reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dzień dobry 🙂
Proszę o poradę Pań po transferze. Jakie leki i w jakich dawkach bierzecie ? Ja biorę estrofem, duphaston i luteine. Estrofem i duphaston brałam już przed transferem 3x1 tabletka. Transfer się udał, Jestem w 6 tc. Problem jest taki że mam okropne, całdniowe mdłości. Nic nie mogę jeść i cały czas wymiotuje. Jestem strasznie słaba. Mam już synka też po in vitro i pierwsza ciąża też tak wyglądała. Teraz dopiero skojarzyłam że mdłości mogą być przez wysoki poziom progesteronu i estrogenu. W pierwszej ciąży jak tylko odstawiłam w 12tc leki to odrazu przeszło.
Proszę powiedzieć jakie stosujecie leki i w jakich ilościach?
Dodam jeszcze że u nas Problem jest ze strony męża a ja jestem zdrowa. Czy muszę dlatego brać tyle leków?
Wszystko zależy od tego czy transfer był na cyklu naturalnym czy sztucznym . Ja miałam na sztucznym ( obecnie 21 TC) i Estrofem brałam tylko do pozytywnego testu . Później schodziła. Stopniowo ( w ciągu tygodnia zeszłam całkowicie ) progesteron. Brałam duzoo 1200 mg do około 17 TC . Obecnie bez leków

reklama
Właśnie weszłam do domu ... No więc na 100% będzie synek 😍😍 moje marzenie kolejne się spełnia. Pierwsze o dziecku drugie o synku 😍😍
Młody waży już 404 gram ( dziś według om 20+1 ) dostałam skierowanie na echo serca maluszka ... Wszystko prawidłowe lecz niektóre rzeczy nie do oceny przez sprzęt ... Ja nie wiem jak ludzie mogą płacić za badania po 400 zł a i tak nic nie widać 🙈🤦‍♀️
Wyszło że jestem za gruba 🙈🙈🤦‍♀️ ( chyba muszę ograniczyć jedzenie i wprowadzić trochę więcej ruchu 🙈🙈) no i pozdrawiamy wszystkie forumowe ciotki ❤️❤️❤️❤️

Ps . Mama dostała milion zdjęć ale ani jedno nie jest 3d

Właśnie weszłam do domu ... No więc na 100% będzie synek 😍😍 moje marzenie kolejne się spełnia. Pierwsze o dziecku drugie o synku 😍😍
Młody waży już 404 gram ( dziś według om 20+1 ) dostałam skierowanie na echo serca maluszka ... Wszystko prawidłowe lecz niektóre rzeczy nie do oceny przez sprzęt ... Ja nie wiem jak ludzie mogą płacić za badania po 400 zł a i tak nic nie widać 🙈🤦‍♀️
Wyszło że jestem za gruba 🙈🙈🤦‍♀️ ( chyba muszę ograniczyć jedzenie i wprowadzić trochę więcej ruchu 🙈🙈) no i pozdrawiamy wszystkie forumowe ciotki ❤️❤️❤️❤️

Ps . Mama dostała milion zdjęć ale ani jedno nie jest 3d
Gratulacje ❤️ pierwszy raz słyszę żeby lekarz skierował na echo bo ma kiepski sprzęt , chyba bym się wyklucia o zniżkę 🤪

Gratulacje ❤️ pierwszy raz słyszę żeby lekarz skierował na echo bo ma kiepski sprzęt , chyba bym się wyklucia o zniżkę 🤪
Byłam ostatnia pacjentka ... Tzn miałam być ostatnią bo jeszcze jedna kobieta była po mnie ... I nie zmierzyła przepływów itp. opisując jako nie do oceny a na skierowaniu napisała że przez warunki techniczne 🤷‍♀️ byłam na NFZ

Dzień dobry 🙂
Proszę o poradę Pań po transferze. Jakie leki i w jakich dawkach bierzecie ? Ja biorę estrofem, duphaston i luteine. Estrofem i duphaston brałam już przed transferem 3x1 tabletka. Transfer się udał, Jestem w 6 tc. Problem jest taki że mam okropne, cadniowe mdłości. Nic nie mogę jeść i cały czas wymiotuje. Jestem strasznie słaba. Mam już synka też po in vitro i pierwsza ciąża też tak wyglądała. Teraz dopiero skojarzyłam że mdłości mogą być przez wysoki poziom progesteronu i estrogenu. W pierwszej ciąży jak tylko odstawiłam w 12tc leki to odrazu przeszło.
Dodam jeszcze że u nas Problem jest ze strony męża a ja jestem zdrowa. Czy muszę dlatego brać tyle leków?
podejrzewam ze podeszłas na cyklu sztycznym wiec nie było owulacji. Nie wytwarzasz swoich hormonów wiec musisz je brać do 12tyg. Wtedy łożysko przejmuje role trzymania ciąży a nie hormony. Ja tez brałam estrofem 3x1 i utrogestan 3x1, estrofem do 12tyg a progesteron prawie do 17tyg
Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się czy można zmniejszyć dawkowanie leków bo długo tak nie wytrzymam. Będę dzwonić do lekarza który mnie prowadzi.

Zawsze dodatkowe dokładne badanie nie zaszkodzi :) ja tez byłam z maluszkiem na echo :)
Ogólnie żałuję że poszłam wczoraj ... Mogłam poczekać i iść do lekarza do którego chciałam iść.... A że mi odwołali wizytę w poniedziałek , nie chciałam czekać do marca to zapisałam się do babki u której robiłam prenatalne ... Okropna !!! Nie można się odzywać , tylko ona mówi , maska na nosie , nie pod bo każą na !! I dziecko musi z nią współpracować ... 🤦‍♀️ Ogólnie wszystko jest dobrze tylko niektórych rzeczy nie mogła zmierzyć ... Ale 6 marca mam swojego lekarza i wiem że mi wszystko dokładnie zbada... A już 23 ( za miesiąc ) zapisałam się na echo ...

Wszystko zależy od tego czy transfer był na cyklu naturalnym czy sztucznym . Ja miałam na sztucznym ( obecnie 21 TC) i Estrofem brałam tylko do pozytywnego testu . Później schodziła. Stopniowo ( w ciągu tygodnia zeszłam całkowicie ) progesteron. Brałam duzoo 1200 mg do około 17 TC . Obecnie bez leków
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Transfer był na cyklu sztucznym.

Dzień dobry 🙂
Proszę o poradę Pań po transferze. Jakie leki i w jakich dawkach bierzecie ? Ja biorę estrofem, duphaston i luteine. Estrofem i duphaston brałam już przed transferem 3x1 tabletka. Transfer się udał, Jestem w 6 tc. Problem jest taki że mam okropne, cadniowe mdłości. Nic nie mogę jeść i cały czas wymiotuje. Jestem strasznie słaba. Mam już synka też po in vitro i pierwsza ciąża też tak wyglądała. Teraz dopiero skojarzyłam że mdłości mogą być przez wysoki poziom progesteronu i estrogenu. W pierwszej ciąży jak tylko odstawiłam w 12tc leki to odrazu przeszło.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się czy można zmniejszyć dawkowanie leków bo długo tak nie wytrzymam. Będę dzwonić do lekarza który mnie prowadzi.
moim zdaniem to kwestia ciąży, ja nie miałam ani mdłości ani wymiotów. Po 1trymestrze - czyli ok 12tyg przechodzą mdłości pewnie powiązałas je z odstawieniem leków

reklama
Do góry