reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia

Ja przez 5 dni nie jadłam gotowanego, przez ten remont, ale wczoraj dożywiłam sie u mamusi i jeszcze wałówke dostałam. Do kanapek wstręt mam, mężuś też, bo przed ciążą prawie tylko na nich żyliśmy!
Marzę o pene z kurczakiem curry!!!
 
reklama
Melulu kupuje taki, jaki jest w sklepie. Nie mam wybranego. Moja babcia robi sama zakwas, ale jeszcze nie wiem jak. Musze ją wypytac :-)
 
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!

umarłam z zazdrości i poszłam po kanapkę z żółtym serem ;-)

ile można zjeść ???
czy ja wiem ....
takiego ciepłego to i z pół blaszki można :-D
 
Kurde... Melulu ja też chceeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pszepysznie wygląda.........:-paż mi ślinka cieknie, chyba się skuszę przed pracą i zajdę do piekarni:tak:(a tak starałam się tego unikać...)

tt2004553fltt.gif

a64a424a92.png
 
mniammmmmm - u mnie w domku tez jest ciasto ze śliwkami, ale jogurtowe, chyba po śniadanku sobie skosztuję, bo smaka mi zrobiłaś Melulu na ciasto - a swoją droga, bardzo smakowicie Twoje wygląda - pierwszy raz robiłaś?? jak tak, to gratulacje, wyszło super i pewnie tez tak smakuje :tak:
 
pierwszy raz robiłaś?? jak tak, to gratulacje, wyszło super i pewnie tez tak smakuje :tak:
Mamjakty, pierwszy raz ze śliwkami, wcześniej trenowałam z jabłkami, bo nauczyłam się w poprzednie święta Bożego Narodzenia (specjalnie pojechałam do babci przed świętami, żeby z nią porobić ciasta, żeby zachować rodzinne tradycje. Tylko z babcią to w ogóle robiłyśmy makowca ;-D).
A w ogóle to ciasto wyszło pycha, ale AŻ TAK nie musicie mi zazdrościć, bo mnie pokarało, hehe (post na wątku Dolegliwości ;-)).
 
Melu chyba zaraz tez się zabioe i cos upiekę ale póki co zjem pączka..

Co do zakwasu to robie go tak :
do dużego słoja (takiego po ogórkach któreluzem w sklepie sprzedają (wysokość ok 40-50cm) wkładam obrane drobno pokrojone ok. 2 kg buraków potem zalewam letnia przegotowana wodą na górę daję kromke chleba najlepiej razowego i przykrywam talerzykieem a następnie odstawiam w ciepłe miejsce na ok 3 tyg.. potem zlewasz przez gazę i mieszasz z wywarem ze słodkich buraków .. i gotowe:-)
 
reklama
Madzia - aż tak długo ten zakwas robisz? moja mamuśka robi dla mnie taki zakwas do picia, bo mi lekarz kazał i w sumie robimy podobnie jak Ty, dodajemy jeszcze ząbek czosnku (jak kto lubi) i odstawiamy na kilka dni :tak: 3-4 dni dokładnie.
 
Do góry