy.

powiedzcie mi jakiej firmy kupić kwas folowy?
Niedługo wybieram się do gin. ale już teraz chciałabym zacząć brać...nikt nie zna dnia i godizny ;) ...

ja również biorę tylko kwas foliowy.... kiedy nie ma jakiś niedoborów w organiźmie a przyszła mama dobrze się odżywia to nie ma sensu faszerować się dodatkowo witaminami... w pierwszej ciąży też brałam tylko kwas foliowy tzn przed ciążą i przez pierwsze 3-4 miesiące ciąży

Ja na początku ciąży brałam Folik czyli kwas foliowy, później lekarz zalecił mi Matruelle ze względu na zimowy czas i mało wartościowe warzywa w tym okresie, ale nie mogłam przyjmować tych witamin, bo dostawałam mdłości i o ile nie wymiotowałam od początku ciąży to przy ich przyjmowaniu zaczęłam, więc lekarz powiedział, żebym je odstawiła i dopiero teraz (w 28tyg) dość znacznie spadła mi hemoglobina więc zapisał mi żelazo - Tardyferon

Folik to sprawdzony preparat. Tak naprawdę kwas foliowy kobiety powinny zażywać nie tylko wtedy, gdy są w ciąży. Jest to bardzo ważny składnik, którego nie powinno zabraknąć w organizmie. Ponadto kwas foliowy powinien być stosowany również podczas antykoncepcji. Minimalizuje skutki uboczne.

reklama
Witajcie obecne i przyszle mamusie! Chcialam się zapytać na temat witamin. Jestem w 16 tyg.ciazy i biore witaminy 'Materna'. Farmaceutka polecila mi brac te gdyż zawierają duza dawke jodu, a ja musze brac jako,ze nie mam w ogole tarczycy, gdyż jako male dziecko miałam raka tarczycy. Nie dawno wyczytałam dużo o witaminach z DHA i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując te bez DHA gdyż cena ich była wysoka. Jak uważacie, może lepiej je odstawiać i kupic te z DHA Materny czy skonczyc brac te witmainy? Mam duzy słoiczek i to az na 3 miesiące, wiec już nie wiem co robic.

Do góry