reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

hmm co jesli by sie nie naprawił? ja bym chyba bala się wiedząc że jest nieprawidłowy. Rozumiem kwestie etyczne na etapie masowym w klinice, ale to jednak już jest podwyższone ryzyko. po co pgs robic w takim razie?
Jeśli by się nie naprawił to poroniłabym na jakimś etapie. Oczywiście jeśli mam prawidłowe zarodki napewno nie decydowalibyśmy się na ten który ma dodatkowy chromosom bo tak jak powiedział lekarz ze ten zarodek jest ostatecznością. Z tego co mówił embriolog to dodatkowy chromosom 19 nie wiąże się z jakaś poważna wada genetyczna tylko z tym że mógłby się zatrzymać na pewnym etapie rozwoju.

reklama
Jeśli by się nie naprawił to poroniłabym na jakimś etapie. Oczywiście jeśli mam prawidłowe zarodki napewno nie decydowalibyśmy się na ten który ma dodatkowy chromosom bo tak jak powiedział lekarz ze ten zarodek jest ostatecznością. Z tego co mówił embriolog to dodatkowy chromosom 19 nie wiąże się z jakaś poważna wada genetyczna tylko z tym że mógłby się zatrzymać na pewnym etapie rozwoju.
genetykiem nie jestem ale jednak bym chyba wolała kolejna stymulacje. Ale oczywiście to jest kwestia doświadczeń i tego co się przeszło, co mocno wpływa na punkt widzenia. Oczywiście masz jeszcze 2 prawidlowe więc to i tak komfortowa sytuacja:)

genetykiem nie jestem ale jednak bym chyba wolała kolejna stymulacje. Ale oczywiście to jest kwestia doświadczeń i tego co się przeszło, co mocno wpływa na punkt widzenia. Oczywiście masz jeszcze 2 prawidlowe więc to i tak komfortowa sytuacja:)
No pewnie, że tak też bym się bała zdecydować.
W sumie mieliśmy 9 zarodków, jeden już szaleje w brzuszku ❤️
Zostało nam 8 z czego 3 zbadane wiec jak coś to później będę badać kolejne 5 bo tak badać wszystkie odrazu to bym zbankrutowała.
Za te 3 zapłaciliśmy 7200 to już i tak jest kosmos także stwierdziliśmy ze to porostu rozłożymy i będziemy badać w późniejszym czasie

Kurczę jakiś dziwny ten mój gin skoro schodzić z progesteronu a estrofem bez zmian 4 tab dziennie przynajmniej do 12 tc, chyba skonsultuje to z innym lekarzem bo widzę, że dziewczyny znacznie wcześniej z estrofemu schodzą i ze jest on niebezpieczny... eh....
Hej
Ja np brałam do 12 tygodnia bo właśnie progesteron nie był taki jak powinnien i ja jeszcze miałam krwiaka.

W PL gdy po PGS zarodek jest niepoprawny genetycznie możesz go odebrać lub oddać do adopcji zniszczyć nie można. Może są jakieś wyjątki, ale chyba nie ma.
Kto będzie chciał adoptować zarodek z wadą genetyczną? Co za kuriozum. Coś tutaj się nie zgadza, przecież do tej pory legalnie przerywano ciążę więc zarodki też mogły iść do zniszczenia. Może dziewczyny się wypowiedzą które takie badania robiły.

hmm co jesli by sie nie naprawił? ja bym chyba bala się wiedząc że jest nieprawidłowy. Rozumiem kwestie etyczne na etapie masowym w klinice, ale to jednak już jest podwyższone ryzyko. po co pgs robic w takim razie?
On się nie naprawi tylko zrobi se killer cell i będzie zbudowany tylko ze zdrowych komórek. Pewnie jest mozaiką. Ludzie - mozaiki nawet nie wiedza, ze są. Nikt Ci nie powie jak duże natężenie danej choroby będzie. może to po prostu nie wpływa na jakość życia.
Druga opcja nie ma gwarancji, ze zarodek jest wadliwy bo badamy trofoblast lozysko może być tylko wadliwe...Jak Oni to przekładają na zarodek to ja nie wiem...

W PL gdy po PGS zarodek jest niepoprawny genetycznie możesz go odebrać lub oddać do adopcji zniszczyć nie można. Może są jakieś wyjątki, ale chyba nie ma.
Dokładnie tak .Koleżanka miała jeden chory zarodek ,resztę odebrała i potem zmienila zmieniła klinika. Za ten chory zarodek ciągle placi za mrożenie bo nie może go zniszczyć....

reklama
Do góry