reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Trzymam kciuki!!

Kurka mój Kuby brał profertil i nie zrobiliśmy badania nasienia żeby ocenić czyy to cos dało. Ale jak się uda zajść to znaczy że dało.

Boshe ale dawką proga!

Kciuki za wszystkie i miłego dnia!!
No dawka okrutna😭 odczuwam to, ale w badaniach mam raz 31 raz 25 prog wiec niski. Dlatego mam brac tak jak biore, ale ja od zawsze mialam niedomoge lutealna i zero progesteronu w drugiej fazie cyklu moze to przez to.

reklama
@kate_p7 proszę napisz co Ty sądzisz, bo ja po wizycie nie umiem się ogarnąć. Jutro mam 14 dc, dziś pecherzyk miał koło 16 mm, niby w jednym ułożeniu miał 18 mm w innym trochę mniej. Doktorka kazała mi wziąć jutro rano otrive, a już popołudniu progesteron I w piątek transfer. A mi się wydawało,że po otruvel pecherzyk pęka po około 36 godzinach i wtedy jest owulacja i od tego liczy się 5 dni. Co Ty sądzisz?
A wiec progesteron wzrasta po piku LH chyba czyli teraz zastrzyk z ovitrell to hcg które napędza produkcje progesteronu. Chyba tak jest po piku LH on indukuje owulacje, ale podawane jest hcg. Moim zdaniem lekarka dobrze myśli.
Zobacz to:

SQi2MzkfF3OaZ5b2wQpN7v079Ozu3uKRaqLrr_nfw-X5ObizuI0XjbhxY27rnRgSin1NbM6zcFgeEwsyR_yHpSuzaZkvBNz7wzRsdwx3iofsYQLxj61IPykpvLINl9duWMTTXZWI

Tak powtarzałam nie drgnela odstawiłam leki i czekam na @
Tule mocno ❤️❤️❤️to straszne 😔jest mi ogromnie przykro 😔 Daj sobie teraz chwilę czasu ❤️❤️❤️❤️

No to mnie uspokoiłaś, ja niby będę mieć 6 dni wcześniej ten zastrzyk a myślałam, ze to jeszcze wcześniej powinno być. A progesteronu to dużo masz.
Nie jest aż tak wysoki Fredzioszek też bierze podobne dawki 😉 każdy ma stężenie leków dopasowany do siebie 😉

Dzień transferu wyznacza się licząc od kolejnego dnia po owulacji w zależności od tego ile dni ma zarodek ( np dzień owulacji to dzień 0 + 2,3 lub 5 dni = dzień transferu). W cyklu naturalnym lekarz może zlecić przyjęcie zastrzyku (ovitrelle, prengyl) gdy pęcherzyk jest już odpowiednio dojrzały. Czyli na ok 36 godzin przed dniem 0 (dniem owulacji), lub monitorować pacjentkę do dnia wystąpienia i potwierdzenia owulacji na USG. Pomimo że jest to cykl naturalny i progesteron jest produkowany przez ciałko żółte powstałe z pękniętego pęcherzyka zaleca się suplementację dodatkowym progesteronem, a w niektórych przypadkach również estrofem.
No a u mnie jakoś inaczej mi to rozpisali. Bo jutro rano mam otrivel i popołudniu już mam progesteron włączyć, a w piątek transfer.

A wiec progesteron wzrasta po piku LH chyba czyli teraz zastrzyk z ovitrell to hcg które napędza produkcje progesteronu. Chyba tak jest po piku LH on indukuje owulacje, ale podawane jest hcg. Moim zdaniem lekarka dobrze myśli.
Zobacz to:

SQi2MzkfF3OaZ5b2wQpN7v079Ozu3uKRaqLrr_nfw-X5ObizuI0XjbhxY27rnRgSin1NbM6zcFgeEwsyR_yHpSuzaZkvBNz7wzRsdwx3iofsYQLxj61IPykpvLINl9duWMTTXZWI
Dziękuję Ci bardzo😘 a jak się czujesz, kiedy masz teraz kontrolę? Ja w tym tygodniu miałam tragedię w pracy i forum czytalam, ale mogal coś przeoczyć.

Dziewczyny czy któraś któraś was bierze progesterone besins? Ja jakieś 30 po wzięciu mam takie zawroty głowy że stać na mogę. Trwa to jakieś 30 minut i się uspokaja. Czy to normalne? I czy którejś z was lekarz kazał rozgryzać te kaspulki?
Rozgryźć 😱😱😱😱 nigdy w życiu . Ja brałam za każdym razem i nic mi nie było ...

