reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Kinga 1 , miałam, jak już mi przypomniałaś to miałam duży zapas, ale dokładnego wyniku nie pamiętam. Wszystkie wyniki badań miałam ok więc się w nie tak bardzo nie wczytywałam. Z mężem mam problem, bo DNA plemników ma fatalne i według mnie nadajemy się bardziej na IMSI niż ICSI, ale nic się nie odzywam, bo nie jestem lekarzem. Może dlatego z 12 pobranych ładnie rozwinęły się tylko 4 :confused2:

31 lat, 4lata starań
Fragmentacja DNA u męża
4 nieudane IUI
W trakcie ICSI (12 komórek, 6 zarodków, transfer 2, 2 mrozaczki)

reklama
Milenek - ja tam by się na Twoim miejscu odzywała. Ja się pytałam dr czy w naszym przypadku nie będzie inna lepsza metoda i na czym polega IMSI ( u nas akurat emek ma dobre wyniki, ostatnio tylko coś mu mało nasienia wyszło ilościowo, ale poza tym jakościowo było ok).

Kinga 1 Wiem, że masz rację, ale już się stało i mam nadzieję, że już nie będę musiała wypróbować tej drugiej metody :);-) w środę 10.04 idę zbadać sobie betę, ale na razie nie mogę sobie znaleźć miejsca w domu. Staram się nie przemęczać i siedzę przy kompie z pilotem w ręku i myślę i myślę :no: jak tu w poniedziałek do pracy wrócić?:szok:

31 lat, 4lata starań
Fragmentacja DNA u męża
4 nieudane IUI

Milanek to znalazłam:
Obecnie oprócz metody ICSI stosuje się również nową metodę IMSI(ang. intracytoplasmic morphologically selected sperm injection – docytoplazmatyczne podanie wyselekcjonowanych morfologicznie plemników), polegającą na selekcji komórek plemnikowych przed przystąpieniem do procedury zapłodnienia in vitro. Bez względu na metodę zapłodnienia, po kilku dniach hodowli zarodek umieszcza się w macicy.Podstawą opracowanej przez izraelską klinikę Meir Hospital pod kierownictwem prof. Bartoov metody in vitro IMSI jest wykorzystanie mikroskopu optycznego z cyfrowym torem obrazowym, który pozwala oglądać plemniki na ekranie monitora w powiększeniu rzędu 6000 razy – wielokrotnie większym niż zwykle stosowane powiększenie około 400 razy.

Asia, Martka, ja tez nie wiedziałam ze np Clexane trzeba na noc. Ja mam caluśki brzuch w sinikach i krwiakach. Ale jak tam mówicie to będę przestawiała się na dawkowanie an noc. Ale poczekam na jutrzejszy wynik bo może już w ogóle będę musiała odstawić leki...;/

Asiu, na razie za wcześnie na odczuwanie czegokolwiek ja pamiętam ze już bliżej punkcji czułam jajniki. Spokojnie:)

Dziewczyny a u mnie tez dzisiejszy wynik tżz jest zafałszowany przez ovitrelle. Czy ja kiedyś doczekam się prawdziwego dużego wyniku? eh.... Pierwszy raz odbieram będę gdzie jest inny wynik niż <2... eh. Szkoda, że to tylko od leków. Ale nadzieje umiera ostatnia. Czekam do jutra...

Milanek, myślę ze jak wrócisz do pracy to będzie Ci łatwiej:) To czekanie jest najgorsze... oj tak.. wiem coś o tym... ten stres i niepewność...Nie kusi Cię żeby sprawdzić wcześniej?:)

reklama
Asia 77 Tak, czytałam na temat tej metody i czuję, że byłaby lepsza dla mnie i męża ze względu na jego słabe parametry nasienia - przede wszystkim fragmentacji DNA, ale to tylko moje zdanie. Lekarz zdecydował inaczej i tak jesteśmy po ICSI no i mam nadzieję, że to pierwsze i ostatnie. Ciekawe ile kosztuje IMSI? Droższe od ICSI? Chyba tak bo bardziej dokładne:tak:

A tak przy okazji może któraś miała jakieś ciekawe objawy w 8 dniu po transferze? Tak z nudów pytam:-)

31 lat, 4lata starań
Fragmentacja DNA u męża
4 nieudane IUI

Do góry