Tylko dla mnie dziwne jest to, że przy 3 dniowym zarodku miałam zrobioną bhcg gdzie wyszła poniżej 0 w 8 dniu po transferze i lekarz kazał mi odstawić leki zamiast powtórzyć badanie za kilka dni
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dla mnie też to jest dziwne gdyż przeważnie zalecają po 3 dniowych bete w 11 dpt!Tylko dla mnie dziwne jest to, że przy 3 dniowym zarodku miałam zrobioną bhcg gdzie wyszła poniżej 0 w 8 dniu po transferze i lekarz kazał mi odstawić leki zamiast powtórzyć badanie za kilka dni
Ja rowniez mialam 3 dniowy zarodek i kazano mi robic bete w 11 dniu po transferze nie wczesniej- wyszla mi ta pierwsza wlasnie w 11 dniu 98. Mysle ze te 3 dni roznicy miedzy 8 a 12 dniem 3 dniowego zarodka to duzo czasu na przyrost bety. Nie jestem lekarzem ale ja powtorzylabym kolo wtorku - srody znowu bo cos za wczesnie to wszystko na stwierdzenie ciazy. A i z lekami bym sie zastanowilaTylko dla mnie dziwne jest to, że przy 3 dniowym zarodku miałam zrobioną bhcg gdzie wyszła poniżej 0 w 8 dniu po transferze i lekarz kazał mi odstawić leki zamiast powtórzyć badanie za kilka dni
A sprawdzanie gatek czy czasem mnie nie zalalo miałam chyba do 13 tyg.ciazyTylko dla mnie dziwne jest to, że przy 3 dniowym zarodku miałam zrobioną bhcg gdzie wyszła poniżej 0 w 8 dniu po transferze i lekarz kazał mi odstawić leki zamiast powtórzyć badanie za kilka dni
Hej wszystkim! :-)
Trzymam za was kciuki i doskonale rozumiem ! Ja akurat leczę się w PAN klinice w Niemczech. Jestem po pierwszym transferze 2 blastocyst (21.02.) - krotki protokół poprzedzony 3 tygodniami zażywania antykoncepcji. Czas dłuży mi się niemiłosiernie! Mamy z mężem wrażanie, że minął już co najmniej tydzień, a to dopiero 4. dpt. W dzień transferu złapało mnie dodatkowo przeziębienie :-/ pierwsze od roku... Akurat teraz! Ale może to niczego nie przesądza... Mam nadzieję. Pozdrawiam serdecznie! :-)
Nie chce bron.Boże negowac tego co powiedzial embriolog ale jak zarodki w 4 dobie giną to cos nie tak z nasienien. Przypomnij mi gdzie sie leczycie i czemy musicie podchodzic do in vitroEmbriolog stwierdził że bardziej jest problem na tle embriologicznym. Nasienie jest na dolnej granicy normy ale mieści się i nie mieli z nim problemu. Na dzień dobry 3 z 9 jajeczek zaczęły umierać a potem kolejne..
@anuska130 intralipid jest podawany dozylnie, jak kroplowka z tym ze to musi bardzo wolno schodzic-butelka 100 ml powinna schodzic ok 2 godziny. Dodatkowo, zeby lek lepiej zadzialal to powinien byc podany z sola fizjologiczna-albobw niej zmieszany albo ja mialam 250 ml soli, intralipid i znowu 250 ml soli i to wszystko powinno schodzic ok 3 godzin. Jesli bedziesz to miec podawane w klinice to powiedz o tej soli bo ja jak mialam w GC to tam daja sam intralipid a jeśli bys poszla sprobowac zalatwic dyspozycje podania leku to musisz miec napisane w ktorym dc masz miec podany lek i jak. Ja miałam 2 podania przed transferem(2 powinno byc w dniu transferu ale ze mialsm atosiban to na intralipid szlam dzien wczesniej) i na tej dyspizycji pisalo i podanie(oznaczone to bylo chyba jako V bo chodzi o podanie dozylne) pomiedzy 3-6 dc 250 ml soli fizjologicznej przed i po, intralipid 20% 100ml i drugie podanie 13-16dc.... i dalej to samo. Ja to dyktowalam dr bo wczesniej upewnilam sie jak to ma byc podane. A ty pisalas ze masz recepte na lek to do tego musisz miec zapotrzebowanie na zakup leku-czy jakos podobnie sie to nazywa. W pazdzierniku czy listopadzie kupowalam ostatni raz intralipid i W tedy chcieli już ode mnie tylko zapotrzebowanie bez recepty ze sie cos pozmienialo. Nie wiem jak teraz jest. Jesli chodzi o sol fizjologiczna to przynajmniej u nas nie wszedzie ja kupisz bez zapotrzebowania na zakup wiec musialam obczaic w ktorej aptece kupie sol choc to dla mnie strasznie glupie jest. Sprobuj podejsc do rodzinnego i moze uda Ci sie to zalatwic i w tedy bez problemu jedziesz do przychodni czy na opiekę nocna i Ci podaja. Mnie juz tam znaly to zawsze dostawalam swoj pokoik i 3 godziny.z ksiazka spędzałam
Kurde to nie wiedzialam ze to takie skomplikowane. Mi Pasnik wypisal recepte i wlasnie to zapotrzebowanieDziewczyny chciałam się z Wami podzielić informacja,jaka dostałam kiedyś od laryngologa(nie wiem czemu mi się dzisiaj rano przypomniało).Wiem,dziwnie to brzmi na invitrowkach,ze laryngolog coś zaleca[emoji4] ale może którejś z Was się przyda.
