reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

@Gonia0605 masz juz wyniki? Zapomnialam napisac ci przepis na zielone koktajle kotre ja pilam, a dzisiaj @fredka84 pisala ze tez bedzie robic to jej podpowiedzialam. Kup sobie jarmuz mrozony, mrozony szpinak - garstka szpinaku, j anajlpeiej dawalam dwie kostki tego w otrebkach, garsc jarmuzu, pol awocado, pol jabluszka i skrop to cytryną, jak masz to nac pietruszki, zalej to pol szklanki wody i zblenduj dokladnie - sa mega zdrowe, lątwe w przygotowaniu, skladniki tylko wyjmujesz z zamrazarki i najzdrowsze na swiecie. Wypij to duszkiem chociaz mi w smaku nie przeszkadzaly, na raz, sa sycace no i powtorze sie BAAARDZO ZDROWE i wspomagaja odchudzanie ;) Czekma z toba jutro na wyniki ;)
Dzięki za przepis :)
Mam wyniki, ale nie bardzo umiem je zinterpretować.
Na czczo:
Glukoza 85; Insulina 4,51
Po 1 h
Glukoza 104; Insulina 24,22
Po 2 h
Glukoza 97; Insulina 12,61

Ciekawe, że wskaźnik Homa wychodzi z tych badań na czczo prawidłowy 🙄

reklama
Dzięki za przepis :)
Mam wyniki, ale nie bardzo umiem je zinterpretować.
Na czczo:
Glukoza 85; Insulina 4,51
Po 1 h
Glukoza 104; Insulina 24,22
Po 2 h
Glukoza 97; Insulina 12,61

Ciekawe, że wskaźnik Homa wychodzi z tych badań na czczo prawidłowy 🙄
Dlatego żeby swtietdzic IO trzeba zrobić to badanie 2-3x a krzywa to krzywa. Ale moim zdaniem bardzo rozbujana ta IO nie jest. Powinnaś w ciąży uważać. Mi krzywa wychodzi dobrze, ale w ciąży bardzo wzrosła insulina. A u Ciebie już trochę wariuje.
Kiedy odbierasz swoje człowieki?

Dlatego żeby swtietdzic IO trzeba zrobić to badanie 2-3x a krzywa to krzywa. Ale moim zdaniem bardzo rozbujana ta IO nie jest. Powinnaś w ciąży uważać. Mi krzywa wychodzi dobrze, ale w ciąży bardzo wzrosła insulina. A u Ciebie już trochę wariuje.
Kiedy odbierasz swoje człowieki?
No to dalej nie wiem czy powinnam brać tą metforminę czy nie... Najwyżej Paś.nikowi powiem jakie mam wyniki i mi doradzi...
Czy i kiedy transfer, zależy od jego porady... Wszyscy wkoło każą mi czekać o_O aż się covid trochę uspokoi....
A wiesz dlaczego Ci przesunęli wizytę?

u mnie jest taki Zapis,taki znalazłam. ale będę jeszcze rozmawiać z lekarzem.
W przypadku diagnostyki PGT-A wynik moŜe zostać omówiony wspólnie z lekarzem Kliniki lub z genetykiem klinicznym po umówieniu
na konsultację osobistą lub telekonsultację. Wynik diagnostyki PGT powinien bezwzględnie zostać skonsultowany z lekarzem genetykiem.
Na podstawie uzyskanych informacji pacjenci podejmują decyzję o ew. transferze zarodków. MoŜliwe jest teŜ dalsze przechowywanie zarodków
w Banku (bez względu na ich status genetyczny) zgodnie z obowiązującym cennikiem. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowych wyników PGT
pacjenci mogą zgłosić się do Banku z wnioskiem o zaniechanie przechowywania zarodków. W takiej sytuacji, na podstawie wyników diagnostyki
i danych embriologicznych, decyzję o takiej moŜliwości podejmuje w stosunku do zarodków o niezachowanym potencjale rozwojowym specjalna
komisja (złoŜona m.in. z doświadczonych embriologów i lekarzy).

J.S.: Porozmawiajmy o kwestiach praktycznych. W Pana klinice wykonywana jest diagnostyka preimplantacyjna. Rodzice, będący nosicielami chorób genetycznych, mogą skorzystać z in vitro, potem lekarze pobierają od zarodków po kilka komórek, wykonują badania i wszczepiają do macicy matki tylko te zarodki, które nie są obciążone „złymi” genami. Nie jest to poczynanie dzieci idealnych, bo mogą zachorować na setki innych chorób, ani nie jest to zabijanie nienarodzonych. Te zarodki, które okazały się nosicielami wadliwych genów, są zamrażane – w założeniu – na zawsze.

PROF. STĘPIEŃ: Moim zdaniem takie zarodki to są „drudzy”. Lekarze też muszą tak uważać, skoro mówią: zamrozimy go, ale nie zniszczymy. Zamrożenie zarodków można uznać za ograniczenie ich prawa do życia. Umożliwia to artykuł 31 konstytucji, który jednak zastrzega, że takie ograniczenie nie może naruszać istoty prawa. Naruszeniem istoty prawa do życia byłoby uśmiercenie zarodka. Taka jest moja wykładnia konstytucyjna. Sytuacja prawna wygląda jednak tak, że w Polsce nie ma dziś przepisów, które by dotyczyły takich przypadków.

