reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Nie brałam progesteronu, bo przy pierwszej becie wyszedł ponad 29. To się nie faszerowałam. Myślisz Surykaciu, że powinnam coś zapodać? Leżę, piję melisę i staram się nie stresować;) Choć to trudne, bo podbrzusze ciągle boli:( Jutro kolejna beta.
Ja przy pierwszej weryfikacji miałam progesteron powyżej 100 a lekarz i tak kazał brać tabletki. Progesteron ci nie zaszkodzi. Moim zdaniem powinnaś wziąć jak masz.

reklama
@@nadziejamooja;) @frustratio dziewczyny prześlę Wam wstępny jadłospis, który ustaliła mi dietetyczka, tylko podajcie mi maila na priv. Od razu powiem, że lekarz diabetolog nie był zachwycony z tej rozpiski i sporo pozycji tam powykreslał. Ogólne zasady napiszę tutaj, może jeszcze komuś się przyda. Unikamy owoców (tylko czasem i w małych ilościach, np. może być kiwi. Omijać banany, jabłka, pomarańcze, ananasy i wszystkie owoce przedojrzałe ze względu na fruktozę), niektórych warzyw - pomidorów, kukurydzy, ziemniaków i wszystkich warzyw słodkich, cukru, słodzików i słodyczy. Żadnych słodzonych napojów, w tym soków owocowych. Unikanie białej mąki, czy zwykłego chleba, makaronów itp. Jeśli już, to wypieki z mąki żytniej najlepiej pełnoziarnistej. Unikać skrobi, np. orzechów. Najlepiej dieta białkowo-tłuszczowa, tj. białe sery i inne przetwory, mięso, niesłodkie warzywa, ryby i kasze. Zaznaczam, że to były zalecenia dla mnie, ale myślę, że dieta z ograniczeniem wszelkich cukrów i węglowodanów nikomu nie zaszkodzi.

@@nadziejamooja;) @frustratio dziewczyny prześlę Wam wstępny jadłospis, który ustaliła mi dietetyczka, tylko podajcie mi maila na priv. Od razu powiem, że lekarz diabetolog nie był zachwycony z tej rozpiski i sporo pozycji tam powykreslał. Ogólne zasady napiszę tutaj, może jeszcze komuś się przyda. Unikamy owoców (tylko czasem i w małych ilościach, np. może być kiwi. Omijać banany, jabłka, pomarańcze, ananasy i wszystkie owoce przedojrzałe ze względu na fruktozę), niektórych warzyw - pomidorów, kukurydzy, ziemniaków i wszystkich warzyw słodkich, cukru, słodzików i słodyczy. Żadnych słodzonych napojów, w tym soków owocowych. Unikanie białej mąki, czy zwykłego chleba, makaronów itp. Jeśli już, to wypieki z mąki żytniej najlepiej pełnoziarnistej. Unikać skrobi, np. orzechów. Najlepiej dieta białkowo-tłuszczowa, tj. białe sery i inne przetwory, mięso, niesłodkie warzywa, ryby i kasze. Zaznaczam, że to były zalecenia dla mnie, ale myślę, że dieta z ograniczeniem wszelkich cukrów i węglowodanów nikomu nie zaszkodzi.
orzechów nie? ciekawe dlaczego? zapytałaś może?

Ja przy pierwszej weryfikacji miałam progesteron powyżej 100 a lekarz i tak kazał brać tabletki. Progesteron ci nie zaszkodzi. Moim zdaniem powinnaś wziąć jak masz.
Ale ja jestem na cyklu naturalnym (zaliczyłam tzw. naturalsa) i progesteron mam taki bez dodatków. W sumie w wynikach mam prawie 100, tylko podałam tu w przeliczeniu na jednostki powszechnie używane. Po ivf pewnie bym sobie zapodała, bo i tak cykl sztuczny A w tajkiej sytuacji nigdy wczesniej nie byłam

Mam taką samą dawke Lutinusu, 3 razy dziennie 2 tabletki po 100. I też wypływa, męczące to jest ale pielęgniarka mówiła że to normalne że resztki które sie nie wchłaniają wypływają
Dziękuje bo już się martwiłam wizytę mam 17 grudnia wiec jest trochę stresu. Mówią że druga ciąża jest łatwiejsza a ja denerwuje się bardziej choć pierwsza te procedury do invitro nie wiem jak dałam rade teraz udało się crio za pierwszym razem i chyba boje się cieszyć

orzechów nie? ciekawe dlaczego? zapytałaś może?
Z tego co zrozumiałam, to mają skrobię, która powoduje wyrzuty insuliny. Ogólnie, to dostałam wytrzeszczu gałów, bo legło moje wcześniejsze przekonanie o zdrowym żywieniu. Przy IO nie wszystko jest zdrowe. Ale w późniejszej ciąży można już wszystko pomalu włączać do diety. A tak na marginesie, to dowiedziałam się też, że najwięcej poronień jest na Ukrainie, gdzie je się bardzo dużo jabłek i np. w Hiszpanii, gdzie są pomarańcze popularne.

Nie brałam progesteronu, bo przy pierwszej becie wyszedł ponad 29. To się nie faszerowałam. Myślisz Surykaciu, że powinnam coś zapodać? Leżę, piję melisę i staram się nie stresować;) Choć to trudne, bo podbrzusze ciągle boli:( Jutro kolejna beta.

Progesteron Ci nie zaszkodzi, ale jak był ok (w ng czy nmol te 29?) i tfu tfu nie plamisz, to leż, jedz nospę z magnezem i odpoczywaj. Będzie dobrze.

A masz może nr? Ile za pierwszą wizytę?

APC analizy medyczne łódź - wygooglaj nr. Jak byłam w maju to wizyta kosztowała 150 zł. Na pierwszej wizycie dr zlecił nam badania, na następnej na podstawie wyników dał zalecenia. Więc ja potrzebowałam 2 wizyt, są dziewczyny, które potrzebują szczepień więc może potrwać to trochę dłużej.
W kolejnym miesiącu bralam leki przez 14 dni, w następnym był transfer i tak o to jest 23 tydzień ciąży ❤️

Z tego co zrozumiałam, to mają skrobię, która powoduje wyrzuty insuliny. Ogólnie, to dostałam wytrzeszczu gałów, bo legło moje wcześniejsze przekonanie o zdrowym żywieniu. Przy IO nie wszystko jest zdrowe. Ale w późniejszej ciąży można już wszystko pomalu włączać do diety. A tak na marginesie, to dowiedziałam się też, że najwięcej poronień jest na Ukrainie, gdzie je się bardzo dużo jabłek i np. w Hiszpanii, gdzie są pomarańcze popularne.
węglowodany to tylko 12 % orzechów włoskich na przykład i mi przy io zalecała Pani dietetyk orzechy hmmm.... Link do: Ile waży Garść orzechów włoskich - sprawdź kalorie i wagę, obejrzyj zdjęcia

reklama
Dziewczyny uważajcie z tym ograniczeniem węglowodanów. Jeśli jest za mało w diecie węglowodanów to od razu są ketony w moczu. Wiem bo mam to już przetestowane, mam specjalnie paski i badam kilka razy w tygodniu. Jak z diety wyrzucicie biały chleb i makarony, słodycze, napoje to gwarantuje wam poprawę gospodarki insulinowej. W ciąży ważnym wykładnikiem jest prawidłowe przybieranie na wadze, jeśli przed ciążą byłam szczupła to waga nie może stać w miejscu. Do tej pory przytyłam 1.5 kg i bardzo się się cieszę że coś ruszyło z wagą.

Do góry