Poszłam jakiś czas temu z problemami gardłowym i zatokami do laryngologa i m.in. zahaczyliśmy o temat starania w związku z przypisywanymi lekami.Uslyszalam od lekarza,żebym zrobiła sobie testy na borelioze,ale jakieś takie nowoczesne są (w Krakowie wykonują je w Alab).Kolezanka tego lekarza nie mogła długi czas zajść ,a po wykryciu choroby i wyleczeniu jak za dotknięciem różdżki się udało.Przekazuje Wam ta informacje,bo może to tez jakiś trop dla niektórych z Was będzie.
Wiadomo,ze można podejść do tego,ze chciał polecić usługę tego laboratorium,ale nie był przy tym absolutnie nachalny.Ja osobiście tych testów nie robiłam,ale czytałam ze są to najnowocześniejsze metody wykrywania boreliozy.Te standardowe z krwi można sobie darować jeśli nie ma się objawów,bo tylko mogą wprowadzić w błąd i narazić na niepotrzebne dawkowanie antybiotyku przed długo czas (ujemny nie daje 100% pewności braku choroby,a dodatni zobowiązuje lekarza do przepisania antybiotyku,mimo iż nie ma pewności ze wynik jest poprawny).Masakra jakaś.
No to nie wiedzialam ze z tym tyle zachodu... Mi Pasnik wypisal recepte i to zapotrzebowanie na zakup wyrobow medycznych tez bo wlasnie mowil ze w niektórych aptekach tego wymagaja. Ja mam napisane na tej recepcie i na zapotrzbowanih 20% intralipid 100 ml - 2 opakowania i 0,9% natrii chloratii - 2 opakowania. To jeszcze oprocz tego mam ta sol brac bo juz nic z tego nie rozumiem. Ciemnota ze mnie jesli chodzi o leki, wiec Pasnikowi od razu mówiłam zeby mu to zapisal bo za 2 minuty wszystko zapominam... A Ty kochana tez bralas w cyklu poprzedzajacym leki immunosuoresyjne takie jak equoral encorton i azatriopryna ? Bo juz znow nie pamietam ktora to z Was... Przepraszam Was ze sie w tym nie umiem polapac... I powiedz mi jeszcze czy przed tranferem mialas robionu scratching ?@anuska130 intralipid jest podawany dozylnie, jak kroplowka z tym ze to musi bardzo wolno schodzic-butelka 100 ml powinna schodzic ok 2 godziny. Dodatkowo, zeby lek lepiej zadzialal to powinien byc podany z sola fizjologiczna-albobw niej zmieszany albo ja mialam 250 ml soli, intralipid i znowu 250 ml soli i to wszystko powinno schodzic ok 3 godzin. Jesli bedziesz to miec podawane w klinice to powiedz o tej soli bo ja jak mialam w GC to tam daja sam intralipid a jeśli bys poszla sprobowac zalatwic dyspozycje podania leku to musisz miec napisane w ktorym dc masz miec podany lek i jak. Ja miałam 2 podania przed transferem(2 powinno byc w dniu transferu ale ze mialsm atosiban to na intralipid szlam dzien wczesniej) i na tej dyspizycji pisalo i podanie(oznaczone to bylo chyba jako V bo chodzi o podanie dozylne) pomiedzy 3-6 dc 250 ml soli fizjologicznej przed i po, intralipid 20% 100ml i drugie podanie 13-16dc.... i dalej to samo. Ja to dyktowalam dr bo wczesniej upewnilam sie jak to ma byc podane. A ty pisalas ze masz recepte na lek to do tego musisz miec zapotrzebowanie na zakup leku-czy jakos podobnie sie to nazywa. W pazdzierniku czy listopadzie kupowalam ostatni raz intralipid i W tedy chcieli już ode mnie tylko zapotrzebowanie bez recepty ze sie cos pozmienialo. Nie wiem jak teraz jest. Jesli chodzi o sol fizjologiczna to przynajmniej u nas nie wszedzie ja kupisz bez zapotrzebowania na zakup wiec musialam obczaic w ktorej aptece kupie sol choc to dla mnie strasznie glupie jest. Sprobuj podejsc do rodzinnego i moze uda Ci sie to zalatwic i w tedy bez problemu jedziesz do przychodni czy na opiekę nocna i Ci podaja. Mnie juz tam znaly to zawsze dostawalam swoj pokoik i 3 godziny.z ksiazka spędzałam
Jasne ze jest nadzieja! Ja pierwsze slysze zeby przy 3 dniowym zarodku robic bete w 8 dpt, dziewczyno nie zalamuj sie tylko powtorz badanie!!Szczerze mówiąc to jak w piątek lekarz powiedział mi ze nie jestem w ciąży to byłam w takim szoku, ze nawet nie miałam siły dyskutować czy jest nadzieja ze jeszcze może sie uda
@izabella87 czy bylas wczoraj na tej.izbie przyjec??