Dziewczyny masakra jakas. Dzisiaj jest 26 dpt 3-dniowego zarodka. Wszystko super do tej pory. Beta ladnie przyrasta, wczoraj nawet powtarzalam: beta = 20 881, progesteron tym razem 31,8 (poprzednio 25,7) ng/ml. Nie mialam do tej pory od dnia transferu zadnych, ani to zadnych krwawien przy plamien. No do dzisiaj. Budze sie w nocy po 2:30 na siku i patrze a na majtkach krew zywo czerwona w trakcie sikania tez troche, nie jakos duzo ale jest. Brzuch mnie w ogole nie bolal, ale ja biore non stop no spe i scopolam rozkurczowo tak jak zalecil dr. Nie musze juz mowic, ze spanikowalam. Zaczelam googlowac co to moze byc (za niski progesteron, moze za niski estradil, moze ciaza jajowodowa, moze ciaza biochemiczna - ale na nia chyba beta za wysoka, bo przerabialam ciaze biochemiczna 3 lata temu to beta osiagnela 200 i dostalam krwotoku i potem juz tylko spadala do zera, a moze wina lekow - acesan - to tak jak acard w niskiej dawce). Reszta nocy juz nie przespana. Myslenie, panika i tak w kolko😥😭 jak tylko wybije 9 zadzwonie na telefon alarmowy do dr Lewandowskiego bo chyba umre ze strachu. Czemu krwawienie, czemu akurat teraz?🤷‍♀️😥 bylam teraz w toalecie wiec zywej krwi juzbnie bylo natomiast takie brazowe czyli jest stara krew, wiec moze jakies naczynko peklo. Czy ktoras z Was tak miala mimo, ze z ciaza bylo wszystko dobrze? Usg pierwsze serduszkowe mam miec dopiero za 3 dni w srode

Dziewczyny masakra jakas. Dzisiaj jest 26 dpt 3-dniowego zarodka. Wszystko super do tej pory. Beta ladnie przyrasta, wczoraj nawet powtarzalam: beta = 20 881, progesteron tym razem 31,8 (poprzednio 25,7) ng/ml. Nie mialam do tej pory od dnia transferu zadnych, ani to zadnych krwawien przy plamien. No do dzisiaj. Budze sie w nocy po 2:30 na siku i patrze a na majtkach krew zywo czerwona w trakcie sikania tez troche, nie jakos duzo ale jest. Brzuch mnie w ogole nie bolal, ale ja biore non stop no spe i scopolam rozkurczowo tak jak zalecil dr. Nie musze juz mowic, ze spanikowalam. Zaczelam googlowac co to moze byc (za niski progesteron, moze za niski estradil, moze ciaza jajowodowa, moze ciaza biochemiczna - ale na nia chyba beta za wysoka, bo przerabialam ciaze biochemiczna 3 lata temu to beta osiagnela 200 i dostalam krwotoku i potem juz tylko spadala do zera, a moze wina lekow - acesan - to tak jak acard w niskiej dawce). Reszta nocy juz nie przespana. Myslenie, panika i tak w kolko😥😭 jak tylko wybije 9 zadzwonie na telefon alarmowy do dr Lewandowskiego bo chyba umre ze strachu. Czemu krwawienie, czemu akurat teraz?🤷‍♀️😥 bylam teraz w toalecie wiec zywej krwi juzbnie bylo natomiast takie brazowe czyli jest stara krew, wiec moze jakies naczynko peklo. Czy ktoras z Was tak miala mimo, ze z ciaza bylo wszystko dobrze? Usg pierwsze serduszkowe mam miec dopiero za 3 dni w srode
dziewczynom krew lała się po nogach bo okazywało się że miały krwiaka podkosmowkowego. Wiele też miało brunatne plamienie wynikające z podrażnienia śluzówki przez aplikacje luteiny. Także przyczyn może być wiele i nie zawsze oznacza to że coś jest nie tak. Jeśli już teraz masz tylko brunatna wydzieline to faktycznie mogło pęknąć jakieś naczynko. Takze na spokojnie obserwuj co się dzieje (wiem, trudno:) sama panikowalam) i trzeba to skonsultowac- daj znać co powiedzieli.

Ja w ciąży miałam jednorazowe plamienie około 35 dpt akurat, w ten dzień miałam akurat wizyte. Lekarz na usg nic nie widzial, dostałam wtedy l4 bo wcześniej chodziłam do pracy. Tu na forum wiele dziewczyn miało krwawienia i wszystko kończyło się dobrze. Bądź dobrej myśli, trzymam mocno kciuki.

reklama
Tule mocno ❤️❤️❤️to straszne 😔jest mi ogromnie przykro 😔 Daj sobie teraz chwilę czasu ❤️❤️❤️❤️

Nie jest aż tak wysoki Fredzioszek też bierze podobne dawki 😉 każdy ma stężenie leków dopasowany do siebie 😉
Wiadomo, że każdy musi mieć dopasowane do siebie, ale jakoś wydawało mi się, że na naturalnym cyklu jest trochę mniej tych leków bo jednak organizm sam też coś wytwarza. Mi w sumie dala 200 mniej niż na sztucznym, ale zawsze w dniu transferu po badaniu proga miałam dołączony prolutex.

Do góry