reklama
Tak to właśnie wygląda, nosiciele translokacji zrównoważonej są zdrowi (w ogólności oczywiście). Bo jak masz translokację zrównoważoną to materiał genetyczny w komórce jest pełny, tylko leży na innych choromosonach, jak dziecko odziedziczy od rodzica oba te chromosomy to jest takie jak rodzić (problem z rozrodem) ale jak odziedziczy jeden z pary a drugi nie to jest źle, bo wtedy komórka nie ma pelnej informacji genetycznej, ma z jeden strony jej nadmiar i niedomiar, z reguły to jest letalne dla dziecka, ale jest z reguły, jak mówiła moja szefowa w poprzedniej pracy you never know i to ryzyko jest za duze żeby próbować licząc że sie uda. To co pisałam to o translokacji zrównoważonej, co do reszty nie wiem. Jak jesteś zainteresowa to zrób sobie badania, jakieś 380-400 zł za osobę. Unique balanced translokacji nie, wpisz to sobie wysxykiwarce
A i jeszcze jedno, z tego co czytałam lub Pani genetyk mi mówiła, to podczas diagnostyki przedimplementacyjnej nie da się rozróżnić zarodka bez translokacji od zarodka z translokacją zrównoważoną. Czyli nie wiemy czy nasze dziecko będzie miało całkowicie poprawny układ chromosomów czy taki jak ja i problem z rozrodem.
Agniecha1508
Fanka BB :)
@sksk - Mądra kobieto - czy te badania, o których piszesz to jest badanie kariotyp ?
Tak, pisałam o kariotypie, a PGD w moim przypadku to już koszt 8000 zł do 8 zarodków, ale to chyba wszystko w jednym terenie badania zarodków.
Margit2018
Ło matko! Ale wy jej życzycie kiedy ona to urodziDziewczynki samych cudownych wieści życzę. @dżoasia , a Tobie tuzin lub nawet dwa jajków, a jak i podzwigniesz to z dwa mendle
Zobacz załącznik 879328
Agniecha1508
Dzięki za odpowiedź , bo już wyczytuje jakie jeszcze badania robić. Kariotypy mamy już dawno, a na PGD ze względu na koszta się nie zdecydowaliśmy, choć zapewne by się zdało.Tak, pisałam o kariotypie, a PGD w moim przypadku to już koszt 8000 zł do 8 zarodków, ale to chyba wszystko w jednym terenie badania zarodków.
Dzięki za odpowiedź , bo już wyczytuje jakie jeszcze badania robić. Kariotypy mamy już dawno, a na PGD ze względu na koszta się nie zdecydowaliśmy, choć zapewne by się zdało.
I jak wynik kariotypu?
Agniecha1508
@Margit2018 - da radę - obrotna dziołcha jestŁo matko! Ale wy jej życzycie kiedy ona to urodzi
reklama
O mamo no to nieźle poszalało. A jak mialaś przed?Hej dziewczyny wyniki po 1.5 miesiąca brania 12.5 eutyroxu:
Tsh <0.005uU/ml!!!!!!!
Ft3 7.36!-norma 2.6-5.1
Ft4 2.83! Norma 0.8-1.7...
Odstawiam dziadostwo bo wyniki zamiast lepsze to gorsze....Masakra.
Co powiecie?
Bo wiesz jak jest z TSH. Nigdy nie powinien go lekarz przepisać po jednym badaniu krwi. Mi w przeciągu tygodnia potrafiło się wahać od 0,8 do 2,9 i endo mówiła że to normalne... Więc może przy poprzednim badaniu trafiłaś na jakiś chwilowy skok/zawahanie i niepotrzebnie masz euthyrox?
Hahaha No to ja życzę 8/15 mendlaŁo matko! Ale wy jej życzycie kiedy ona to urodzi
Podziel się: