reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

A jak sie zdarzy to co? Trzeba sobie i dzieciom zapewnic opieke,jestesmy juz tak daleko ze dla lekarzy i medycyny to zaden problem .Bylam na grupie o blizniakach ,duzo szczesliwych mam i normalnyxh rozwiazan.Co bedzie ,jak sie Karolku okaze ze ty tez masz dwojeczke na pokladzie?Nie ma co tak panikowac ,kazdy organizm jest inny na szczescie i wiekszosc daje rade.
Ciąża bliźniacza to nie jest prosty temat. Ja miałam skracajaca się szyjke w 29 tc, jeden że szpitali w ogóle odmówił przyjęcia i leczenia bo to bliźniacza. W pojedynczej ciąży na szyjke zakłada się szew albo pierścień żeby zatrzymać rozwieranie a w bliźniaczej nic. Leżenie od 12tc, luteina do 37tc. Po porodzie 1kg różnicy między dziecmi - hipotrofia. Itd. Miałam wtedy 27 lat. Teraz lekarz kategorycznie odmówił mi 2 zarodków. Dla mojego bezpieczeństwa. Także mimo, że można podać 2 zarodki to wg mnie warto się zastanowić.

@Czarna1985 kciuki za dzisiaj!!!

reklama
Jeśli ciąża bliźniacza nie jest ryzykowna to po co lekarze czasami nie chcą godzić się na podanie dwóch , zarodków? Przecież są statystyki różnych komplikacji w ciąży, niestety ciąża bliźniacza niesienie za sobą podwyższone ryzyko. Już nie chce mi się przytaczać danych liczbowych. Jeszcze jest jeden ważny aspekt o którym tutaj nikt nie wspomina. Jeśli kobieta jest drobna tak jej ciało po ciąży bliźniaczej może być zdemolowane. Brzuch w takiej ciąży jest o wiele większy, skóra bardziej rozciągnięta. Ja nawet z jednym dzieckiem na końcu myślałam że oszaleje z powodu nacisku na pęcherz . Po ciąży bliźniaczej zapewne nietrzymanie moczu to super gratis. Jeszcze hemoroidy. O takie trochę niby estetyczne przypadłoci które w ciąży są dość częste.
To o czym piszesz ,to tak samo przypadlosci po normalnej ciazy.Kluje cie strasznie ten temat,bo ilekroc sie pojawi to od razu idziesz na barykady,nie wiem po co?
Straszysz ta swoja znajomoscia tematu dziewczyny w ciazy z blizniakami.Chociaz tak naprawde znasz temat tylko z teorii.Nudne sie to robi.

Widocznie każdy lekarz ma swoje statystyki 😉. Zależy również w jakim wieku byłaś. Ja również mogłam sama zdecydować, chociaż na poczatku mi odradzał dwa. Potem, jak się nie udawalo, sama podejmowałam decyzję. Wiem że u młodszych dziewczyn niechętnie podają dwa zarodki.
Tak ,bo boja sie brac odpowiedzialnosci za takie ciaze,gdyby cos sie stalo.
Dobrze,ze sa tez ciaze naturalne blizniacze,w ktorych nikt nikogo o zdanie nie pyta i sa cudne dzieci i dwa razy tyle milosci.Zycze Ci Gosiu z calego serca.❤❤zasluzylas na to szczescie.

Ciąża bliźniacza to nie jest prosty temat. Ja miałam skracajaca się szyjke w 29 tc, jeden że szpitali w ogóle odmówił przyjęcia i leczenia bo to bliźniacza. W pojedynczej ciąży na szyjke zakłada się szew albo pierścień żeby zatrzymać rozwieranie a w bliźniaczej nic. Leżenie od 12tc, luteina do 37tc. Po porodzie 1kg różnicy między dziecmi - hipotrofia. Itd. Miałam wtedy 27 lat. Teraz lekarz kategorycznie odmówił mi 2 zarodków. Dla mojego bezpieczeństwa. Także mimo, że można podać 2 zarodki to wg mnie warto się zastanowić.

@Czarna1985 kciuki za dzisiaj!!!
Oczywiscie,ze powiklania sie zdarzaja nie neguje tego.

Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

10.08. - usg @Czarna1985 ✊ ✊ ✊
10.08. - powtórka bety @mary.m ✊ ✊ ✊
10.08. - wizyta w trakcie stymulacji @Alkalalka82
11.08. - wizyta @Margoolcia
13.08. - usg @klaudiaanita
13.08. - usg @KarolinaJ79
13.08. - transfer @kate_p7
14.08. - transfer @Linaaa
17.08. - beta @cikulinka
17.08. - beta @Waleczna36
18.08. - wizyta w klinice @Wesoła_Aga
24.08. - wizyta przed transferem @Ananasowa93
27.08. - wizyta w klinice @Camilleka
04.09. - początek stymulacji @Evela.6

2020-08-10 Dakita30 - termin porodu ❤ ✊✊✊
2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤
2020-08-25 candy - termin porodu ❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-10-30 Laurka2019 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netaskitchen - termin porodu ❤
2020-11-11 Smętna30 - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

@Czarna1985 ✊✊✊✊✊✊✊ niech to będzie dla Ciebie szczęśliwy dzień !!! żebyś zobaczyła dziś piękny pęcherzyk ciążowy 😘❤❤❤❤❤❤
@Alkalalka82 ✊✊✊✊ powodzenia na wizycie, jeszcze trochę się pomęczysz i punkcja :)
@Dakita30 może jesteś już po, a jeśli nie to dziś pewnie Twój wielki dzień! ❤❤❤ Powodzenia, żeby poszło bezproblemowo i Synuś był już z Tobą :)

I znów trzymajcie za mnie ✊✊✊ - dziś powtórka bety 😬

✊✊✊✊✊✊ za wszystkie Dziewczyny działające zza krzaków ☺☺☺

Życzymy cierpliwości wszystkim oczekującym na wyniki i wizyty.

✊✊✊Trzymamy kciuki za wgryzanie się Kropków w nowe 9 miesięczne domki Mamuś✊✊✊

Ruszamy do boju po nasze szczęścia.
Czekamy na pozostałe dziewczyny i spełnienie największego marzenia każdej z nas bycia mamą 😊😊😊😘😘😘😘😘😘😘
Trzymamy kciuki za same dobre wiadomości!

Shake it up baby, twist and shout :)😊😊😊😊
Będzie się działo 🥰🥰🥰🥰🥰

10.08. - usg @Czarna1985 ✊ ✊ ✊
10.08. - powtórka bety @mary.m ✊ ✊ ✊
10.08. - wizyta w trakcie stymulacji @Alkalalka82
11.08. - wizyta @Margoolcia
13.08. - usg @klaudiaanita
13.08. - usg @KarolinaJ79
13.08. - transfer @kate_p7
14.08. - transfer @Linaaa
17.08. - beta @cikulinka
17.08. - beta @Waleczna36
18.08. - wizyta w klinice @Wesoła_Aga
24.08. - wizyta przed transferem @Ananasowa93
27.08. - wizyta w klinice @Camilleka
04.09. - początek stymulacji @Evela.6

2020-08-10 Dakita30 - termin porodu ❤ ✊✊✊
2020-08-20 sandra777.12 - termin porodu ❤
2020-08-25 candy - termin porodu ❤
2020-09-03 Nencia - termin porodu ❤
2020-09-28 E-lenna - termin porodu ❤
2020-10-04 Artemida90 - termin porodu ❤
2020-10-08 Liliana87 - termin porodu ❤
2020-10-30 Laurka2019 - termin porodu ❤
2020-11-02 Alicja90 - termin porodu ❤
2020-11-06 Netaskitchen - termin porodu ❤
2020-11-11 Smętna30 - termin porodu ❤
2021-01-14 Curly89 - termin porodu ❤

@Czarna1985 ✊✊✊✊✊✊✊ niech to będzie dla Ciebie szczęśliwy dzień !!! żebyś zobaczyła dziś piękny pęcherzyk ciążowy 😘❤❤❤❤❤❤
@Alkalalka82 ✊✊✊✊ powodzenia na wizycie, jeszcze trochę się pomęczysz i punkcja :)
@Dakita30 może jesteś już po, a jeśli nie to dziś pewnie Twój wielki dzień! ❤❤❤ Powodzenia, żeby poszło bezproblemowo i Synuś był już z Tobą :)

I znów trzymajcie za mnie ✊✊✊ - dziś powtórka bety 😬

✊✊✊✊✊✊ za wszystkie Dziewczyny działające zza krzaków ☺☺☺
Trzymam kciuki dziewczyny!!! 😘😘😘✊✊✊✊

reklama
Tak ,bo boja sie brac odpowiedzialnosci za takie ciaze,gdyby cos sie stalo.
Dobrze,ze sa tez ciaze naturalne blizniacze,w ktorych nikt nikogo o zdanie nie pyta i sa cudne dzieci i dwa razy tyle milosci.Zycze Ci Gosiu z calego serca.❤❤zasluzylas na to szczescie.
Dziękuję Ci kochana ❤️ daleka droga przede mną... Mam nadzieję że uda mi się w tym roku podejść do transferu... A ciążę bliźniacza widziałam z bliska. Mam rodzeństwo 10 lat młodsze ode mnie, bliźniaki. Mama urodziła je w wieku 36 lat. Teraz mają już 30-tke... 😉
Nie było jej łatwo, ale żadnych większych problemów nie było...

Do góry