reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kupki-temat rzeka

Lepiej nie zmieniaj mlaczka bo będzie jeszcze gorzej najpewniej. Każda zmiana mleka u nas była"odchorowywana" tygodniowym wrzaskiem:) Małe dzieci tak mają - układ pokarmowy jeszcze dojrzewa no i niestety płaczą z tego powodu. masuj i układaj na brzuszku i cierpliwie obserwuj. Nie dawaj żadnych leków.

reklama
...u noworodka karmionego mlekiem modyfikowanym kupka może być co 2-3 dni,ale i 4 nie są powodem do niepokoju.Co innego noworodki karmione piersią (ale nie o tym tu mowa) tak jak poprzedniczki doradzam kładzenie na brzuszku i masowanie brzuszka (zgodnie z ruchem wskazówek zegara!),jeżeli dzidzia jest spokojna,nie pręży się i nie płacze wszystko jest ok-ey.Pozdrawiam :)

tak jak dziewczyny powiedziały nie martw się to zupełnie normalne u takich maluszków :) jeżeli będzie trwało to naprawdę długo i będziesz widziała ze dzidzia się meczy to albo włóż TROSZECZKĘ termometru (żeby mięśnie zwieracza się rozluźniły) lub kup czopki glicerynowe ale nie nadużywaj tego bo pupka dziecka się "rozleniwi" ;p jak raz użyjesz to się nic nie stanie a jak się częściej będzie powtarzało to przy następnej wizycie u pediatry poinformuj go. może trzeba będzie zmienić mleko :) trzymam kciuki! :)

Ja tez u swoich uzywałam termometru,ale to bardziej przy kolkach,żeby maleństwu ulżyć.I nic się nie działo,nie "przyzwyczajały się".:).Ale faktycznie,jeśli tak rzadko kupa,to może warto zmienic mleko.Aha-ważne- jesli kupka jest nawet co kilka dni,ale nie zbita,to to nie zaparcie,po prostu taka dziecia uroda:).

a jaci polwcam kulki homeopatyczne nr 35. rewelacja. a espumisan mozesz podac bo ja tez dawalam mojemu synkowi jak byl taki maly.i sprobuj zmienic butelke. i do tego cieple oklady.

Organizm dziecko przyzwyczaja się do mleka modyfikowanego ok. 2 tygodni, więc spokojnie...dwa tygodnie to minimalny okres jak trzeba dać na przyswojenie, więc nie spieszyłabym się ze zmianą mleka....a być może taka uroda dziecka i na każdym mleku tak będzie do póki układ pokarmowy nie dojrzeje...

A może ma jelitówkę, albo bakterię w kale...Mój mały miał coli...tzn. nie wiem czy miał bo jeszcze czeka nas kontrolny posiew kału... okazało się też, że zmiana mleka pomogła.

Bo jeszcze wchodzą w grę zęby, ale jak synek też dostał rozwolnienia to raczej jakieś wiruśisko...

reklama
Mój synek ma również problem z kupką. Zaczęło się to od kolek, które dostał w drugim tygodniu życia. Stosowałam infacol, później sab simplex. Niby lekka poprawa, ale i tak darł się w niebogłosy i wogóle nie spał. Po 1,5 miesiąca zaczął się problem z kupką. Mały się prężył, płakał, krzyczał, nie spał, odrywał się od cycka bo nie mógł jeść (jest tylko na piersi). Nie pomagały masaże, rowerki, herbatki. Stosowała, też wodę i wodę z glukozą, probiotyki, esputicon, debridat, lactulosum (tylko w drodze wyjąków) oraz czopki. Dzisiaj moje dziecko ma 5 miesięcy i nadal ma kolki i problemy z kupką. Nie wiem jak to jeszcze długo potrwa. Byliśmy u dwóch pediatrów i na usg- wszystko w porządku. Dietę też stosuję i nic.... Biedny maluszek...

Do góry