reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Nie będę dyskutować z lekarką. Jak pojadę na wizytę to się dowiem co i jak.
Mi odstawili accard ale w szpitalu stwierdzili, ze bezpieczniej niż z heparyną. A ponoć wskazania są bo 37l, ciąża bliźniacza i dowaliła mi 150mg. Tez mi się to nie podoba, ale myśle, ze jak się rozkręci krwawienie bardziej to pewnie odstawi. U mnie kwas salicylowy powoduje kruchość naczyń krwionośnych plus wysoki progesteron(6dpt 120) i naczynia się uszkadzają.

Czy ktos mi moze powiedziec skad mam wiedziec czy dziecko jest juz najedzone? I jak czesto i dlugo sie to robi? Czy ja to czuje ze ona ciagnie tego cyca i ze napewno leci mleko? I jak czesto sie przewija i zmienia pieluszki? Co godzine? Czy jak tylko ma mokro to od razu? O co chodzi z ta cala smulką ? JPRDL czy po tym karmieniu piersia trzeba ja od razu pionizowac tez zeby jej sie odbilo? Bede tam zdana tylko na siebie - ja chyba oszaleje ;(

A co ty już w 9 mc??

Spokojnie sierżant bazylia !

20 pompek i uspokój oddech !

Dziecko maluszka po urodzeniu karmi sie tzw na żądanie. Czyli jak ma sucho, nic go nie boli, nie gorączkuje itd a wyje to raczej chce cyca ;)

Nie ma jakiejś stałej godziny karmienia.

Karmienie zajmuje około 30 min, bo są problemy na początku z ssaniem. Maluszk się denerwuje bo nie umie ssać, mama też takze leci na to czas.

Chrześniak mój był karmiony co 2-3 h ale czasem domagał się częściej ;) Np jak go biegunki męczyły ;)

Z pewnością poczujesz jak się zassie ;)

Pieluszkę zmieniasz jak narobi :D Kupe poczujesz a siku sprawdzaj :p

My smarowaliśmy dupke i miejsca "bikini" mąką ziemniaczaną po każdym pampersie ! Super sposób przeciw otarciom dla takiego maluszka ! Sprawdza się ekstra i nie trzeba żadnych badziewnych kosmetyków !

Smułka to pierwszy stolec który robi dzieciątko :) Może ją oddać, bo po prostu jelitka mu ruszyły i stanie się to w trakcie porodu, albo np może to zrobić jak ci odejdą wody pod wpływem różnych czynników - mówi się nawet o stresie lub jakiś chwilowym niedotlenieniu. Z reguły ma zielony kolor.

:p :p

Dasz radę kobito !!

Ciekawie jak nazwiesz :) rozmaryn? szałwia?

Nie panikuj!Po cesarce napewno Ci pomoga polozne,bo po 6 godz.o cc bedziesz pionizowana wiec nic wczesniej nie bedziesz mogla zrobic przy dziecku.
No i piwinna byc tez u Ciebie polozna ds.laktacji i wowczas Ci wszystko wytlumaczy i pomoze.
Wisdomo ze ciagle nikt za Ciebie nie bedzie zajmowal sie Twoim dzieckiem ale na poczatku na pewno.A co do wyjscia np.na siku to zostawisz dziecko w tej mydelniczce i jak bedzie spalo to pojdziesz no przeciesz na siku nie pojedziesz do Warszawy tylko na 2-3 minuty do lazienku obok.
Widze ze ja przy Tobue to ostoja spokoju😉
Po CC to zakładają cewnik dopóki nie postawią pacjentki na nogi ;) a trochę to trwa ;)

Dziewczyny a nie lepiej na ciezarowkach o tym?

Nie ma reguly, u pierwszej corki odpadl po 10 dniach, u drugiej po miesiącu.
Nie powinno sie wkladac do wody dziecka z kikutem. Kąpiesz " na sucho" czyli myjesz, ale na reczniku, bez wkladania do wody.
Precyzując kikuta nie można zamoczyć ;)

jeżli się uważa przy kąpieli i go nie moczy jest ok

my zabezpieczaliśmy gazą i było OK tam nam pani doktor polecała i dało się małego szkraba umyć, nawet ciotka myła a co tam :D to były czasy :)

a teraz to już duży chłop i zaraz będzie miał swoich kolegów a ciotka będzie nudna :( :( :(

A co ty już w 9 mc??

Spokojnie sierżant bazylia !

20 pompek i uspokój oddech !

Dziecko maluszka po urodzeniu karmi sie tzw na żądanie. Czyli jak ma sucho, nic go nie boli, nie gorączkuje itd a wyje to raczej chce cyca ;)

Nie ma jakiejś stałej godziny karmienia.

Karmienie zajmuje około 30 min, bo są problemy na początku z ssaniem. Maluszk się denerwuje bo nie umie ssać, mama też takze leci na to czas.

Chrześniak mój był karmiony co 2-3 h ale czasem domagał się częściej ;) Np jak go biegunki męczyły ;)

Z pewnością poczujesz jak się zassie ;)

Pieluszkę zmieniasz jak narobi :D Kupe poczujesz a siku sprawdzaj [emoji14]

My smarowaliśmy dupke i miejsca "bikini" mąką ziemniaczaną po każdym pampersie ! Super sposób przeciw otarciom dla takiego maluszka ! Sprawdza się ekstra i nie trzeba żadnych badziewnych kosmetyków !

Smułka to pierwszy stolec który robi dzieciątko :) Może ją oddać, bo po prostu jelitka mu ruszyły i stanie się to w trakcie porodu, albo np może to zrobić jak ci odejdą wody pod wpływem różnych czynników - mówi się nawet o stresie lub jakiś chwilowym niedotlenieniu. Z reguły ma zielony kolor.

[emoji14] [emoji14]

Dasz radę kobito !!

Ciekawie jak nazwiesz :) rozmaryn? szałwia?
Te 30min karmienia to raczej jak juz sie ustabilizuje laktacja, co moze potrwac pare tygodni. W pierwszych dniach karmi sie w zasadzie bez przerwy.
U nas smolka byla czarna i klejaca jak smoła. I bylo jej bardzo duzo.
A pupki nie smarowalabym niczym na początku. No i hmm wystarczy przestudiowac sklady i znalezc te "niebadziewne" kosmetyki [emoji6] U mnie odpazen nie bylo nigdy, maki tez nigfy nie stosowalam, tylko dobrej jakosci kremy.

reklama
Mi odstawili accard ale w szpitalu stwierdzili, ze bezpieczniej niż z heparyną. A ponoć wskazania są bo 37l, ciąża bliźniacza i dowaliła mi 150mg. Tez mi się to nie podoba, ale myśle, ze jak się rozkręci krwawienie bardziej to pewnie odstawi. U mnie kwas salicylowy powoduje kruchość naczyń krwionośnych plus wysoki progesteron(6dpt 120) i naczynia się uszkadzają.
Tyle tych leków bierzemy ze już naprawdę nie wiadomo od czego to wszystko się dzieje 😒No ja tez właśnie 37 lat

Do góry