reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

@Kocka z tego co pamiętam, to Ty chyba pisałaś o ciąży pozamacicznej w in vitro. Czy mogłabyś mi przypomnieć dlaczego blastocysta wraca czasem do jajowodu?
Po zabiegach in vitro ciąże pozamaciczne zdarzają się w 2-5% przypadków. Pierwsza ciąża po in vitro (jeszcze przed Luise Brown) była ciążą pozamaciczną. Po transferze zarodki nie implantują się od razu w śluzówce macicy, lecz przez pewien czas (zależnie od tego, w którym dniu od punkcji odbywa się transfer) „krążą” w niej, nie jest więc możliwe dokładne określenie miejsca, w którym się zagnieżdżą, nawet przy wykorzystaniu aparatu USG podczas zabiegu przeniesienia ich do macicy. Nieraz siłą niewyczuwalnych skurczów macicy są w tym czasie wciskane np. do jajowodu.
Odpowiedz embriolog Novum.
Skurcze = wysoki poziom estradiolu.
Kiedyś tez czytałam o zaburzonym ruchu rzęsek w jajowodach. Nie wiadomo czy to IVF. Należy pamiętać, ze czesc kobiet traci jajowody przez cp i dopiero podchodzi do IVF. A może to brzydko mówiąc „pula” kobiet a nie sama metoda.
Sorry za duży skrót, ale bliźniaki mi żyć dzisiaj nie dają.

reklama
Po zabiegach in vitro ciąże pozamaciczne zdarzają się w 2-5% przypadków. Pierwsza ciąża po in vitro (jeszcze przed Luise Brown) była ciążą pozamaciczną. Po transferze zarodki nie implantują się od razu w śluzówce macicy, lecz przez pewien czas (zależnie od tego, w którym dniu od punkcji odbywa się transfer) „krążą” w niej, nie jest więc możliwe dokładne określenie miejsca, w którym się zagnieżdżą, nawet przy wykorzystaniu aparatu USG podczas zabiegu przeniesienia ich do macicy. Nieraz siłą niewyczuwalnych skurczów macicy są w tym czasie wciskane np. do jajowodu.
Odpowiedz embriolog Novum.
Skurcze = wysoki poziom estradiolu.
Kiedyś tez czytałam o zaburzonym ruchu rzęsek w jajowodach. Nie wiadomo czy to IVF. Należy pamiętać, ze czesc kobiet traci jajowody przez cp i dopiero podchodzi do IVF. A może to brzydko mówiąc „pula” kobiet a nie sama metoda.
Sorry za duży skrót, ale bliźniaki mi żyć dzisiaj nie dają.
Wielkie dzięki za odpowiedź :)

@CzekajacNaCud nie wierzę w to co przeczytałam, dostałam podwojny cios bo dzisiaj z płaczem zadzwonił przyjaciel męża, stracili dziewczynkę w 7 miesiącu przez pieprzona infekcje 😭😢 przyszłam na forum Was poczytać, żeby zobaczyć jak tam Wasze małe sukcesy i się trochę pocieszyć, jest mi bardzo źle z tą informacją tym bardziej , że tyle przeszłaś, wszystko co napiszę w żaden sposób nie ukoi Twojego bólu , ale pamiętaj Ten u Góry czuwa nad Tobą I całą Twoją rodzina,więc teraz daj sobie czas na żałobę po stracie i wracaj do Nas silniejsza , kiedy uznasz że to będzie ten moment ! Przytulam mocno ! ♡

@Będęwkoncumama! Mozesz wykreslic mnie juz z kalendarza z wizyta z 21.10..
Bylam dzis na przyspieszonej wizycie, serduszko juz nie bije.. jutro szpital;)
Trzymam kciuki za Was wszystkie i oby Wam sie udalo ;*
Boże, jak mi przykro. Po prostu osłupiałam czytałam Twoja wiadomość. Mimo, że sama przeżyłam strate, a nawet dwie...nigdy nie wiem co powiedzieć w takim momencie. 😔 mocno Cie ściskam.

Dziewczyny czy któraś z Was używa (jeśli tak od którego tygodnia ciąży) detektor tętna?
Czytałam ze nie ma żadnych przeciwskazan i jest w pełni bezpieczne, ale im mniejszy płód tym ciężej do namierzenia 🤔
Macie jakieś doświadczenia?

Dziewczyny czy któraś z Was używa (jeśli tak od którego tygodnia ciąży) detektor tętna?
Czytałam ze nie ma żadnych przeciwskazan i jest w pełni bezpieczne, ale im mniejszy płód tym ciężej do namierzenia 🤔
ja nie używałam choć miałam dostęp bo koleżanka w ciąży to miała ale ja z panikara jestem to się nie nakręcałam tym bo nie raz w szpitalu nie mogły znaleźć to jak ja bym sobie w domu nie znalazła to zawał murowany

Ja używałam cala ciążę odkąd tylko znalazlam dźwięk serca...wiedziałam że było to w niektórych opinii przegięcie ale tak bardzo panicznie bałam się straty ciąży że musiałam sprawdzać czy serce bije zwłaszcza że czas od wizyty do wizyty się strasznie dłużył...

reklama
Ja używałam cala ciążę odkąd tylko znalazlam dźwięk serca...wiedziałam że było to w niektórych opinii przegięcie ale tak bardzo panicznie bałam się straty ciąży że musiałam sprawdzać czy serce bije zwłaszcza że czas od wizyty do wizyty się strasznie dłużył...
Pamiętasz od którego tygodnia zaczelas próbować? Producent mówi ze od 12, ale wiem ze dziewczyny znajdowały bicie serca już w 10tc.

Do góry