DR ŁUKASZUK: Dla nas jakiekolwiek zakazy w tej kwestii byłyby zupełnie niezrozumiałe. Medycyna, lecząc chorych ludzi tworzy coraz bardziej chore społeczeństwo. Chorzy ludzie mogą mieć dzieci, które być może również będą chore. Diagnostyka preimplantacyjna po raz pierwszy w dziejach naszej cywilizacji daje ludziom chorym szansę na zdrowe dzieci. Co ważniejsze, dzisiaj często ludzie wiedzą, że są nosicielami chorób genetycznie uwarunkowanych. Oni również mogą dać dzieciom szansę życia bez ciągłego lęku, który towarzyszy ich życiu.

PROF. MODLIŃSKI: A jeśli okaże się, że powstał zarodek triploidalny, czyli mający nie dwa komplety chromosomów, jak my wszyscy, ale trzy – to co wtedy? Taki zarodek ma szansę rozwijać się do pewnego etapu, ale potem obumiera. Przychodziły na świat dzieci, w których organizmach część komórek była triploidalna, ale były obciążone bardzo poważnymi anomaliami i żyły najwyżej półtora roku.

DR ŁUKASZUK: Gdy widzimy taki zarodek, to go nie zamrażamy, ale eliminujemy. Nie uważamy go za życie ludzkie, bo wiemy, że z niego człowiek nie powstanie. Taki zarodek w naturalnych warunkach obumiera samoistnie po 2–3 tygodniach.
Dr Łukaszuk jak widać nie mrozi chorych zarodków. W PL.chyba nie ma prawa w tym temacie, każda klinika może zrobić wedle uznania. Po co mrozić dalej takie zarodki to naprawdę nie wiem. My tutaj rozmawiamy o prawie do życia zarodków a tymczasem w niektórych krajach na legalnie kobiety przerywają ciążę.
Po ostatnich wydarzeniach czuć w PL fanatyzm , totalnie tego nie mogę pojąć.

W przypadku diagnostyki PGT-A wynik moŜe zostać omówiony wspólnie z lekarzem Kliniki lub z genetykiem klinicznym po umówieniu
na konsultację osobistą lub telekonsultację. Wynik diagnostyki PGT powinien bezwzględnie zostać skonsultowany z lekarzem genetykiem.
Na podstawie uzyskanych informacji pacjenci podejmują decyzję o ew. transferze zarodków. MoŜliwe jest teŜ dalsze przechowywanie zarodków
w Banku (bez względu na ich status genetyczny) zgodnie z obowiązującym cennikiem. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowych wyników PGT
pacjenci mogą zgłosić się do Banku z wnioskiem o zaniechanie przechowywania zarodków. W takiej sytuacji, na podstawie wyników diagnostyki
i danych embriologicznych, decyzję o takiej moŜliwości podejmuje w stosunku do zarodków o niezachowanym potencjale rozwojowym specjalna
No właśnie , czyli nie każda klinika przechowuje chore zarodki.

Ja się zamienię 😅 u nas 20 tydzień ciąży i już mam spory brzuszek, a co będzie do marca 😅Urośnie, urośnie ☺️ będzie może nieduży i zgrabny
A u Ciebie tez pierwsza ciąża ? Ja tez mam termin na marzec 😁 A jak stoisz z waga ? Dużo już masz na plusie ? Bo ja mam 3 kilo, ale słyszałam ze właśnie po 20 tygodniu się najwiecej przybiera, chociaz ja apetyt miałam straszny ale tylko na początku
Teraz już nie jestem taka głodna

Dr Łukaszuk jak widać nie mrozi chorych zarodków. W PL.chyba nie ma prawa w tym temacie, każda klinika może zrobić wedle uznania. Po co mrozić dalej takie zarodki to naprawdę nie wiem. My tutaj rozmawiamy o prawie do życia zarodków a tymczasem w niektórych krajach na legalnie kobiety przerywają ciążę.
Po ostatnich wydarzeniach czuć w PL fanatyzm , totalnie tego nie mogę pojąć.
klapki na oczy i życie ponad wszystko. Szkoda że nie dbają o życie zwłaszcza niepelnosprawnych i ich rodzin którzy już żyją. do tego stygmatyzacja. Wybór przede wszystkim,a wierzcie mi, cała sytuacja to jest jakiś dramat. teraz fundują kobietom dodatkowy horror. zaszczucie i brak wyjścia z sytuacji. Wyznaje zasadę nie włażenia z butami w czyjeś życie. Kler wręcz przeciwnie i od wieków uzurpuje sobie prawo do decydowania co jest dobre A co nie. chcą,mają prawo w swojej wspólnocie. ale nie w państwie, a to co teraz się dzieje to totalitaryzm. pomijam juz fanatykow partii rzadzacej której rękami ten totalitaryzm jest wprowadzany. Co z demokracja, ale trudno mi uwierzyć że nadal mamy taki naród który potrzebuje bossa A nie lidera. Poczytajcie o różnicach między tymi dwoma. idealnie pasuje do sytuacji.

reklama
pchelka ale rozumiem ze np jak taka komisja sie nie zgodzi to mozna sie zrzec zarodkow i klinikq sama postanowi co chce zrobic, nie sadze zeby wszczepiali to imnym kobietom bo wtedy poronienie lub chore dziecko i zla slawa sie rozniesie o klinice

Do góry