reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Nacięcie otoczki? To się robi na blastkach.
Wrzucam z invicta ale jest duzo klinik w spał które robią i art ze po mrozeniu to pomaga
No to wielki ch… w tej klinice odchodza od tego:/ i nawet tego nie wiedzialam. Jestem w czarnej d bo juz tego nie sprawdze i nie zmienie:/

No to wielki ch… w tej klinice odchodza od tego:/ i nawet tego nie wiedzialam. Jestem w czarnej d bo juz tego nie sprawdze i nie zmienie:/
Spokojnie może są jakieś nowe wytyczne i część klinik już się stosuje, albo im nie wychodzi:p To niech lepiej nie robią bo można uszkodzić zarodek.Może to nie będzie potrzebne bo same się wylegną z otoczki. Nie każdy ma to szczescie ze odrazu trafia na „tego” lekarza czy „tę” klinikę. Poza tym jeszcze wyniku transferu nie znasz:-)

@kate_p7 proszę napisz co Ty sądzisz, bo ja po wizycie nie umiem się ogarnąć. Jutro mam 14 dc, dziś pecherzyk miał koło 16 mm, niby w jednym ułożeniu miał 18 mm w innym trochę mniej. Doktorka kazała mi wziąć jutro rano otrive, a już popołudniu progesteron I w piątek transfer. A mi się wydawało,że po otruvel pecherzyk pęka po około 36 godzinach i wtedy jest owulacja i od tego liczy się 5 dni. Co Ty sądzisz?

@kate_p7 proszę napisz co Ty sądzisz, bo ja po wizycie nie umiem się ogarnąć. Jutro mam 14 dc, dziś pecherzyk miał koło 16 mm, niby w jednym ułożeniu miał 18 mm w innym trochę mniej. Doktorka kazała mi wziąć jutro rano otrive, a już popołudniu progesteron I w piątek transfer. A mi się wydawało,że po otruvel pecherzyk pęka po około 36 godzinach i wtedy jest owulacja i od tego liczy się 5 dni. Co Ty sądzisz?
Muszę pomyśleć:-) bo nie znam jednoznacznej odpowiedzi. Mało osób idzie na cyklu naturalnym.

Spokojnie może są jakieś nowe wytyczne i część klinik już się stosuje, albo im nie wychodzi:p To niech lepiej nie robią bo można uszkodzić zarodek.Może to nie będzie potrzebne bo same się wylegną z otoczki. Nie każdy ma to szczescie ze odrazu trafia na „tego” lekarza czy „tę” klinikę. Poza tym jeszcze wyniku transferu nie znasz:-)
Dziekuje Ci za dobre slowo❤️

Ja podchodziłam do In vitro w macierzyństwie w Krakowie i szczerze polecam 💪. Niby nie jestem “trudnym “ przypadkiem bo u mnie tylko niedrożne jajowody - ale jest tam naprawdę dużo fajnych lekarzy 💪 . Zawsze można się umówić na 1 wizytę, przedstawić swoje badania i historie , sprawdzic podejscie i plan lekarza 💪
Ja tez polecam centrum macierzynstwo, przenioslam sie tam z innego miejsca i jestem zadowolona:)

reklama
Dzień transferu wyznacza się licząc od kolejnego dnia po owulacji w zależności od tego ile dni ma zarodek ( np dzień owulacji to dzień 0 + 2,3 lub 5 dni = dzień transferu). W cyklu naturalnym lekarz może zlecić przyjęcie zastrzyku (ovitrelle, prengyl) gdy pęcherzyk jest już odpowiednio dojrzały. Czyli na ok 36 godzin przed dniem 0 (dniem owulacji), lub monitorować pacjentkę do dnia wystąpienia i potwierdzenia owulacji na USG. Pomimo że jest to cykl naturalny i progesteron jest produkowany przez ciałko żółte powstałe z pękniętego pęcherzyka zaleca się suplementację dodatkowym progesteronem, a w niektórych przypadkach również estrofem.

Do góry