Witam. Jeśli chodzi o zatwardzenia to tez cos o tym wiem, moja córcia po ostrym leczeniu biegunki dostała zaparć. To czopki glicerynowe podawałam, to termometrem pomagałam, już nie wspomnę o przepajaniu, piła nawet 200 ml dziennie herbatki z kopru wloskiego czy ułatwiająca trawienie i nic. Kiedy pediatra przepisał nam wreszcie Lactulosum to była rewelacja! Juz na drugi dzien była ładna kupka i tak przez kilka dni się cieszyłam. Nie wiem jak Lactulosa działa na inne dzieci, ale u nas (corcia ma 3,5 miesiąca)co kilka dni trzeba bylo zwiekszac dawkę, bo organizm potrzebował jej jeszcze wiecej, żeby prawidlowo funkcjonować. Moje dziecko ma bardzo ciążką alergię pokarmowa i pediatra nic nie kazał wprowadzac, zadnych soczków, deserków itp. conajmniej do ukończenia 6-tego miesiaca, ale ja nie wytrzymałam. Odstawiłam Laktulose i zaczęłam podawać kaszkę z jabłkiem oraz soczki z jabłek i deserki przeznaczone dla dzieci po 4-tym miesiącu (moja miała wtedy 3 miesiące). Juz ponad 2 tygodnie nie mamy problemów z kupką i to w naturalny sposób pozbyliśmy się tego problemu, bez faszerowania farmaceutykami. Zycze powodzenia i wytrwałości.