reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Ja mam do 90 na czczo a po posiłku 140. Niestety u mnie diabetolog się czepia jeśli mam 92 czy 93. Zaraz zakreśla i mówi abym brała insulinę nocną. Wracam do domu i przez tydzień mam 83-88 więc odpuszczam. Potem znów pojawia się dwa czy trzy razy powyżej 90. Mój glukometr trochę zawyża więc jeszcze ciągnę bez insuliny nocnej.
Jeszcze sobie poczytałam i zalecenia polskiego towarzystwa diabetologicznego mają normę cukru dla ciężarnych do 90. Jednak sporo kobiet ma ponad 90 a po posiłkach ma cukry całkowicie w normie zatem nie biorą insuliny. Myślę że nie ma co się przejmować jednym czy drugim przekroczeniem 90 czy nawet do tych 95.
dla mnie wszystkie glukometry zawyżają.. Ost po 2 sniadaniu mam 77, 78 :o lol. A rano owszem.. 92 się zdarza tylko kwestia ile śpię i ile na czczo... Niby ost kolacja 22:30 , ale co ja poradzę , że o 4 30 już wstaję? i mam na głoda siedziec :)

reklama
Dziewczyny mam pytanie odnośnie Waszej wagi.
Przed cała stymulacja wazylam 65 kg, przez miesiąc się nie wazylam, widziałam że puchnie od tych zastrzykow , więc nie chciałam się denerwować. Ale nie sądziłam , że przytylam aż tyle. Waga pokazała 75kg. Czy to możliwe ? Prawie zemdlalam. Czy możliwe, że zatrzymała mi się woda ? Miałam tez hiperstymulacje. Dodatkowo progesteron mam tak wysoki jak kobiety przed porodem. Możliwe, że zatrzymala mi się woda ? Nie objadam się ale od dzus przechodzę na lekką dietę , bo boję się że będę przybierac za dużo. Lekarz mnie uspokajal , że to normalne ...to woda , że od teraz będziemy zmniejszać dawki leków, więc waga może stać w miejscu i ze nie wyglądam na tyle kg. Nigdy tyle nie wazylam. Nie zrozumcie mnie źle. Waga nie jest dla mnie problemem, cieszę się że się udało tylko jestem zszokowana , że tak spuchlam. I moje pytanie jak było z waga U Was ?

Przed cała stymulacja wazylam 65 kg, przez miesiąc się nie wazylam, widziałam że puchnie od tych zastrzykow , więc nie chciałam się denerwować. Ale nie sądziłam , że przytylam aż tyle. Waga pokazała 75kg. Czy to możliwe ? Prawie zemdlalam. Czy możliwe, że zatrzymała mi się woda ? Miałam tez hiperstymulacje. Dodatkowo progesteron mam tak wysoki jak kobiety przed porodem. Możliwe, że zatrzymala mi się woda ? Nie objadam się ale od dzus przechodzę na lekką dietę , bo boję się że będę przybierac za dużo. Lekarz mnie uspokajal , że to normalne ...to woda , że od teraz będziemy zmniejszać dawki leków, więc waga może stać w miejscu i ze nie wyglądam na tyle kg. Nigdy tyle nie wazylam. Nie zrozumcie mnie źle. Waga nie jest dla mnie problemem, cieszę się że się udało tylko jestem zszokowana , że tak spuchlam. I moje pytanie jak było z waga U Was ?
Ja po stymulacji.. a dokładnie dzien przed punkcją wyglądałam jak dziś .. w 7 miesiącu , ogromny brzuch cała ociężała.. Było mi ciężko. Brzuch się schował waga.. nie do końca zeszła w dół.

Widzę, że temat glukozy na tapecie i dochodzę do wniosku, że mnie diabetolog nie minie. Ja przy metforminie mam na czczo glukozę ok 110:o a bez - ok 100, więc przestawiłam branie mety z wieczora na rano, ciekawe czy to dobrze ;P A po posiłkach rzadziuśko mi przekracza 130. Ale tez mam trochę zryty glukometr, bo czasem robię i 3x pod rząd pomiar i za każdym razem wychodzi co innego i różnica potrafi wyjść nawet 25jednostek. I bądź tu mądra :huh:
Glukometry i ich wskazania to zupełnie inna bajka. Ja już to olewam, wykonuję pomiar jeden raz i koniec.
Dżoasia właśnie nie wiem jak diabetolodzy podchodzą do osób z przekroczeniem na czczo. Jednoznacznie cukrzyca rozpoznawana jest od cukru na czczo chyba 128. Jeśli jest powyżej 90 to wykonują krzywą cukrową. Zauważyłam że u sporej części osób krzywa wychodzi ok. Co wtedy ? Poczytaj sobie zalecenia polskiego towarzystwa diabetologicznego oni co roku wydają zalecenia jak rozpoznać i postępować z cukrzycą w tym ciążową. Piszą też aby profilaktycznie włączyć acard, tylko już nie pamiętam w jakich przypadkach.
Ja mam typowy stan przedcukrzycowy czyli dobra glikemia przed posiłkami i nocna ale duży wzrost po jedzeniu. Insulina do posiłków radzi sobie idealnie.

Ostatnia edycja:
reklama
Mi po stymulacji waga skończyła o 6kg. Miałam hiperke i prawdę mówiąc nie zeszła waga później. Wzięłam się za dietę i ta pomaga.

Do góry