reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja też polecam Novum, ale jesli chodzi o problemy immunologiczne to tam za bardzo w to nie wierza i sami nie zlecaja badań immuno. Ale jak sie ma zalecenia od immunologa to w wiekszoaci przypadkow raczej je akceptuja. Da sie to pogodzić tylko trzeba sie jakby oddzielnie leczyc u immunologa poza klinika.
Jesli chodzi o metypred i badania nk i cytokin po nim to pewnie chca sprawdzić jak na niego reagujesz czy jest poprawa.
Wczesniej robilas badanie nk zaraz po nim? W tek samej dawce teraz bierzesz?
Badanie cytokin i wspolczynnika th1/th2 to jedno z podstawowych badan immuno w nieplodnosci. Tez je robilam i jeszcze wtedy nigdy nie bylam w ciazy i nie jest to tak ze tylko przy poronieniach sie robi.
Ja na Twoim miejscu klinike zmienilabym dopiero po kolejnym transferze a zawsze mozesz pojsc na konsultacje immunologiczna do kogos innego.
Mam jeszcze jednego zarodka i tam go podamy a co dalej to nie wiem ;( nie mieszkamy w Polsce narazie ( chcemy wracać w przyszłym roku) i wycieczki do Warszawy są jeszcze bardziej skomplikowane. Co innego gdybym mieszkała w Polsce.
U mnie nie ma implantacji więc jakiś problem musi być (tzn tak mi się wydaje)
Metypred biore w tej samej dawcę, skoczyłam go brać jakoś 10 dni przed badaniami, tylko też nie wiem jakie miałam wcześniej, bo to było moje pierwsze takie badanie.

reklama
Rozumiem :) Dzieki! Czy biopsja w 5 i 7dc to musialo mi sie cos pomyslic :( I jaki byl wynik? Czy to tez okresla ilosc NK? Podobno jest to bolesna, czy mozna znieczulenie dodatkowo dostac?
Ja też na początku tak zrozumiałam lekarza że 5 i 7 dc. Badanie określa też komórki NK ale w endometrium. A z krwi można zbadać osobno. Jeśli chodzi o samo badanie to można porównać do cytologi. Podczas pobierania materiału poczułam takie delikatne pieczenie. Znieczulenie nie jest potrzebne trwało to może ok. 4 min. Jeśli chodzi o wynik to miałam że endometrium morfologiczne młodsze.

Ja też na początku tak zrozumiałam lekarza że 5 i 7 dc. Badanie określa też komórki NK ale w endometrium. A z krwi można zbadać osobno. Jeśli chodzi o samo badanie to można porównać do cytologi. Podczas pobierania materiału poczułam takie delikatne pieczenie. Znieczulenie nie jest potrzebne trwało to może ok. 4 min. Jeśli chodzi o wynik to miałam że endometrium morfologiczne młodsze.
Czyli to chyba m 5 a 7 dniem po owulacji jak na naturalny bo na dzien cyklu to za wczesnie.. morfologicznie mlodsze Co to oznacza? Czuy na podstawie tego ustalili jakies specialnie przygotowanie lub leczenie? U mnie za kazdym razem oprocz ostatniej crio cos zaskakiwalo wiec nie jestem przekonana ze te NK sa u mnie problemem.. Bardziej stawiam na zarodki..

Dzieki za informacje :) Moj lekarz mowi ze warto, ale juz sama nie wiem czy mowil ze 5 I 7 dc .. To chyba za wczesnie? W Polsce zaplacilambym okolo 2.5 tys tu w UK ponad 1tys funtow wiec drogi ale jak ma pomoc to chce go zrobic.. Tylko nie rozumiem czemu tak szybko mialabym go na sztucznym cyklu robic? Moze cos mi sie pomylilo? U mnie glowny problem to logistyka I rzucenie wszystkiego zeby na tydzien do Polski leciec zeby taki test zrobic.. Sama nie wiem. mam jedno crio dobrego zarodka za soba nieudany. 6 lat temu mialam 3 podejscia.. Za trzecim udane, pierwsze pozamaciczna, drugie biochemiczna.. Nie chce marnowac czasu jesli jest to warte tego bo inaczej zmarnuje reszte zarodkow, a jeden jest dobry 2 takie sobie...

Robi sie go zasadniczo wtedy kiedy nie dochodzi wogole do implantacji, z tego co piszesz u ciebie do niej dochodzi. Po drugie probke pobiera sie w dniu w ktorym robion by transfer... czyli np 15-17 dc.w zyciu 5 czy 7.

Robi sie go zasadniczo wtedy kiedy nie dochodzi wogole do implantacji, z tego co piszesz u ciebie do niej dochodzi. Po drugie probke pobiera sie w dniu w ktorym robion by transfer... czyli np 15-17 dc.w zyciu 5 czy 7.
Super, czyli potwierdzaliscie moje przypuszczenia.. Cos musialam zle zrozumiec z tym dc.. u mnie dochodzilo do implantacji ale to bylo 6 I wiecej lat temu, za kazdym razem 2 zarodki.. ciaza pozamaciczna ciezko nazwac implantacja.. Ale biochemiczna juz chyba mozna? logistycznie nie wydole.. Zaryzykuje chyba I podejde do crio bez tego badanie.. dzieki Dziewczyny.. a Co do badanie ma wogole wskazal, zmienic sie dzien transferu po wyniku lub zwalcza sie czym te komorki NK?

reklama
Super, czyli potwierdzaliscie moje przypuszczenia.. Cos musialam zle zrozumiec z tym dc.. u mnie dochodzilo do implantacji ale to bylo 6 I wiecej lat temu, za kazdym razem 2 zarodki.. ciaza pozamaciczna ciezko nazwac implantacja.. Ale biochemiczna juz chyba mozna? logistycznie nie wydole.. Zaryzykuje chyba I podejde do crio bez tego badanie.. dzieki Dziewczyny.. a Co do badanie ma wogole wskazal, zmienic sie dzien transferu po wyniku lub zwalcza sie czym te komorki NK?

To badanie ma ci powiedziec kiedy twoje endometrium jest receptywne czyli najlepszy moment na implantacje. Jakies 30% kobiet ma przesunięte okno implantacyjne , czasami do przodu czasami do tylu i zaleznie od tego zaczyna sie wczesniej albo pozniej podawac progesteron bo on to okno na cyklu sztucznym otwiera. Nie robi sie raczej tego badania na cyklu naturalnym , bo wystarczy ze owulacja ci sie przesunie i dni plodne beda pozniej lub wczesniej.Jesli chodzi o komorki NK nie slyszalam zeby robiono to vadanie razem z tym, chociaz procedura jest dokladnie taka sama. Na obnizenie NK podaje sie sterydy badz wlewy dozylne z intralipidu.

Do góry