reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Hej dziewczyny,

czytam Was od dłuższego czasu, ale się nie udzielam, bo in Vitro dopiero przede mną.
Podziwiam Wasze zaangażowanie i trzymam kciuki za każdą z osobna!

Szukam dziewczyn, które mają problemy genetyczne i podchodziły do IVF z badaniami PGD/PGT. Zmagam się z translokacją robertsonowską (15;22) i po ostatnich stratach zdecydowaliśmy się podejść do IVF.
Dodam, że mam już trzyletniego zdrowego syna poczętego naturalnie. Chętnie poznam historie dziewczyn z podobnym problemem w kontekście samego IVF, ile jaj udało się zdrowych wyhodować, ile pobrać z punkcji itp.

Życzę Wam nadal dużo cierpliwości i aby chęć posiadania dzieci nie zawładnęła całym naszym życiem i poczuciem szczęścia i spełnienia.

Rozumiem po twoim poście że pierwszy transfer miałaś nieudany 😔 na jakim etapie jesteś teraz?
Transfer był udany, ale między 5 a 6 tygodniu było zatrzymanie akcji serca i poronienie :(

Teraz próuję się psychicznie pozbieram, czekam aż przestanę krwawić i mam zamiar sprawdzić na usg, czy macica się oczyściła. Jeśli tak, czekam kiedy mogę przyjąć następny transfer. Mam jeszcze 2 blastki mrożone.

Hej dziewczyny,

czytam Was od dłuższego czasu, ale się nie udzielam, bo in Vitro dopiero przede mną.

Szukam dziewczyn, które mają problemy genetyczne i podchodziły do IVF z badaniami PGD/PGT. Zmagam się z translokacją robertsonowską (15;22) i po ostatnich stratach zdecydowaliśmy się podejść do IVF.
Dodam, że mam już trzyletniego zdrowego syna poczętego naturalnie. Chętnie poznam historie dziewczyn z podobnym problemem w kontekście samego IVF, ile jaj udało się zdrowych wyhodować, ile pobrać z punkcji itp.

Życzę Wam nadal dużo cierpliwości i aby chęć posiadania dzieci nie zawładnęła całym naszym życiem i poczuciem szczęścia i spełnienia.
Taką translokację ma mój partner. Ja miałam kariotyp prawidłowy.

Z 18 komórek udało się zapłodnić 5, z czego 3 wyszły po badaniach genetycznie zdrowe.
Mieliśmy też zastosowaną procedurę FAMSI.

Hej dziewczyny,

duzo dziewczyn korzystało z PGS lub PGD. @Evela.6 i @Pchełka216 wywołuje was :-)

Gratuluje synka :-) co do ilosci komórek zależy to od AMH i leków. Jeżeli, AMH wysokie to komórek będzie duzo. Czy poprawne genetycznie to już zależy od predyspozycji i wieku.
Co do zarodków to już niewiadomo jak będzie.statystycznie jest tak, ze na 16-18 komórek przypadają 3 zdrowe zarodki. Bywa, ze jest ich więcej, albo nie ma wcale.
Jednak regułą jest jak pisałam wyżej:-)
Powodzenia!

Hej dziewczyny,

Witamy 😘

Ja mialam PGD , 4 zarodki przebadane , 4 zarodki zdrowe. U nas wskazaniem byla wysoka fragmentacja u meza .

„Mieć rację, to za mało by zwyciężać”

Ja mocno związana jestem z tym cytatem.
W ziemi pełno kości tych co mieli odwagę.
Na cmentarzach pełno tych co mieli pierwszeństwo.

Ja chyba nie jestem materiałem na bohaterkę i wojowniczkę.

W psychiatrii staramy się naprawiać błędy rodziców. I psychiatria z tym przegrywa. Jakie narzędzia pomogą, gdy rodzic głupi, ślepy ..
Czyli jeżeli dobrze rozumiem to nie warto robić nic? Bo walka z góry jest przegrana?
Rozumiem twoje obawy bo są realne, ale ja nie mam w sobie zgody na takie etykietowanie ludzi jak się odbywa obecnie.
Dodając argument do dyskusji jeszcze jeden. Będziesz mówić dzieciom, ze IVF jest ok, dzieci poczęte ta metodą są ok. A jaką to ma wartość kiedy twoje dziecko się o tym dowie? Bo moim zdaniem skoro to jest ok, to czemu zatajasz/ kłamiesz.
Przecież to podwójna moralność? No chyba ze się mylę wytłumacz proszę:-)

duzo dziewczyn korzystało z PGS lub PGD. @Evela.6 i @Pchełka216 wywołuje was :-)

Gratuluje synka :-) co do ilosci komórek zależy to od AMH i leków. Jeżeli, AMH wysokie to komórek będzie duzo. Czy poprawne genetycznie to już zależy od predyspozycji i wieku.
Co do zarodków to już niewiadomo jak będzie.statystycznie jest tak, ze na 16-18 komórek przypadają 3 zdrowe zarodki. Bywa, ze jest ich więcej, albo nie ma wcale.
Jednak regułą jest jak pisałam wyżej:-)
Powodzenia!
hejka:) u nas tak jak statystycznie pisze @kate_p7 z 20 komórek zaplodnilo się poprawnie 17. Było 5 blastocyst z czego 3 poprawne. U nas ciążę naturalne z wadami genetycznymi stąd in vitro. Nasze kariotypy poprawne.
komórek dojrzałych po punkcji miałam 31- mam wysokie amh.

reklama
Hej dziewczyny,

My mieliśmy PGD ze względu na wysoka fragmentację dna plemników. Na 12 dojrzałych komórek mamy 11 blastocyst. Z 6 badanych 4 zdrowe, 5 jeszcze niezbadanych.

Do góry