reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinaria

Luczynko przepraszam,ze tak pozno dodaje przepisy:zawstydzona/y:
Pierwszy sie nazywa Kruszawiec, w przepisie jest z jablkami ale mozna rownie dobrze na ciasto polozyc inne owoce np.sliwki czy czeresnie. Ten przepis tez jest z wielkiego Zarcia, ale to ciasto robila moja mama jak ja jeszcze bylam mala:-):-)

Kruszawiec

Składniki
3 szklanki mąki
kostka margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
5 białek + szklanka cukru
1,5 kg kwaśnych jabłek + 2 łyżki cukru
cynamon, cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i margarynę. Posiekać. Zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalki. 2/3 rozwałkować i wylepić wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą, blachę.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Na małym ogniu gotować do czasu, aż jabłka się rozpadną. Przestudzić, doprawić cynamonem. [ja zawsze mam kilka słoików z tak przyrządzonymi jabłkami, przez co czas robienia szarlotki bardzo się skraca].

Wyłożyć masę jabłkową na ciasto. Ubić pianę, dodać szklankę cukru i ubijać jeszcze chwilę. Rozprowadzić pianę na jabłkach, a na nią zetrzeć pozostałą część wyjętego z zamrażalki ciasta.

Piec 45 minut w 180C.

i jeszce jeden przepis dla leniuszkow z portalu Wielkie Zarcie

szarlotka Emilki mamy

Składniki
3 szkl. mąki
1/3 szkl. cukru
1 kostka margaryny (250g)
mały cukier waniliowy (16g)
mały proszek do pieczenia (16g)
5 żółtek
1 - 1 i 1/2 kg jabłek

1.Jabłka umyć,obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,usmażyć.Posłodzić w zależności od własnego smaku i gatunku jabłek.

2.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
3.Wszystkie składniki wrzucić do miski i ścisnąć kilka razy.Nie mieszać dokładnie.Ciasto konsystencją ma przypominać kruszonkę.

4.Tortownicę lub średnią blachę wysmarować margaryną lub masłem.
5.Wysypać połowę ciasta.
6.Wyłożyć jabłka (mogą być jeszcze ciepłe).

7.Na jabłka wysypać resztę ciasta.

8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.Piec 1 godzinę.
9.Wyjąć,pozostawić do ostudzenia,konsumować.

zabeczko dziękuję że wrzuciłaś tu taki przepis bo skorzystałam i ciasto jest pyszen, ja jestem antytalent i to pierwsze ciasto jakie upiekłam...mąż pewnie nie uwierzy że ja to zrobiłam :-) może w ciąży odkryję że jednak coś potrafię upiec
 
reklama
Milenko a ktore ciasto pieklas, pierwsze `czy drugie?
Ciesze sie bardzo,ze moglam pomoc, ze ciasto sie udalo i smakowalo:-):happy2::happy2:
Mysle ze z dobrym przepisem nie jest trudno upiec ciasto:tak::tak:, ja zazwyczaj korzystam ze sprawdzonych przepisow, wtedy wiem ze bedzie ok. A tak na marginesie, przekonalam moja siostre do pieczenia ciast, chociaz zawsze zarzekala sie ze nie potrafi, hihi:-):-)
 
to drugie, szarlotkę :-) mąż był zachwycony polał sobie na to bitą śmietanę dodatkowo. no i zaniosłam połowę ciasta rodzicom tata się kilka razy pytał czy to ja robiłam hehe jak będziesz miała jakiś fajny przepis dla takiego tapaka kulinarnego to wrzucaj :-D
 
Ja w ten weekend próbowałam jeszcze inny przepis na szarlotke z budyniem. Banalnie prosty sposob wykonania a ciasto wyszlo przepyszne :tak: Cala rodzinka byla zachwycona, cala blacha ciasta zniknela w mgnieniu oka :-D O wiele lepszy przepis niz ten pierwszy, ktory testowalam w zeszlym tygodniu. Wiem, ze ten juz wejdzie na stale do mojej kuchni. Tym bardziej, ze ja uwielbiam budyń :-p Potem wrzuce przepis.
 
To ja już czekam :-) Nigdy nie jadłam szarlotki z budyniem, ale jak mówisz że jest taka pyszna to bardzo chętnie upiekę :-)
 
Ja w ten weekend próbowałam jeszcze inny przepis na szarlotke z budyniem. Banalnie prosty sposob wykonania a ciasto wyszlo przepyszne :tak: Cala rodzinka byla zachwycona, cala blacha ciasta zniknela w mgnieniu oka :-D O wiele lepszy przepis niz ten pierwszy, ktory testowalam w zeszlym tygodniu. Wiem, ze ten juz wejdzie na stale do mojej kuchni. Tym bardziej, ze ja uwielbiam budyń :-p Potem wrzuce przepis.
Przyłączam się do oczekiwania na przepis:-D
 
To ja już czekam :-) Nigdy nie jadłam szarlotki z budyniem, ale jak mówisz że jest taka pyszna to bardzo chętnie upiekę :-)

Przyłączam się do oczekiwania na przepis:-D

No to proszę bardzo :-)



KREMOWA SZARLOTKA


Składniki:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek (ja dałam więcej)
  • 3 szklanki mąki (zawsze przesiewam przez sitko bo wtedy ciasta wychodza lepsze)
  • 2 łyżki soku z cytryny (ja wycisnełam połówkę dużej cytryny)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny (ja zawsze robię na maśle)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (też przesiałam przez sitko)
  • 2 łyżki śmietany (kwaśnej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto (jak bedzie sie baaardzo kleic to dodajcie jeszcze troche mąki-ja tak musialam zrobic).
  2. Połowę schładzamy, a druga połowę rozwałkowujemy i wkładamy do tortownicy (ja poprostu wylozylam, nic nie walkowalam; a tortownice wysmarowalam tluszczem i wysypalam bulka tarta).
  3. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki (ja pokroilam w drobna kostke). Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i wykładamy na ciasto.
  4. Budynie gotujemy na mleku. Wylewamy na cistao, na jabłka.
  5. Całośc przykrywamy startym na tarce schłodzonym ciastem
    (ja porwalam poprostu na kawaleczki i nalozylam taka posypke).
  6. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Polecam wlozyc ta czesc do schlodzenia do zamrazarki a nie do lodowki, bo ciasto robi sie naprawde szybko i ta druga czesc nie ma czasu na schlodzenie. A najlepiej smakuje na drugi dzien jak ten budyn tak porzadnie zastygnie. Mozna posypac cukrem pudrem na gorze.

Smacznego :-)
 
poproszę o przepis:tak: przemawiają do mnie niesamowicie migdały wanilia i cynamon:tak:

więc jabłko obieramy ze skórki i drążymy środek , kupujemy ciasto francuskie i kroimy na 4 cześci jabłko układamy na środku i do wydrążonej dziury wkładamy migdały rodzynki cukier brezowy cynamon i cukier waniliowy potem ciasto składamy w taką paczuszkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem bręzowym wkładamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na 10 min i potem zmniejszamy temp do 180 i jeszcze ok 10 min możnapodawać z bitą śmietaną ;) smacznego
 
reklama
Agasz dziękuję bardzo:tak:
wskocze kiedyś do babci i zrobię bo my nie mamy piekarnika:-(
a może znacie jakieś fajne sprawdzone przepisy na słodkości bez użycia piekarnika? albo z użyciem takiego małego "podręcznego" nawet nie wiem do ilu stopni on sie nagrzewa... albo mikrofalówka:-D
 
Do góry