reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
nam wczoraj powiedziala,ze mozna podawac gluten jesli obiadki na pewno nie uczulaja. ale nie byla jakos megaprzekonywująca, że powinnam juz teraz wproadzic gluten - powiedziala ino że już można...za to caly czas dopatruje sie krzywicy u młodego bo ma z tyłu płaską głowke...już nawet równo z tesciowa odpowiadamy na jej pytania, że sie główka NIE poci, że TAK - jest mniejsza od klatki piersiowej i TAK - młody rozwija sie ok ;-)

Ja gdzieś czytałam że dzieciom karmionym piersią powinno się wprowadzić gluten po 4 miesiącu a na mleku modyfikowanym po 5. Pisało że powinno się dawać 2-3 g dziennie systematycznie przez 2 miesiace i to chroni przed jakąś chorobą.

to sa nowe zalecenia lekarzy, stare zalecenie mowia aby podak gluten ok 10 msc a tak naprawde nigdy nie wiadomo ktory sposob lepszy :-p ja podam gluten jak mi lekarz powie a na razie sie z nim nie spiesze :no:

powiem Wam mamuśki że ja trzymałam się tych starych zasad i oile przedwcześnie zawsze dawałam maluchom dania stałe, to z glutenem czekałam, jakoś się troszke cykałam. Mój kochany braciszek jest na djecie bezglutenowej juz przeszło 20 lat, moze to mnie zawsze troszke blokowało. Ja też nie podaje dzieciom tych kaszek, czy kleików, bo moje maluchy poprostu ich nie lubią, zadno nie chciało jeść. Ja teraz daje zupki, deserki, danonki, biszkopcik nasączony startym owocem lub wymieszany z jakimś deserkiem, potem jak pojawi się pierwszy zębal, tak ok 6-7 miesiąc zaczne dawać chrupeczki kukurydziane, biszkopcik tak do raczki, a dopiero jak mały będzie miał 10 mieś jedzonko które posiada gluten. tzn. jakieś śmieszne kanapeczki, kluseczki, czy placuszki. Ja Wam nie podpowiem kochane, ja mam to fantastyczne szczęście że moje maluszki nigdy nie były uczuleniowcami, żadnych dziwnych akcji z zywieniem nie miałam, jedynie Maurycy nie mógł jeść nigdy keczapu i monte, tak to wszystko jest i było ok. Ja czekam z glutenem, teraz maxiol pięknie mi je wszystkie obiadki i deserki, przybiera na wadze, wszystko jest ok, ja czekam z tym glutenem:-):-):-)

Ja tez glutenu nie podaję, jak się pojawi w gotowych produktach które dla Zuzi kupuję, to na pewno będzie w dobrym momencie.

A dzisiaj mała tak mi zaglądała do talerza podczas obiadu, że postanowiłam dać jej spróbować mojego ziemniaka. Strasznie się skrzywiła i wypluła z impetem, a tymi ze słoiczka to się małpa zajada :-D:dry::-D

a ja mam takie pytanko:
od 3 tygodni daję małemu soczki. wszędzie piszą, że dziecko do roku może wypijać 150ml soczku dziennie. i tu pytanie;-) : czy jest jakieś ograniczenie co do ilości herbatki czy wody??:confused: niby każdy ma inne zapotrzebowanie na picie ale nie wiem czy do tego też nie ma wytycznych:confused: tzn wydaje mi się, że co do wody to może nie, ale herbatki?:confused: sama nie wiem:zawstydzona/y:

Ja bylam wczoraj u lekarza i rozmawialam z nim o żywieniu. O żadnym glutenie nic nie wspominal i tu pojde za rada miki i nie bede mu dodatkowo dawala!!! Doktor powiedzial ze dopiero za 2 tyg mam zaczac od sloiczków jednoskladnikowych a dopiero za miesiąc sprobowac kaszki. Matek jest mlodszy od waszych pociech bo ma dopiero 4 miesiące i tydzień i na pewno Wy jesteście juz dalej:)

pbg ja tez dalam posmakowac malemu ziemniaka z obiadu i otwieral buzie bo chcial jeszcze:-)ale jescze wieksza ochote mial na kotlta:-Dniestety na to bedzie musial jeszcze troche poczekac;-)

miki zjakiej firmy kupujesz biszkpciki dla Maxia,bo ja ostatnio kupilam z heinza i mi nie smakowaly,wiec nie dalam ich malemu,zreszta to nie byly nawet prawdziwe biszkopty:oo:

reklama
labudka a nie możesz po prostu zrobić małemu badań w kierunku krzywicy ???

no niby bym mogła, ale moim zdaniem młody nie ma ani jednego objawu krzywicy, a płaska głowka jest od leżenia. wiem, ze młody ma poszerzone przestrzenie wewnątrzmózgowe, bo robiłam usg i pod koniec lipca robimy kontrolne i prawdopodobnie od tego głowka jest 'dziwna'. nasz nefrolog, który prowadzi młodego odkąd miał zapalenie układu moczowego, twierdzi, ze dzieci z objawami krzywicy sa zawsze słabe, a Borys to silna bestia. wiec nie chce męczyć młodego dodatkowymi badaniami. u nas w rodzinie jest sporo wielkich głow ;-) a to spłaszczenie ponoc ma zaniknac jak dziecko zacznie siedziec czy chodzic. młody od poczatku był kładziony na plecach, bo tak mi wbili do głowy Ci od bioderek. na brzuchu niekoniecznie lubi lezec, wiec wiekszosc czasu spedza na plecach i mysle,ze od tego to spłaszczenie. tylnie ciemiączko zarosło, przednie coraz mniejsze, obwód głowki mniejszy niz klatki piersiowej wiec naprawde mysle że nasz pediatra troche przesadza

Do góry