reklama
Rozwiązanie
U mnie było to samo na początku rozszerzania diety i mimo że mój synek ma 7 miesięcy to w zależności od tego co zje to ma inną kupke. Nie martw się tym dopóki dziecko nie płacze, nie spina się i nie ma bolącego czy twardego brzuszka. Zblendowane warzywa mają jednak inną konsystencje niż mleko stąd ta zmiana konsystencji.Czy u 4,5 miesięcznego dziecka przy rozszerzaniu diety (marchew jabłko ziemniak) może się zmienić wygląd kupki tak drastycznie. Zwykle była płynna a teraz wygląda jak kulka plasteliny. Czy to normalne
Ja zaczynałam rozszerzanie diety od samych warzyw (przez 2 tygodnie) marchewka, brokuł, dynia itd. a dopiero później dołożyłam do tego owoce np. jabłuszka, gruszki, bananek.
KaJa8414
Fanka BB :)
Marchewka powoduje zaparcia, ale to nie za wcześnie trochę?
Czy u 4,5 miesięcznego dziecka przy rozszerzaniu diety (marchew jabłko ziemniak) może się zmienić wygląd kupki tak drastycznie. Zwykle była płynna a teraz wygląda jak kulka plasteliny. Czy to normalne
Zalecenie pediatry, bo mała nie jada nam chętnie mleka i nie przyrasta na wadze. Jada kaszkę kukurydzianą z mlekiem odciagnietym, bo piersi nie chce, i raz dziennie 1/3 słoiczka marchewki i 1/3 jablka już jakieś 2 tygodnie. Dopiero od 4 dni ma taką konsystencję. A co wy podjęcie na początkach rozszerzenia diety. Takie jabłko powinno być chyba w porządku na zaparcia?Marchewka powoduje zaparcia, ale to nie za wcześnie trochę?
U mojego syna też przy rozszerzanie diety zmieniła się konsystencja kupy, to normalne. Jeśli nie towarzyszą temu zaparcia i dziwny kolor to nie ma się czym martwić. A marchewka podobno ma właściwości zapierające.
Marynia88
Moderator
U mnie było to samo na początku rozszerzania diety i mimo że mój synek ma 7 miesięcy to w zależności od tego co zje to ma inną kupke. Nie martw się tym dopóki dziecko nie płacze, nie spina się i nie ma bolącego czy twardego brzuszka. Zblendowane warzywa mają jednak inną konsystencje niż mleko stąd ta zmiana konsystencji.Czy u 4,5 miesięcznego dziecka przy rozszerzaniu diety (marchew jabłko ziemniak) może się zmienić wygląd kupki tak drastycznie. Zwykle była płynna a teraz wygląda jak kulka plasteliny. Czy to normalne
Ja zaczynałam rozszerzanie diety od samych warzyw (przez 2 tygodnie) marchewka, brokuł, dynia itd. a dopiero później dołożyłam do tego owoce np. jabłuszka, gruszki, bananek.