@Biedroneczka83
@sksk
@sssurykatka
Dziewczyny radzę trochę zagłębić się w temat jaka jest różnica między testem Papp-a a testem Sanco lub po prostu skonsultować to z lekarzem, jeśli moje informacje są dla Was mało wiarygodne.
Podstawowa różnica polega na tym, że test PAPP-A jest badaniem biochemicznym, a test Sanco badaniem genetycznym o wysokiej czułości. ( nie ma dla Was różnicy ?)
Na czym polega test PAPP-A
Test PAPP-A składa się z trzech zasadniczych etapów obejmujących:
- Szczegółowy wywiad lekarski
- Biochemiczną analizę krwi
- USG przezierności karkowej
Pobraną od ciężarnej kobiety próbkę krwi poddaje się analizie biochemicznej, która
określa stężenie PAPP-A (ciążowe białko osoczowe A) oraz
wolnej beta hCG (wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej).
Test PAPP-A wykonuje się między 11. a 14. tygodniem ciąży, a jego skuteczność jest dość wysoka – w granicach 85-90%, w zależności od badanej wady.
Test SANCO – bada DNA dziecka
Innowacyjność testu SANCO polega na tym, że bada się w nim materiał genetyczny dziecka, ale bez pobierania od niego próbki. DNA pozyskuje się bowiem z krwi matki, w której pływa ono mniej więcej już od 4 tygodnia ciąży. Badanie to jest dokładniejsze od jakiegokolwiek innego przesiewowego badania prenatalnego, również od testu PAPP-A.
Precyzja z jaką jest w stanie określić prawdopodobieństwo wystąpienia choroby genetycznej przekracza 99%. To nie koniec zalet testu SANCO. Badanie można wykonać już po 10 tygodniu ciąży, czyli bardzo wcześnie. Do wad genetycznych badanych w teście SANCO zaliczają się najpopularniejsze trisomie, czyli zaburzenia związane z nadmiarem chromosomów u dziecka. W przypadku SANCO są to zespół Downa, Edwardsa i Patau. Badanie określa również ryzyko wystąpienia nieprawidłowości w chromosomach płci, które prowadzą do rozwoju takich wad wrodzonych jak zespół Turnera czy zespół Klinefeltera oraz najczęstszych zespoły mikrodelecyjnych.
Ale wy i tak twierdzicie, że oba są takie same i oba dają taki sam wynik i medycyna mnie naciągnęła na badania.
Nie chciałam nikogo urazić, po prostu umieściłam swoje argumenty.