@@nadziejamooja;) @frustratio dziewczyny prześlę Wam wstępny jadłospis, który ustaliła mi dietetyczka, tylko podajcie mi maila na priv. Od razu powiem, że lekarz diabetolog nie był zachwycony z tej rozpiski i sporo pozycji tam powykreslał. Ogólne zasady napiszę tutaj, może jeszcze komuś się przyda. Unikamy owoców (tylko czasem i w małych ilościach, np. może być kiwi. Omijać banany, jabłka, pomarańcze, ananasy i wszystkie owoce przedojrzałe ze względu na fruktozę), niektórych warzyw - pomidorów, kukurydzy, ziemniaków i wszystkich warzyw słodkich, cukru, słodzików i słodyczy. Żadnych słodzonych napojów, w tym soków owocowych. Unikanie białej mąki, czy zwykłego chleba, makaronów itp. Jeśli już, to wypieki z mąki żytniej najlepiej pełnoziarnistej. Unikać skrobi, np. orzechów. Najlepiej dieta białkowo-tłuszczowa, tj. białe sery i inne przetwory, mięso, niesłodkie warzywa, ryby i kasze. Zaznaczam, że to były zalecenia dla mnie, ale myślę, że dieta z ograniczeniem wszelkich cukrów i węglowodanów nikomu nie zaszkodzi.